Bicanův syn: Řebíček a spol.? Pakáž, já věřím fanouškům

Luděk Mádl Luděk Mádl
29. 11. 2011 12:05
Bicanovi dědicové svěří jeho osobnostní práva fandům, ne Slavii.

Praha - Válka mezi dědici po legendárním fotbalistovi Slavie Josefu Bicanovi a současným vedením červenobílého klubu, který vlastní Aleš Řebíček, zuří dál.

Vdova Jarmila Bicanová a syn Ivan Bican totiž dnes svěří osobnostní práva svého otce fanouškovskému sdružení Sešívaní drží spolu, konkrétně jejímu představiteli Jiřímu Vrbovi.

O Bicanových nebo Slavii více čtěte:

Velká fotografie Bicana musela z tribuny dolů

Bican jr. vyhlásil Řebíčkovi válku, Slavia je v šoku

Fanoušek doyen: Zloději a diletanti do Slavie nepatří

"Důležité je, aby ta práva neměl pan Řebíček, kterému absolutně nevěřím. Nelíbilo se mi, kam dovedli Slavii pánové jako Doležal nebo Rosen, ale když se tam pak začali objevovat lidé typu France nebo bratrů Řebíčkových, tak k tomu už vůbec nemám slov," vysvětluje Ivan Bican.

"Lidé tohoto typu společnosti nic nepřinášejí, jen si z ní donekonečna berou. Jsou to gauneři, obyčejná pakáž," nebere si servítky Bican, který léta žije v americkém Chicagu.

Na Bicanově jubileu Řebíček nevydělá

Před časem musela Slavia na nátlak Bicanových dědiců sundat z vnější stěny stadionu billboard, který připomínal Bicanovu slávu. "Nechceme, aby otcovo jméno bylo spojováno s klubem, který ovládli takoví lidé," vysvětlil tehdy Ivan Bican.

Aleši Řebíčkovi Bicanovi nedůvěřují.
Aleši Řebíčkovi Bicanovi nedůvěřují. | Foto: ČTK

A o co jde nyní? Za dva roky nadejde sté výročí Bicanova narození. "Připravují se různé akce. Měla by vyjít kniha o tátovi, chystá se putovní výstava. A my nevíme, kdo v té době bude Slavii ovládat. Panu Řebíčkovi a jeho lidem rozhodně nevěříme. Proto je pro nás jistější, když osobnostní práva na otcovo jméno svěříme fanouškům. Konkrétně panu Vrbovi, kterého léta známe a víme, že je to slušný člověk," říká Bican.

Chystá se velká exhibice a Bicanova socha

Jiří Vrba je bývalý televizní komentátor. S Bicanovými se zná zejména z období svého působení ve funkci marketingového ředitele Slavie, v éře Vladimíra Lešky. Nyní pracuje jako obchodní ředitel Viktorie Žižkov a angažuje se ve slávistických fanouškovských hnutích.

Podle informací Aktuálně.cz se na velké bicanovské výročí chystá exhibiční zápas, vztyčení Bicanovy sochy a další velkolepé akce. Rodina Bicanova svěřila osobnostní práva svého otce fanouškům bezplatně, bez nároku na jakýkoli profit ze zmíněných aktivit.

Bican: fenomenální stroj na góly

Vídeňský rodák Josef Bican patří společně s Josefem Masopustem a Pavlem Nedvědem mezi nejlepší české fotbalisty všech dob. Mnozí ho považují za vůbec nejlepšího. Jeho střelecké rekordy, například 644 ligových branek v kariéře, jsou nedostižné. Společně s Pelém a Uwe Seelerem byl vyhlášen nejlepším kanonýrem uplynulého století.

V roce 1934 hrál na MS ještě za Rakousko, o čtyři roky později mu úředníci nevyřídili včas české občanství. Poté rozkvět jeho mezinárodní kariéry zhatila válka a posléze komunistický režim, který ho označil za třídního nepřítele. Většina Bicanovy kariéry byla spojena s pražskou Slavií. Zemřel v prosinci 2001. Sté výročí jeho narození si připomeneme 25. září 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy