Předseda Pelta o Barošovi v tangách: Vyhlašme amnestii

Luděk Mádl Luděk Mádl
17. 11. 2011 18:26
Pelta čekal víc hlasů z Čech. Slíbuje řešit Bohemky

Nymburk - Po Františku Chvalovském, Janu Obstovi, Pavlu Mokrém a Ivanu Haškovi je Miroslav Pelta historicky čtvrtým předsedou Českomoravského fotbalového svazu či nově Fotbalové asociace ČR.

Co od něj očekávat? Jaké má cíle?

"Zabezpečit český fotbal ekonomicky a spojit ho tak, aby fungoval," má jasno nový šéf.

O volbě nového předsedy FAČR čtěte více:
Pelta porazil Paclíka i Rajchla, je šéfem svazu
Valnou hromadu ČMFS jsme sledovali online
Kubíček: O Peltovi bylo jasno dřív a Morava to zbaštila

Koho pozvete na oslavu?
Za poslední dny jsem tak utahaný, že dneska nic nebude, už tady na mě čeká manželka. Na víkend asi něco zorganizuju a pozvu tam lidi, kteří mě podporovali. Beru to zvolení jako odměnu za svou dvacetiletou práci v českém fotbale. Ale je fakt, že když jsem šel z Jablonce do Sparty, byl jsem nervóznější. Teď už to pražské prostředí přeci jen znám líp. Samozřejmě počítám s tím, že hodně času budu trávit v hlavním městě, z Jablonce se český fotbal řídit nedá.

Před několika lety se o vás otřela korupční aféra, počítáte s tím, že vám to bude neustále připomínáno?
Vím o tom a počítám s tím, že budu pod permanentní kontrolou vás novinářů i veřejnosti.

Ještě ráno mnozí naznačovali, že by se i tato valná hromada mohla opět zablokovat. Otevřel delegátům oči projev ministra školství Dobeše?
Myslím, že to řekl naprosto jasně. Že pokud fotbal zase nezvolí předsedu, stane se nedůvěryhodným. Pan ministr zjevně fandí sportu a já věřím, že peníze z hazardu, které slíbil přesměrovat do sportu, opravdu dostaneme.

Jak hodnotíte výsledek voleb, počet hlasů, které jste dostal?
Mile mne překvapila silná podpora na Moravě, ještě silnější´, než jsem čekal. Naopak jsem počítal, že v Čechách dotanu hlasů víc, než jich nakonec bylo. Předpokládám, že jsem dostal hlasy z toho svého portfolia, tedy z první a druhé ligy. Zbytek českých hlasů zůstal za očekáváním. Ale to je samozřejmě jen teorie, protože volba je tajná.

Vaše první předsednické vize a kroky?
Mám pověst, že spojím nespojitelné. Fotbal velmi trápí vleklý problém Bohemek, s tím bych chtěl něco udělat. A také bych chtěl, abychom ve výkonném výboru pracovali ve shodě, nebo většinově. Aby veškerá hlasování nebyla o jeden hlas a bylo to celé o tom, jestli se někdo zdržel v dopravní zácpě nebo zůstal doma nemocný.

Ve veřejnosti se hodně diskutuje jemně řečeno nestandardní chování reprezentantů při návratu z Černé Hory? Skandovali oplzlé vulgarismy na účet bývalého reprezentanta Druláka, který je v minulosti kritizoval, pobíhali po letišti v roztrhaných oblecích a ve spodním prádle. Budete to řešit?
Vzal bych v potaz, že to byl návrat ze zápasu, ve kterém postoupili na Euro. Dejme jim pro ten jeden případ amnestii. Nicméně vnímám, že tam měl zasáhnout někdo z vedení týmu, například manažer. Uvažuji o tom, že se v okolí reprezentace objeví člověk s pevnější rukou.

 

Právě se děje

Další zprávy