Sparta byla na ručník. Hašek na ´jipku´ a na Bohnice

Miloslav Lubas
4. 12. 2011 11:30
Martin Hašek byl v Jablonci zralá na psychiatrii
Martin Hašek. Pro své emoce má lapidární vysvětlení. Když bojuje tým, bojuje prý s ním
Martin Hašek. Pro své emoce má lapidární vysvětlení. Když bojuje tým, bojuje prý s ním | Foto: Jakub Šafránek

Jablonec nad Nisou - Studený liják mu vytrvalé máčel vlasy na obnažené hlavě. Z nosních dírek odfrkoval vodu jak kůň páru z nozder před skokem přes širokou propast.

Tenkými teniskami bubnoval do chladných louží před fotbalovým trávníkem, kde 22 mužů hrálo napínavou partii. Na jejím konci byla jeho profesionální a zjevně i lidská budoucnost.

Když jsou v sázce jenom nějaké ty přihlouplé body do tabulky Gambrinus ligy, tak se přece člověk chová úplně jinak. Pokud si tedy nechce ustlat na jednotce intenzivní péče nebo na psychiatrii. 

Na jablonecké Střelnici byla v sobotu vlezlá ´klendra´, trenér Sparty Praha Martin Hašek ale vypadal, jako by se v ní vařil.

Čtěte také:
Sparta vyhrála přestřelku v Jablonci, Liberec na Slavii
Hašek: Chovancova demise? I já cítím vinu za vypadnutí
Chovanec ve Spartě padne hned po zápase s Jabloncem
Bouře ve Spartě: Hřebík se vrací, Chovanec za Šmicra?

Prohýbal se trhaně dozadu jakoby dostával přes páteř baseballovou pálkou od Al Caponových vymahačů dluhů. Lomením rukama a dalšími tragickými gesty připomínal plačky na pohřbech romských králů.

Opakovaně opouštěl svou těsnou ´fotbalovou celu´ a překračoval bílou čáru, vymezující území, za něž trenéři při zápasech nesmí.

Haškovým hromosvodem byl čtvrtý rozhodčí

Aktuálně.cz napočítalo přinejmenším šest ostrých slovních výpadů, při nichž si Hašek udělal bez jakékoliv milosti terč ze čtvrtého rozhodčího.

Vyléval si na něm vztek ve chvílích, kdy nesouhlasil s výroky hlavního sudího. Mnoho jeho vulgarismů by muselo být v televizi vypípáno.

Divákům na suché hlavní tribuně nepomáhaly k pocitu tepla ani Jägrovy rozražeče mrazu a termoponožky v tlustých ´válenkách´, on koučoval svůj tým ze svého ledového ´bazénu´ před lavičkou náhradníků. Hodinu a půl ve třech stupních nad nulou. 

"Byl jsem v transu a zimu jsem vůbec necítil," řekl Hašek Aktuálně.cz po utkání (Jablonec - Sparta 2:4), v němž měl jako hlavní trenér největšího českého klubu hodně na kahánku.

Bitvu učitelů vyhrál Hašek. I ve všem špatném

Na podzim přišla mocná Sparta v 16 utkáních Gambrinus ligy o pouhých osm bodů. Venku ani jednou neprohrála. Mistrovská Plzeň na ni ztrácí propastných deset bodů a druhý Liberec šest.

Ale v Evropské lize přišla na Spartu bída. Vypadla v ní ještě v předkole se slabou rumunskou Vaslují.

Martin Hašek se svou lepší tváří. Věcný, střízlivý inteligentní vysokoškolák
Martin Hašek se svou lepší tváří. Věcný, střízlivý inteligentní vysokoškolák | Foto: Lukáš Drštička

V médiích se už dva týdny spekuluje o převratných změnách v realizačním týmu Sparty. Jejich obětí by se mohl kromě generálního sportovního manažera Jozefa Chovance stát právě první trenér Hašek.

Několik dní před posledním utkáním v Jablonci se vyrojily zvěsti, že mu výtečná bilance Sparty v Gambrinus lize třeba zachrání trenérskou kůži. Pokud si tedy mužstvo nepokazí své bezvadné domácí vysvědčení v Jablonci.

V Jablonci ovšem inkasovalo gól už v první minutě. Za první čtvrthodinu soupeř pustil Spartu na svou polovinu jen na pár vteřin a kdyby proměnil další dvě velké šance, pak by si  nejspíš odvážela ze Střelnice podobné debakly jako Bohemka, Ostrava nebo Příbram.

"Byli jsme na ručník," prohlásil na tiskové konferenci Hašek. Vystupoval na ní už coby klidný věcný člověk, na němž se pozná, že vystudoval rovněž normální vysokou školu - a nejenom tu trenérskou.

Před lavičkou se však Hašek prezentoval v mnoha ohledech spíše jako absolvent zvláštní školy než pedagogické fakulty. A leckdy jako... "Co tam skáčeš jak tajtrlík, zalez už na tu lavičku," křičeli na sparťanského kouče výstižně domácí fanoušci.

Vedle dalšího vystudovaného učitele, jabloneckého trenéra  Františka Komňackého, působil ´kolega´ Hašek často směšně.

Na tiskovce byl objektivní, na lavičce zaslepený

Novinářům přiznal, že s ním cloumaly obrovské emoce a ve své kariéře zažil jen málo tak vypjatých duelů jako v sobotu večer v Jablonci.

Sparta s velkým štěstím vyrovnala na 1:1, ale po školácké chybě svého špílmachra Matějovského znovu prohrávala.

Jiři Jarošík ukrývá do dlaní zklamání po utkání s Vaslují. Krach v Evropské lize udělal ze Sparty přetopený kotel emocí i na domácí scéně
Jiři Jarošík ukrývá do dlaní zklamání po utkání s Vaslují. Krach v Evropské lize udělal ze Sparty přetopený kotel emocí i na domácí scéně | Foto: Reuters

´Kliku´ měla ještě jednou - Hušbauer vyslal na Špita bombu z třiceti metrů a jablonecký brankář zareagoval o chloupek později, než by na přesnou bombu do ´vinglu´ potřeboval.

Díky tomu hýčkala Spartu v kabině o přestávce nezasloužená remíza 2:2.

Hašek před novináři nestranně uznal, že prvnímu poločasu by místo ´plichty´ více slušelo vedení Jablonce. Při utkání mu ale padaly na oči klapky.

Vzápětí poté, co sparťanský bek Vidlička přebrousil protihráči ve skluzu zbytečně achillovky a dostal právem žlutou kartu, vystartoval Hašek vystartoval na asistenta čtvrtého rozhodčího způsobem, který připomněl, proč se o Spartě někdy mluví jako o velkopanském, zpupném klubu.

V druhém poločase Sparta na hřišti panovala, ale Hašek se neuklidnil a svými divokými gesty nepřetržitě odváděl pozornost diváků od dění na trávníku.

Alespoň trochu se umírnil v posledních vteřinách zápasu, které se odehrávaly po pojišťovací brance Grajciara na 4:2 pro Spartu.

Na tiskové konferenci už působil vyrovnaně. Tajtrlíka vystřídal odborník, schopný inteligentně a diplomaticky formulovat odpovědi na otázky.

A z velkoústého kouče, sršejícího urážkami, probleskl najednou i docela obyčejný člověk, jemuž hodně odlehlo.

"Jsem unavený a šťastný," svěřil se.

 

Právě se děje

Další zprávy