Pelta přežil aféru s kapříky a teď je šéfem fotbalu

Luděk Mádl Luděk Mádl
17. 11. 2011 17:20
Miroslav Pelta se po dlouhém hlasování stal novým předsedou fotbalového svazu
Foto: Ludvík Hradilek

Nymburk - Český fotbal už netrápí bezvládí. Novým předsedou svazu je Miroslav Pelta, vlastník ligového klubu z Jablonce.

"Je to odměna za mou dvacetiletou práci v českém fotbale. Když jsem šel před lety z Jablonce do Sparty, byl jsem nervóznější než teď. Nyní už to pražské prostředí dobře znám," řekl Pelta ke svému zvolení.

Před lety se přitom jeho jméno objevilo v odposleších z korupční aféry. Slavný citát o "cinklým jaru" však delegáty zjevně neodradil. Osobního přítele někdejšího fotbalového bosse Vlastimila Košťála zvolili ve třetím kole, kde mu byl soupeřem Tomáš Paclík, šéf Viktorie Plzeň.

Vzhledem k tomu, že se oba přihlásili k tomu, že jsou kandidáty moravské komory, volili je ve třetím kole právě už jen Moravani. Pelta od nich dostal 55 hlasů, Paclík jen 16.

Čtěte více:

Asociaci předseda scházel od konce června, kdy z funkce v polovině funkčního období odstoupil Ivan Hašek. Dal tehdy přednost trénování dubajského klubu Al Ahlí, který ho mezitím už propustil.

Předsedou se nyní stal Pelta, který Haška ostře kritizoval za jeho postoje v kauze Sazky. "Do poslední chvíle, kdy už to absolutně nemělo žádnou logiku, hájil ve vedení ČSTV management Sazky. A protože ministerstvo financí to vidělo jinak, udělal Hašek vlastně z fotbalu nepřítele státu," řekl Pelta nedávo pro Aktuálně.cz.

Pelta slibuje fotbalu peníze

Jako svou prioritu uvádí Pelta získání peněz pro fotbal, a to jak ze státního, tak i privátního sektoru. A chce se soustředit i na reprezentaci. "Její výsledky jsou alfou a omegou. Musíme přestat brečet a začít kolem ní něco dělat."

Peltu otevřeně podporuje šéf Sparty Daniel Křetínský, který mu otevřel cestu k jednáním s finančními skupinami J&T a PPF.

Dobeš radil: Zvolte. A budou peníze

Delegáti fotbalového sněmu v Nymburce vyslyšeli výzvy ministra školství Josefa Dobeše, který slíbil, že do sportu přesměruje peníze, které stát na daních vybere v hazardním průmyslu, apeloval ale na to, aby se přestalo politikařit. V září totiž k volbě mezi tehdejšími kandidáty Miroslavem Peltou a Jindřichem Rajchlem, místopředsedou svazu, vůbec nedošlo. Valná hromada se zablokovala na procedurálních otázkách.

V mezidobí přibyl třetí kandidát, šéf plzeňského klubu Tomáš Paclík. "Pro český fotbal by bylo špatně, kdyby ho řídil pan Pelta. A nejhůř ve spojení s panem Berbrem," zmiňoval ve své předvolební rétorice často šedou eminenci české komory, šéfa plzeňského kraje Romana Berbra.

Rajchla zaskočila změna pravidel

U něj se primárně předpokládalo, že na valné hromadě podpoří Jindřicha Rajchla. Ale nestalo se. "Děkuji české komoře, že jsem v ní získal nejvíc hlasů i bez Romana Berbra. Ale podle nových pravidel, které valná hromada přijal, nepostupoval do druhého kola vítěz komory, ale hlasy se sčítaly. A protože na Moravě jsem kvůli negativní kampani jejího lídra pana Kučery získal jediný hlas, neměl jsem šanci," konstatoval kandidát vyřazený už v I. kole.

Tam bral v Čechách Paclík 38, Pelta 37 a Rajchl 46 hlasů, na Moravě Paclík 15, Pelta 54 a Rajchl 1 hlas. Nikdo nezískal v obou komorách nadpoloviční většinu potřebnou ke zvolení předsedy. Podle starých regulí by dál postupovali nejsilnější Čech Rajchl a nejsilnější Moravan Pelta. V Nymburce se ale hlasy sčítaly mezi komorami, takže Pelta měl 91, Paclík 53 a Rajchl jen 47.

Pro příští volbu předsedy každopádně delegáti vymysleli opět nový model volby. Od 1. ledna 2012 bude pro třetí kolo platit pravidlo, že vyhrává ten, kdo prostým součtem získá více všech hlasů, přičemž v obou komorách získá alespoň 35 procent hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy