Tři muži chtějí vést český fotbal. Karty míchá Paclík

Luděk Mádl Luděk Mádl
1. 11. 2011 12:52
Paclík drolí Peltovu moravskou dominanci. Bojuje za sebe, nebo za Rajchla?
Tomáš Paclík - majitel FC Viktoria Plzeň.
Tomáš Paclík - majitel FC Viktoria Plzeň. | Foto: fcviktoria.cz

Praha - Fotbalová asociace oficiálně oznámila, že o post šéfa tuzemského fotbalu se utkají tři muži: Miroslav Pelta, Jindřich Rajchl a Tomáš Paclík.

Vstup třetího muže do hry o vůdčí křeslo v nejsledovanějším sportu, v němž se také točí nejvíc peněz, každopádně zamíchal karty jinak, než se zdálo: zkomplikoval pozici favorita Miroslava Pelty.

Na tom, že byl majitel úspěšné Viktorie Plzeň Tomáš Paclík minimálně v první fázi trojským koněm současného místopředsedy Jindřicha Rajchla a jeho klanu pro volební boj na Moravě, se shodnou skoro všechny zdroje.

Otázka zní, zda se ale nakonec z outsidera nemůže vyklubat i černý kůň celého dostihu.

Po překvapivé abdikaci Ivana Haška na pozici předsedy Fotbalové asociace České republiky už v půlce jeho čtyřletého funkčního období se delegáti už jednou pokusili zvolit jeho nástupce, neúspěšně. Další valná hromada je svolána na 17. listopadu do Nymburka.

Čtěte více: Ostuda při prvním pokusu zvolit Haškova nástupce

Otázka zní, jestli si to teď v ringu navzájem rozdají hlava nehlava tři suverénní borci, nebo zda jen jeden z trenérů vyslal proti favoritovi dva bijce najednou, aby na něj šli zleva i zprava (zde konkrétně z Čech a z Moravy) - s tím, že až ho udolají, jeden druhému ustoupí.

Příští vládci fotbalu
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Příští vládci fotbalu

Fotbalová asociace dnes oznámí oficiální kandidáty na post šéfa fotbalu.

Miroslav Pelta

Vlastník FK Jablonec, muž s nálepkou výroku o "cinklým" jaru. V minulosti spolupracovník Vlastimila Košťála.

Jindřich Rajchl

Místopředseda asociace, právník, obhájce Františka Chvalovského. Spolupracovník Ivana Haška a Aleše Hušáka.

Tomáš Paclík

Majitel Viktorie Plzeň, v českém fotbale se pohybuje teprve dva roky. Měl podnikatelskou vazbu na Ivana Langera.

Pro případ, že by pak favorit i tohle přežil, je údajně onen trenér-filuta připraven ještě na jeden trik: obejmout se s vítězem, s nímž dosud naoko bojoval.

Pelta před delegáty potřásá měšcem

Tak si to pojďme rozplést. Miroslav Pelta si udržuje podporu ligových klubů v čele se Spartou, jejíž šéf Daniel Křetínský ve sféře vrcholného byznysu intenzivně lobbuje za přítok peněz do českého fotbalu v případě Peltova zvolení. Pelta proto krajům slibuje garantované dotace, podobné, jaké zařídil ve „svém" Libereckém kraji, kde se mu daří získávat finance díky svým dobrým vztahům s vedením tamní ODS.

S tímto programem Pelta od poslední valné hromady významně zabodoval i na Moravě, jejíž komora se za jeho vlády stmelila i díky svému dlouhodobě antagonistickému postoji vůči vládci většiny hlasů komory české, tedy proti bývalému rozhodčímu Romanu Berbrovi.

Paclík zahájil válku o Moravu

Berbr před první valnou hromadou otevřeně vyjadřoval podporu Jindřichu Rajchlovi. A pod jejich praporci tehdy stál i Tomáš Paclík. Ten však před týdnem na bílém koni vyrazil sám do pole. Představil se jako svébytný kandidát a prohlásil, že jeho hlavním cílem je zamezit údajně chystanému paktu Pelta - Berbr.

Že je tato rétorika určena zejména moravským uším, je nabíledni. Proti Peltovi, dlouhá léta pravé ruce Vlastimila Košťála, jste léta bojovali, i proto, že vám chtěli zrušit vaši největší výsadu, samostatnou moravskou komoru, která vám dává velkou mocenskou sílu, šíří Paclíkovi emisaři po Moravě. A pozor, ogaři, pokud bude Pelta prohlášen za moravského předsedu, přijdete o místo ve výkonném výboru!

Podle stanov totiž platí, že je-li předseda Čech, pak české okresy a kraje zastupují ve VV dva lidé a Moravu taktéž, je-li předsedou Moravan, pak v tomto segmentu získávají Čechy tři zástupce proti jedinému Moravanovi. Navíc je dáno, že českému předsedovi dělá prvního místopředsedu Moravan a opačně. I pozici prvního náměstka by tedy Moravané při volbě "moravského" Jablonečáka Pelty mohli ztratit. Že Jablonec neleží na Moravě? Vysvětlíme.

Kdo je Čech a kdo Moravan

Klíčovou diskusi o to, kdo je český a kdo moravský kandidát, rozproudil problematický článek v létě přijatých stanov, který praví, že ve 3. kole volby je předsedou zvolen ten, který v komoře, která jej navrhuje, získá větší procento hlasů. Potíž je v tom, že se český fotbal dosud neshodl na výkladu toho, kterak určit propojení kandidáta s "jeho" komorou.

Čtěte také:

Paclík: Kandiduji proto, aby se šéfem nestal Pelta
Pelta i Rajchl: Volební fiasko náš fotbal hodně poškodí
Předvolební boj: Rajchl dává delegátům lístky na Barcu
Šéf Plzně se obul do Pelty. Podle něj je to podpásovka

Dosud možné výklady: 1) Je to ta komora, v níž kandidát ve 2. kole získal více hlasů. 2) Kandidát se komoře přisoudí podle toho, odkud dostal víc nominací. 3) Rozhodující je územní umístění klubu nebo subjektu, z něhož kandidát vyšel. 4) Rozhoduje místo trvalého bydliště kandidáta.

Kvůli této nejasnosti se např. u Tomáše Paclíka cení jeho univerzálnost, neb jakožto šéf plzeňského klubu vlastní i občanský průkaz s olomouckou adresou...
 
Než se u tzv. „politických stolů" rozhodne, které z výše zmíněných pravidel platí, je velmi obtížné odhadovat jakýkoli další vývoj. Pro případ, že k dohodě nedojde, je v Rajchlově šuplíku pravděpodobně připraven dopis od FIFA, jehož dikce nařídí jednokomorovou volbu předsedy.

Rajchlovi už prý neustoupí

Vraťme se však k Paclíkovi. Aktuálně.cz oslovilo více než deset osob, dobře obeznámených s "politickou" situací uvnitř českého fotbalu, a to z Čech i z Moravy. Jejich interpretace se různí.

 

Některé zdroje tvrdí, že je Paclík na Moravě se svojí antipeltovskou a antiberbrovskou kampaní velmi úspěšný a že je údajně schopen Peltu na Moravě v 1. kole porazit a pak možná dokonce sám usednout na předsednický stolec.
 
Jiné zdroje naopak uvádějí, že Peltova pozice na Moravě je nadále neotřesitelná.

Je každopádně takřka jisté, že Paclík byl vyslán na Moravu, aby tam Peltovu dominanci rozmělnil. Sám Paclík připouští: „Zkraje jsem do toho šel s tím, že bych v dalších kolech Jindřichu Rajchlovi ustoupil. Ale když teď vidím, jak velkou mám podporu, tak už nikomu ustupovat nebudu."

Právě reálný stav Paclíkovy podpory je klíčový. Pokud jde o chiméru, opět reálně hrozí pat. Na Moravu je ale vyvíjen extrémní tlak spočívající v tom, že dojde-li právě k dalšímu patu, prosadí druhá strana i za pomoci FIFA zrušení dvoukomorového systému. A to je pro Moravu ta nejčernější noční můra.

 

Právě se děje

Další zprávy