Hráčská asociace: Smlouva Pilaře s Wolfsburgem neplatí

Sport ČTK Sport, ČTK
29. 11. 2011 16:21
Agent Pilaře ovšem tvrdí, že je smlouva v pořádku
Foto: Jakub Šafránek

Praha - Vedení České asociace fotbalových hráčů (ČAFH) tvrdí, že nedávno uzavřená smlouva Václava Pilaře s bundesligovým Wolfsburgem je neplatná. Hráčův agent Jiří Stejskal podle ČAFH jednal v rozporu s řády. Pochybil prý tím, že svého klienta Pilaře nechal podepsat kontrakt v jiném klubu, přestože v Hradci Králové má platnou smlouvu do června 2013.

Stejskal s takovým výkladem zásadně nesouhlasí.

ČAFH se odvolává na přestupní řád, podle kterého hráč může uzavřít smlouvu v jiném působišti pouze tehdy, když mu zbývá půl roku do vypršení předchozího kontraktu. Podle ČAFH to prý ale nebyl případ Pilaře, který celou aktuální sezonu tráví na hostování v Plzni.

Stejskal má na věc jiný názor, řády prý neporušil, protože s Wolfsburgem jednal už se souhlasem Hradce Králové, takže se nemusel ohlížet na to, kdy Pilařovi ve východočeském klubu vyprší kontrakt.

Čtěte také:

Paclík: Pilaře by chtělo i Enschede, za 3 miliony eur
Pilař se vrací do kádru Plzně, Viktoria obviňuje agenta

"Hráč totiž smlouvu jinde uzavřít může i více než půl roku od vypršení smlouvy, pokud má mandát klubu, kterému patří. A my jsme mandát od Hradce v pátek dostali, je to potvrzeno i písemně, což doložím i na legislativním úseku fotbalové asociace. Takže náš postup byl naprosto legální," uvedl pro ČTK Stejskal.

Pilař podle svého manažera Stejskala podepsal s německým klubem smlouvu s platností od 1. ledna 2012, ale představitelé ČAFH tvrdí, že na to neměl právo.

Agent prý používá hráče jako rukojmí

"Neviděli jsme sice kontrakt, který Pilař uzavřel s Wolfsburgem, ale podle informací, které máme, nemůže platit. Pokud má hráč někde platnou smlouvu, a ta Pilařova skončí v Hradci až v červnu roku 2013, tak nemůže podle přestupního řádu pro profesionální fotbal podepisovat smlouvu v dalším klubu," řekla ČTK členka výkonného výboru ČAFH Markéta Haindlová, která zároveň předsedá také odvolací a revizní komisi v rámci FAČR.

Foto: Jakub Šafránek

Podle Haindlové agent Stejskal pochybil a vystavil se prý také hrozbě disciplinárního řízení. "Takový způsob jednání považujeme za alarmující. Agent Stejskal hráče používá jako rukojmí, a tím jedná v přímém rozporu s jeho zájmy především tím, že se nadměrnou medializací snaží situaci vyhrotit, a zároveň tak ovlivnit ve svůj prospěch," uvedla v prohlášení Haindlová.

"Nezdá se, že by nyní pan Stejskal jednal v zájmu hráče Pilaře, spíš to je v rozporu. Budeme žádat o reakci také předsedu asociace agentů Pavla Pasku," pokračovala Haindlová. Podle Stejskala jde o ryze účelovou argumentaci a manipulaci s fakty.

"V asociaci by si nejprve měli zjistit, jaká jsou fakta. A až pak teprve věci komentovat, než se pouštět do takových soudů. My jsme rozhodně ničím nepochybili," reagoval Stejskal.

Agent: Plzeň nemá Pilařovi do jednání co mluvit

Podle něj Pilařovi do jednání s Wolfsburgem už neměla co mluvit ani Plzeň, která se cítí poškozena. "Václav (Pilař) je v Plzni na hostování, které mu za půl roku končí. A když je hostování v této fázi, tak hráč mandát tohoto klubu, ve Václavově případě Plzně, už také k jednání o přestupu nepotřebuje," prohlásil Stejskal.

Václav Pilař
Václav Pilař | Foto: ČTK

Celou věc možná bude posuzovat legislativní oddělení Fotbalové asociace České republiky. Jeho šéf Petr Doležal dnes ČTK řekl, že se ke všemu vyjádří, až se seznámí se všemi fakty a náležitostmi složitého případu.

Kauza "Pilař" hýbe českým fotbalem od konce víkendu. Vyhrotila se ve chvíli, kdy Plzeň vyřadila reprezentačního záložníka z nominace na ligové utkání v Příbrami, protože Pilař podle vedení klubu po předchozích událostech, kdy se podle Stejskala v pátek upsal Wolfsburgu, údajně mentálně na zápas nebyl připravený.

Plzni se nelíbí, že nebyla přizvána k jednáním o Pilařově přestupu do Wolfsburgu, který má údajně Hradci zaplatit sumu pohybující se mezi 30 a 40 miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy