Kubíček: O Peltovi bylo jasno dřív a Morava to zbaštila

ČTK ČTK
18. 11. 2011 7:00
Většina expertů je ráda, že konečně byl někdo zvolen

Praha - Řada expertů a funkcionářů se po jmenování Miroslava Pelty novým předsedou Fotbalové asociace České republiky shodla - nejdůležitější je, že se šéfa fotbalu po předešlém zářijovém fiasku vůbec podařilo zvolit.

Až budoucnost podle nich ukáže, zda bude Pelta dobrým předsedou, za jeho nespornou výhodu ale považují velké zkušenosti. Zároveň oslovení upozornili, že moravská komora po dnešku výrazně oslabila ve výkonném výboru.

Experti a funkcionáři jsou především rádi, že skončilo období bezvládí a asociace má konečně nástupce Ivana Haška. "Předsedu máme, to je nejdůležitější. Krok je to pozitivní, protože bezvládí bylo špatné," uvedl člen výkonného výboru a šéf českobudějovického klubu Karel Poborský.

Čtěte také:
Pelta přežil aféru s kapříky a teď je šéfem fotbalu
Kandidát Pelta: Hašek udělal z fotbalu nepřítele státu
Valnou hromadu ČMFS jsme sledovali online

Člen Klubu ligových kanonýrů liberecký Jan Nezmar favorita mezi triem uchazečů o post předsedy Peltou, Jindřichem Rajchlem a Tomášem Paclíkem neměl, ale byl rád, že se konečně nového šéfa povedlo zvolit. "Myslím, že se přikloním na stranu většiny. Všichni věřili, že se dnes předseda zvolí. Favorita jsem neměl, nepřikláněl jsem se k žádnému z nich," řekl zkušený fotbalista.

O volbu se na dálku zajímal i internacionál Stanislav Levý, který momentálně trénuje v Albánii. Peltovo vítězství čekal. "Určitě je dobře, že budeme mít předsedu. Podle těch předběžných zpráv se dalo očekávat, že to takhle dopadne," uvedl.

Zkušenosti jsou plus, ukáže však až čas

Úspěch reprezentace má být pro Peltu prioritou
Úspěch reprezentace má být pro Peltu prioritou | Foto: Reuters

Až čas podle oslovených ukáže, zda bude Pelta tím správným mužem v nové funkci. Výrazně těžit by ale měl ze svých klubových zkušeností ve Spartě a nyní v Jablonci.

"Mluví pro něj dlouhodobé zkušenosti z fotbalového prostředí, ale bude to mít hodně těžké," řekl Levý. "Díky těm zkušenostem ví jak v tom chodit. Vyskytuje se ve fotbale dlouho, bude vědět, co a jak v té funkci," doplnil Nezmar.

Věří, že Pelta může pomoci národnímu týmu, jak v předvolebním programu předeslal. "Co si budeme povídat, reprezentace je výkladní skříň fotbalu. Určitě mu pomůže postup reprezentace na Euro, to beru za základní kámen. Věřím, že se bude dál pokračovat v dobré práci u mládežnických reprezentací," uvedl Nezmar.

Kubíček: Je to prohra Moravy

Také bývalý olomoucký ředitel Jiří Kubíček Peltův triumf předpokládal.

"Včera dopoledne bylo rozhodnuto, jak to dopadne. Hluboce a vysoce se klaním před tím, kdo připravil tuto strategii. Zapadala jedna věc za druhou tak, jak to bylo nachystané. Zírám, jak to Morava zbaštila i s navijákem," naznačil Kubíček, že fakticky jde o porážku moravské komory, za kterou přitom Pelta kandidoval.

Jiří Kubíček
Jiří Kubíček | Foto: Ludvík Hradilek

"Všichni Češi zvítězili a Morava nepochopila, že krvácí," uvedl. "Morava přišla o prvního místopředsedu a pozici ve výkonném výboru a měla tu čest zvolit předsedu, který v roce 2004 proslul cinklým jarem," připomněl Kubíček, že se Peltovo jméno objevilo v souvislosti s rozsáhlou korupční aférou, avšak žádné podezření nebylo prokázáno.

O porážce moravské komory hovořil i člen výkonného výboru a předseda Řídící komise pro Čechy Rostislav Votík.

"Co dnes proběhlo ve třetím kole, kvůli tomu Morava zablokovala minulou valnou hromadu. Česká komora dnes hromadu nezablokovala, udělali jsme vstřícný krok. Tuto valnou hromadu nevnímám jako výhru Moravy, to v žádném případě. Ve výboru její pozice oslabila. Pelta jako moravský kandidát je zvláštní. Dlouho jsem hledal Jablonec na Moravě, našel jsem jen Jablunkov," podotkl ironicky Votík.

Připustil, že stál za Rajchlem a Paclíkem. "Oni by prospěli ve vztahu do zahraničí, při jednání s politiky. Mají větší rozsah schopností. Ale Míra Pelta má 16 měsíců na to, aby ukázal, že jeho volba byla oprávněná," uvedl Votík.

Naopak spokojeni s Peltovým zvolením byli především jeho přívrženci. "Zaplaťpánbůh, že máme zvoleného předsedu. Je to dobrý signál pro veřejnost a dva dny po postupu národního týmu přišla další výborná zpráva. Míra má obrovské zkušenosti a ty dokáže určitě uplatnit i ve velkém fotbale, ale nebude to mít lehké a pomáhat mu musí celý výkonný výbor," řekl teplický ředitel František Hrdlička.

Místopředseda za ligu Dušan Svoboda je rád, že má konečně partnera, s kterým může vyjednávat o znění smlouvy o vznikající samostatné lize. "Jsme v procesu příprav a jsem rád, že mám partnera pro diskusi. Nedokážu si představit, jak bychom smlouvu bez předsedy dotáhli," prohlásil sparťanský funkcionář.

Peltovi přál také příbramský šéf Jaroslav Starka. "Je to člověk z fotbalu, ví, o čem to je. Fotbalu může ještě hodně pomoci. Konečně máme svého šéfa, přinese klid do práce, dá tomu řád a štábní kulturu, což teď schází," mínil.

"Paclík je ve fotbale rok, moc toho zatím neví, Jindra Rajchl je něco podobného. Ale Pelta má za sebou velkou kariéru, byl na STESu, manažer reprezentace, ve Spartě, vede Jablonec. Fotbalu rozumí a myslím, že ho někam dovede," dodal Starka.

 

Právě se děje

Další zprávy