Slavia pod Strakou opět vyhrála, Liberec smetl Žižkov

Jakub Šafránek Jaroslav  Šindelář Jakub Šafránek, Jaroslav Šindelář
30. 10. 2011 19:00
České Budějovice se dočkaly první výhry v soutěži
František Straka, trenér fotbalové Slavie.
František Straka, trenér fotbalové Slavie. | Foto: Tomáš Policar

Uherské Hradiště/Praha/České Budějovice - Druhého vítězství ve třech zápasech pod vedením Františka Straky se dočkala fotbalová Slavia, jež ve 12. kole první ligy vyhrála na hřišti Slovácka 3:1.

O branky sešívaných se v Uherském Hradišti postarali už v prvním poločase Jan Blažek a dvougólový střelec Petr Janda. Za domácí snižoval ve druhé půli Václav Ondřejka.

Slavia se díky čtvrté výhře v sezoně a vůbec první na soupeřově hřišti vyšplhala již na devátou příčku tabulky. Lépe na tom červenobílí letos ještě nebyli.

Čtěte také:
Náskok Sparty mizí. Samo se to neudělá, tvrdí Jarošík
Sparta doma opět dostala trojku. Tentokrát od Boleslavi

Třetí ligové vítězství v řadě si v neděli dopoledne na Žižkově připsal fotbalový Liberec, který pražskou Viktorku porazil jednoznačně 4:1.

O vítězství Slovanu se svými brankami zasloužili dvojnásobný střelec Michal Breznaník, Michal Rabušic a Jiří Štajner. Za Červenobílé kontroval pouze Jiří Böhm.

Severočeský celek se posunul na třetí příčku, přičemž je jen o skóre horší než druhá Plzeň. Za vedoucí Spartou zaostává o šest bodů.

Prvního vítězství v sezoně a posunu mimo pozice znamenající sestup do druhé ligy se dočkali fotbalisté Českých Budějovic, kteří především zásluhou dvou gólů stopera Romana Lengyela porazili doma Příbram 4:1.

Jihočeši se z poslední příčky tabulky posunuli na třinácté místo o skóre před Žižkov, Příbram klesla na desátou příčku právě za Slavii.

Budějovice poprvé vyhrály

Všechny tři branky Slavie padly ještě v prvním poločase. Nejprve se po parádní přihrávce Jana Blažka prosadil již ve čtvrté minutě Petr Janda, aby o deset minut později předvedl povedený gólový únik sám Blažek.

Exliberecký forvard byl i u třetí branky Slavie, když si pohrál s několika obránci soupeře a naservíroval míč Jandovi před prázdnou bránu.

Jiří Štajner se na vítězství Slovanu podílel gólem a asistencí.
Jiří Štajner se na vítězství Slovanu podílel gólem a asistencí. | Foto: FC Slovan Liberec

Skvělou individuální akci předvedl po pauze i domácí Ondřejka, ale byla to jen labutí píseň moravského týmu. Na víc se totiž aktuálně osmý celek tabulky již nezmohl.

Liberec si klíčový náskok v utkání vypracoval na konci první půle, kdy Vaclík během závěrečných dvou minut po chybách obrany inkasoval dvě branky.

Žižkov sice deset minut po přestávce díky pěkné akci Böhma s Kadeřábkem snížil, ale suverénně proměněná penalta Štajnera ze 69. minutě patrně rozhodla zápas. Definitivní tečku za utkáním pak udělal opět nekrytý Breznaník po pěkném centru Šurala.

Budějovickému Dynamu se velmi povedl úvod zápasu, v sedmé minutě zásluhou dvou gólů Lengyela vedlo 2:0. Lengyel přitom zaznamenal své první dva ligové góly po návratu z Ruska.

Ještě do konce poločasu vedení zvýšil útočník Zdeněk Ondrášek, který se trefil pošesté v tomto ročníku. V 90. minutě sice snížil Zdeněk Koukal, první výhru Jihočechů však pojistil čtvrtou brankou Michal Klesa.

Výsledky:

Viktoria Žižkov - Slovan Liberec 1:4 (0:2)

Branky: 54. Böhm - 44. a 83. Breznaník, 45. Rabušic, 70. Štajner z pen. Rozhodčí: Příhoda - Pospíšil, Jiřík. ŽK: Starý, Folprecht - Breznaník. Diváci: 2367.
Žižkov: Vaclík - Slodowy (70. Sivrič), Bodeček, Procházka, Starý - Kalod - Kadeřábek, Kalivoda, Mach (46. Folprecht), Bořil - Böhm (81. Nestorovski). Trenér: Pulpit.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Karišik, Fleišman - Šural (90. Bosančič), Vácha, Janů, Breznaník - Štajner (87. Rilke) - Rabušic (88. Hadaščok). Trenér: Šilhavý.

Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram 4:1 (3:0)

Branky: 3. a 7. Lengyel, 42. Ondrášek, 90+1. Klesa - 90. Koukal. Rozhodčí: Bílek - Ubias, Gallo. ŽK: Andrejevič, Krejčí. Diváci: 2312.
Č. Budějovice: Křížek - Čirkin, Lengyel, Brezinský, Machovec (45. Simič) - Klesa, Otepka, Javorek, Sandro - Ondrášek (80. Pecka), Němec (65. Hudson). Trenér: Cipro.
Příbram: Hruška - Štochl, Andrejevič, Krejčí, Divíšek - Valenta (46. Mareš), Tarczal, T. Pilík (69. Papšys), Pleško - Šlapák (46. Koukal), Wágner. Trenér: Vavruška.

1. FC Slovácko - Slavia Praha 1:3 (0:3)

Branky: 56. Ondřejka - 4. a 34. Janda, 14. Blažek. Rozhodčí: Královec - Kordula, Kocián. ŽK: Ondřejka - Trubila, Hloušek. Diváci: 5568.
Slovácko: Filipko - Kubáň, Mezlík, Trousil, Jeleček (78. Lukáš) - Valenta, Volešák (86. Fujerík), Kordula, Daníček, Hlůpik (37. Ondřejka) - Došek. Trenér: Soukup.
Slavia: Čontofalský - Hubáček, Latka, Trubila, Nitrianský - Janda, Loučka, Hurka (79. Milutinovič), Jarolím - Blažek (65. Vlček), Pospěch (78. Cicman). Trenér: Straka.

 

Právě se děje

Další zprávy