Žižkovský Zapalač si za doping nezahraje rok a půl

Aleš Vávra Aleš Vávra
27. 10. 2011 17:10
Fotbalista měl pozitivní nález na clenbuterol

Praha - Osmnáct měsíců bez fotbalu. Takový trest uložila disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky žižkovskému hráči Petru Zapalačovi.

Čtyřiadvacetiletý záložník bude pytat za pozitivní nález na clenbuterol, který měl po zápase 7. kola Gambrinus ligy s Teplicemi.

Fotbalistovi hrozil až dvouletý trest, nakonec si od fotbalu odpočine "pouze" rok a půl. Zapalač prý přiznal, že použil na alergii lék, o kterém nevěděl, že je na seznamu zakázaných.

Čtěte také:

Doping v lize. Žižkovský Zapalač neprošel testem
Mexičané nejsou Contador. Na maso se vymlouvat nemohou

"S případem dopingu se setkáváme v naší praxi poprvé. Zakázané látky se dělí do dvou kategorií. V tomto případě jde o látku, která má být postihována přísnějším způsobem. Tam je trest stanoven na dva roky a podle příslušné směrnice je možno za určitých, přesně daných okolností, sazbu zmírnit na minimálně jeden rok," uvedl předseda disciplinární komise Jiří Golda.

"Komise na jednu stranu přijala hráčovo vysvětlení, že šlo o nedbalost a neznalost, která však neomlouvá, zároveň však vzala v úvahu, že hráč léčil své potíže vesměs sám a nevyhledával odbornou lékařskou pomoc," dodal šéf disciplinárky.

Týmu žádný trest nehrozil, v inkriminovanám zápase proti Teplicím totiž záložník nenastoupil a Žižkov navíc prohrál 0:1.

Clenbuterol se dostal do širšího povědomí sportovního světa nejprve prostřednictvím cyklisty Alberta Contadora, a také po letošním mistrovství světa do 17 let, které hostilo Mexiko Pozitivně testováno bylo hned 109 mladých fotbalistů. Příčinou byla vždy konzumace kontaminovaného masa.

 

Právě se děje

Další zprávy