Jablonec umíral na krásu. A taky byl ´chabrus´ na plíce

Miloslav Lubas
6. 12. 2011 7:30
Šestky za umělecký dojem jsou ve fotbale nanic
Karel Piták. Nohy už ho netáhnou tak jako v pětadvaceti
Karel Piták. Nohy už ho netáhnou tak jako v pětadvaceti | Foto: ČTK

Jablonec nad Nisou - Kdyby se fotbal hrál na umělecký dojem, tak by měla Gambrinus liga po podzimu úplně jiného lídra nežli Spartu.

Ale rozhodují body, a tak mužstvo s nejmalebnějším stylem a s kanonýrem par excellence zaostává za prvním místem o propastných 13 bodů.

Pátý celek tabulky FK Baumit Jablonec ani nemůže být výš. V pomyslném turnaji pěti nejlepších týmů totiž nevyhrál zatím ani jednou.

Čtěte také:
Po derby je to jasné. Český fotbal nás žádá o milost
Šmudla zblízka dostala Lafatu mezi stovkaře. Jak jinak!

Dvakrát ho porazila Sparta a jednou Plzeň. S Libercem a Mladou Boleslaví vydolovali Pelta Boys remízy. Pět zápasů - dva body. A nelichotivé skóre 7:12.

Vyplatí se sázka na parádu, když se kvůli ní vzdaluje pohárová Evropa? Nebylo by lepší hájit náskok všemi možnými ošklivostmi, než se pokoušet přidat další parády a branky?

Bezprostředně po prohře 2:4 se Spartou o něčem podobném zauvažoval jablonecký stoper a kapitán Petr Pavlík.

Na silné Jablonec nestačil. Ale ta nádhera!

Pokud by se to však snažil prosazovat, narazil by na větší autoritu.

"Jablonec může něco takového zkusit, ale beze mě," řekl Aktuálně.cz trenér Baumitu František Komňacký. "Vždycky jsem chtěl, aby moje mužstvo hrálo útočný atraktivní fotbal. A v šedesáti letech se už člověk nezmění."

Jablonec nezvládl koncovky se Spartou, Plzní, Teplicemi i s Libercem. Soupeři ho kondičně převýšili
Jablonec nezvládl koncovky se Spartou, Plzní, Teplicemi i s Libercem. Soupeři ho kondičně převýšili | Foto: Lukáš Drštička

Jenže v dosavadních 16 kolech si blyštivý jablonecký efekt několikrát natloukl o soupeřovu ´nudnou´ efektivitu. A v klíčových střetnutích Jablonec nakonec ´umřel´ na krásu.

Dvakrát neudržel jednogólový náskok v utkáních se Spartou a s Liberce. A dopustil, aby Plzeň otočila jeho vedení 2:1.

Jak nádherné ztráty to ovšem byly! Útočné exploze v Plzni i doma se Spartou vedly k porážkám 2:4. Napínavé severočeské derby s Libercem, naplněné šancemi, vyústilo v remízu 2:2. 

A průměrné, slabší a slabé Jablonec válcoval doma a někdy i venku. Vytříbené kombinace po ose Piták, Jarolím, Kovařík, Kopic s gólovými razítky Made in Lafata uváděly laiky i odborníky častokrát  v úžas.

"Abychom ale uspěli v zápasech s nejsilnějšími, museli by všichni naši hráči ´vylézt z kůže´," prohlásil Komňacký. "Máme ale v mužstvo několik fotbalistů, kterým chybí odolnost a síla porvat se o výsledek až do poslední minuty."

Na nic je hravost, když chybí rvavost

Podle Komňackého by i technicky skvěle vybavení ´hračičkové´ měli pochopit, že to, co stačí proti Českým Budejovicím, je málo na Spartu, Plzeň či Liberec.

Fanoušci trenéru Komňackému radí, ať dá svým hračičkům při tréninku víc do těla
Fanoušci trenéru Komňackému radí, ať dá svým hračičkům při tréninku víc do těla | Foto: Aktuálně.cz

V Liberci i doma se Spartou docházely síly především špílmachrům, středním záložníkům Karlu Pitákovi a Marku Jarolímovi.

V duelu s fyzicky skvěle připravenou Spartou za sebou Piták tahal nohy už na konci prvního poločasu.

Oba centrhalvové se ´cpou´ hlavně dopředu a dozadu se jim dvakrát nechce. Černou práci za ně vzorně odvádí Luboš Loučka, ale například v Liberci ho Piták s Jarolímem ´uštvali´ tak, že posledních 15 minut takzvaně ´šlapal´ vodu.

"Cítím, že potřebujeme dva až tři hráče, schopné jít až ´na krev´ a táhnout mužstvo kondičně. Pokud chceme konkurovat nejlepším celkům v lize, budeme pravděpodobně muset uvažovat o posilách," konstatoval Komňacký.

Jablonec nemusí utrácet. Stačí, když víc vydrží

Jablonec ovšem může problém s dýchavičným středem zálohy vyřešit i bez nakupování. Podle fanoušků by stačilo, kdyby Piták a Jarolímem skousli větší tréninkové dávky a vydrželi naplno běhat celé utkání.

"A když ne, tak ať hraje jenom jeden z nich. A vždycky když ´vytuhne´, tak ať tam za něj naskočí ten druhý," zaznělo na tribuně po sobotní porážce od Sparty.

V záloze má Baumit stejně přetlak. Kvalitní krajní halv Jan Vošahlík střádá na podzim po těžkém jarním zranění do své prvoligové statistiky většinou jen čtvrthodinky.

Ale brzy se již úplně zotaví. Navíc je původním povoláním útočník, a tedy může bez problémů doplnit na hrotu Lafatu. Na úkor někoho z nepříliš běhavé ofenzivní dvojice Piták, Jarolím.


 

Právě se děje

Další zprávy