Sparta vyhrála přestřelku v Jablonci, Liberec na Slavii

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
3. 12. 2011 21:15
Jablonec-Sparta 2:4,Slavia-Liberec 1:3,Baník-Sigma 0:0
Sparta zakončila podzimní část devátou výhru z devíti na soupeřových hřištích
Sparta zakončila podzimní část devátou výhru z devíti na soupeřových hřištích | Foto: Lukáš Drštička

Jablonec/Praha/Ostrava - Fotbalisté Sparty vyhráli ve večerním šlágru 16. kola první ligy v Jablonci 4:2 a odrazili v čele tabulky nápor Liberce, který odpoledne zvítězil 3:1 na hřišti Slavie.

Sparta, která zvítězila i v devátém zápase ligového ročníku na hřišti soupeře, si před Libercem drží po podzimní části šestibodový náskok, naopak Jablonec ztrácí z pátého místa na svého severočeského rivala už sedm bodů.

Přestože byl Jablonec v prvním poločase lepší a dvakrát se ujal vedení, po 45 minutách byl stav 2:2.

Už ve 20. sekundě zápasu se Severočeši ujali vedení zásluhou Davida Lafaty, který si našel prostor mezi obránci a střelou z otočky nedal brankářovi Milanu Švengrovi šanci. V tomto ročníku si tak na své konto připsal už osmnáctý zásah.

Čtěte také:
Plzeň na závěr podzimu deklasovala Bohemians 1905
Ex-boss Sparty Mach: Slávista Platil? Dluží mi miliony
Vyhraje v šlágru ligy pyšný Pražák či skromný krajánek?
Žižkovu hrozí odebrání bodů. Dluží peníze Koukalovi

V 16. minutě však jemnou tečí vyrovnal Ladislav Krejčí, a i když ve 25. minutě hlavičkou opět převážil misky vah na stranu Jablonce Pavel Eliáš, ve 40. minutě nádhernou střelou z třiceti metrů do šibenice vyrovnal Josef Hušbauer.

Záložník Sparty pak v 69. minutě zápas rozhodl, když prošel přes čtyři hráče Jablonce a střelou k tyči přikonal brankáře Michala Špita. V první minutě nastavení pak skóre završil ze samostatného úniku střelou mezi Špitovy nohy Peter Grajciar.

V boji o záchranu mezi Baníkem a Sigmou gól nepadl

O vítězství Liberce se gólově postarali Jiří Štajner, který v prvním poločase proměnil penaltu za faul na Theodora Gebre Selassieho.

Foto: Dalibor Sosna

Ten ve druhém poločase zvýšil na 2:0 a třetí gó Liberce přidal Michal Breznaník, který se s devíti brankami osamostatnil na druhém místě tabulky střelců. Za domácí tým v závěru korigoval výsledek Martin Latka.

Liberec tak odrazil atak třetí Plzně, která v pátek zvítězila nad Bohemians. Severočeši mají na obhájce titulu náskok čtyř bodů.

Ve druhém odpoledním zápase se v záchranářském duelu rozešli bez branek fotbalisté Ostravy a Olomouce.

Oba týmy se díky zisku jednoho bodu posunuly v tabulce o jednu příčku výše - Baník na třináctou příčku před České Budějovice a Sigma na patnácté místo před Žižkov.

Výsledky:

Baumit Jablonec - Sparta Praha 2:4 (2:2)

Branky: 1. Lafata, 25. Eliáš - 40. a 69. Hušbauer, 16. Krejčí, 90.+1 Grajciar. Rozhodčí: Paták - Zlámal, Lhoták. ŽK: Vidlička, Hušbauer (oba Sparta). Diváci: 5085.
Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Novák - Kopic (72. Vošahlík), Loučka, Jarolím (85. Třešňák), Piták (72. Vaněk), Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.
Sparta: Švenger - Vidlička, Brabec, Jarošík, Pamič - Hušbauer - Sionko (90.+1 Mareš), Matějovský, Grajciar (90.+2 Juhar), Krejčí - Kadlec (75. Kweuke). Trenér: Chovanec.

Slavia Praha - Slovan Liberec 1:3 (0:2)

Branky: 77. Latka - 29. Štajner z pen., 34. Gebre Selassie, 62. Breznaník. Rozhodčí: Drábek - Dobrovolný, Nádvorník. ŽK: Blažek, Milutinovič, Trubila - Karišik. Diváci: 4851.
Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Hloušek - Vlček (69. Petrák), Jarolím, Cicman (37. Milutinovič), Trubila (46. Hurka) - Janda - Blažek. Trenér: Straka.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Karišik, Fleišman - Šural (82. Rilke), Vácha, Janů, Breznaník (74. Bosančič) - Štajner - Rabušic (90. Kelič). Trenér: Šilhavý.

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 0:0

Rozhodčí: Královec - Wilczek, Šecová. ŽK: Droppa, Poliaček, Šenkeřík - Navrátil, Janotka, Schulmeister. ČK: 57. Poliaček. Diváci: 4035.
Ostrava: Pietrzkiewicz - Zawada, Frydrych, Vomáčka, Cverna - Droppa (89. Šenkeřík), Vašenda - Poliaček, Svěrkoš (90. Malcharek), Fantiš - Kraut (77. Greguš). Trenér: Malura.
Olomouc: Zlámal - Janotka, Kučera (69. Koutný), Škerle, Vepřek - Heinz, Rossi, Bajer - Varadi, Schulmeister (77. Petr), Navrátil (73. Přikryl). Trenér: Chromý.

 

Právě se děje

Další zprávy