ŽIVĚ Žižkov - Slavia 1:0, hosty vychytal skvělý Vaclík

Sport Sport
17. 10. 2011 20:15
Sledujte on-line přenos z prvního utkání trenéra Františka Straky na lavičce fotbalové Slavie Praha. Dohrávka 10. kola Gambrinus ligy mezi Viktorií Žižkov a Sešívanými startuje v 18:30.
Foto: Ludvík Hradilek

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám Vás u on-line přenosu z pondělního fotbalového utkání Gambrinus ligy mezi Viktorií Žižkov a Slavií Praha. Poprvé se v něm na lavičce Sešívaných představí "kovaný Sparťan" František Straka. Výkop utkání je naplánován na 18:30.  

- Samotnému zápasu předchází pochod slávistických fanoušků od stadionu v Edenu směrem na Žižkov. Příznivci Slavie tak chtějí vyjádřit svůj nesouhlas s angažováním Straky na pozici hlavního kouče. Jak pochod probíhá můžete číst zde 

- Působení Františka Straky na lavičce pražské Slavie pobuřuje také fanoušky Sparty. Ti v pátek pomalovali trenérův dům hanlivými nápisy. Podívejte se na fotogalerii. 

- Pojďme ale k samotnému fotbalu. Oba týmy dnes potřebují nutně bodovat. Domácí Viktoria Žižkov po sobotní výhře Baníku klesla až na sestupové 15. místo tabulky a poslední není jen díky lepšímu skóre oproti Českým Budějovicím. Slavia je dvanáctá a v dosavadním průběhu ligy zvítězila jen dvakrát. 

- Pražské derby mezi Žižkovem a Slavií mohli fanoušci sledovat naposledy před rokem, kdy se celky potkaly v osmifinále Ondrášovka Cupu. Sešívaní tehdy uhráli na půdě druholigového rivala remízu 1:1 a doma pak zvítězili jednoznačně 3:0. 

- V Gambrinus lize se hráči Žižkova a Slavie naposledy potkali v květnu 2009. Pod žižkovskou věží se tehdy radovali hosté po výsledku 1:3. Dvakrát se trefil někdejší slávistický útočník Pavel Fořt. 

- Prohlédněte si tabulku Gambrinus ligy před pondělní dohrávkou. 

Sestavy Domácí Viktoria Žižkov nastoupí v této sestavě: Vaclík - Bodeček, Lafrance, Starý, Mach, Šťastný, Kalivoda, Súkeník, Procházka, Kadeřábek, Böhm. 

Sestavy Trenér František Straka sází na ofenzivu. V základní jedenáctce hostů jsou hned tři útočníci: Čontofalský - Dostál, Latka, Kaufman, Hubáček - Jarolím, Petrák, Hloušek - Vlček, Pospěch, Blažek. 

Sudí Hlavním rozhodčím je Paták, jemuž budou na pomezí asistovat Moláček a Pilný. 

1. Utkání právě začalo. 

2. Po kolmici domácího Kadeřábka si šlápl v nejnevhodnější chvíli na míč Latka, svou chybu však stihl rychle napravit. 

3. První pološanci měl Vlček. Po kolmici Petráka mohl jít ve výhodné pozici na branku Žižkova, míč si ale zpracoval do ostrého úhlu. Následná přihrávka na Pospěcha do malého vápna nebyla přesná. 

4. Na polovině hřiště zůstává bezvládně ležet Stanislav Vlček. Zkušený slávista má zřejmě problém s kolenem. 

5. Vlček je zpátky ve hře. 

6. Rohový kop žižkovských nadvakrát odvrátila defenziva Slavie. 

7. Lavičku Slavie a jejího kouče Františka Straku hlídají dva urostlí bodyguardi před případnými útoky z hlediště. 

9. Přímý kop napálil Adam Hloušek pouze do spoluhráče Pospěcha, který stál vedle žižkovské zdi. 

12. Po nepřesném odkopu Hlouška šli domácí do nebezpečného přečíslení, hrotový útočník Böhm už chtěl zpoza vápna zakončovat, když ho v poslední chvíli zfauloval Latka. Bude to trestný kop z třiadvaceti metrů. 

13. Kalivodovi se kop nepovedl, trefil pouze zeď. 

16. Kalivoda prokličkoval obranou Slavie a posílal finálovou přihrávku Böhmovi. Ten však v rozhodující chvíli nabíhal do jiného prostoru. 

17. Blažkův centr z trestného kopu bez potíží sebral Vaclík. 

20. Oba celky kupí obrovské množství nepřesností, hra je rozkouskovaná. Utkání zatím kvalitou zaostává za ligovým průměrem. 

22. Žižkovský defenzivní univerzál Lafrance už asi počtvrté nedovoleně atakoval Blažka. Zdá se, že francouzský hráč ma za úkol strážit exlibereckého útočníka osobně. 

25. Lafrance znovu fauloval Blažka, který se neustále stahuje k záložníkům pro míče. 

28. První velkou šanci zápasu spálil Jan Blažek. Slávisté konečně předvedli pěknou kombinaci, Pospěch uvnitř vápna udržel na zádech beka a přistrčil na desítku proti noze Blažkovi. Ten ovšem skákavý míč poslal vysoko nad. 

30. David KALIVODA střílí gól, Žižkov vede 1:0. Exslávistický tvůrce hry si to namířil středem mezi obránce, jeslemi se štěstím obehrál Kaufmana a ležícího Čontofalského poté snadno přehodil. Míč se snesl do šibenice slávistické branky a Kalivoda se místo oslavného gesta omlouval hostujícím fans. 

32. Úvodní žlutou kartu zápasu vidí žižkovský Igor Súkenník za faul, kterým zastavil rozjíždějící se brejk Slavie. 

35. Pospěch se po přímém kopu Blažka zjevil sám na malém vápně, pomezní sudí ovšem správně viděl jeho ofsajdové postavení. 

36. Šance na obou stranách. Nejprve po úniku Kadeřábka střílel nebezpečně z úhlu Mach, do brejku pak šli hosté. Pospěch šel do vápna přes Šťastného, který s ním svedl tvrdý souboj. Pospěch spadl, chtěl penaltu, ale marně. 

38. Žižkov už mohl vést 2:0, těsně vedle Čontofalského branky hlavičkoval Böhm. 

43. Slavia vytvořila před brankou Vaclíka pořádný závar. Nejprve skvěle centroval Hloušek na Pospěcha, před nímž na poslední chvíli odvracel Lafrance. Poté následovaly tři centry do vápna, ovšem nic z toho. 

44. Tlak Slavie ukončila tvrdá srážka Petráka s Kalivodou. Oba jsou velmi otřesení a mladý slávistický záložník bude muset střídat. 

45. Ondřeje Petráka nahradil Petr Janda, Kalivoda je v pořádku. 

45+3. Skončil první poločas. 

- Kvalita zápasu zatím odpovídá faktu, že sledujeme utkání dvou mužstev ze suterénu prvoligové tabulky. První poločas nabídl fanouškům jen málo zajímavých situací. Slavia mohla jít do vedení, Blažek ovšem svou velkou šanci neproměnil. Naopak nadruhé straně Kalivoda předvedl pěkné zakončení a skóroval proti "své" Slavii. 

46. Sudí Paták zahájil druhý poločas. 

46. Slavia zahájila druhou půli sympaticky. Nejprve Jandova vtipná přihrávka na Vlčka neprošla, a poté Hlouškův průnik po levém křídle zakončil hlavičkou těsně vedle Jan Blažek. 

49. Janda hru oživil. Ve středu pole dvakrát pěkně narazil Blažkovi, který zvolil překvapivou kolmici na Pospěcha. Slávistický útočník ale přihrávku nečekal a nestihl jí zachytit. 

50. Vlčkův centr sebral ze vzduchu jistý Vaclík. 

53. Blažek nasadil jesle jednomu z obránců Žižkova, místo snahy o další průnik ovšem přihrál pád. Rozhodčí Paták jeho filmování dobře viděl a faul neodpískal. 

54. Centr Kalivody našel na malém vápně Tomáše Procházku, ten však v dobré šanci nedokázal míč umístit za Čontofalského. 

58. Trenér Straka podruhé střídá. Dolů jde Stanislav Vlček, zahraje si Martin Hurka. 

61. Hurka přetáhl trestný kop na zadní tyč, Hloušek vracel do ohně, žižkovští odvrátili. 

62. Slavia neproměnila dvě obrovské šance během několika vteřin. Nejprve Latku famózně vychytal Vaclík, poté Kaufman v ideální pozici vysoko přestřelil. 

64. Josef Kaufman si zblízka prohlédl žlutou kartu za faul na pronikajícího Kadeřábka. 

68. Hloušek poslal do vápna Žižkova ostrý centr, domácí ale byli před Vaclíkem důraznější. 

68. Dostálův míč z pravé strany nalezl na hranici vápna Hlouška. Bývalý hráč Jablonce to zkoušel z první, jeho rána ovšem postrádala jak přesnost, tak razanci. 

69. Další nadějnou možnost Slavii zkazil nepřesným centrem Blažek. 

70. Slavia má v posledních minutách územní převahu, které ovšem schází lepší finální fáze a větší důraz v koncovce. 

71. Vaclík na poslední chvíli zachránil před Hlouškem. 

72. Za aplasu tribun odchází Kalivoda, na hřišti ho nahrazuje Bořil. 

75. Diváci se dobře baví, ale ne díky fotbalu. Na hřišti totiž nečekaně spustily trysky na zavlažování. 

76. Místní pořadatelé už situaci vyřešili a může se hrát dál. 

78. Lafrance si na vápně ekvilibristicky obhodil Dostála, svého spoluhráče ovšem včas zastoupil stoper Latka. 

80. Jan Blažek už dnes dohrál, na hřišti ho střídá Zoran Milutinovič. 

81. Pospěch napřáhl z velké dálky, a byť míč před Vaclíkem nepříjemně skočil, žižkovský gólman neměl s jeho zkrocením potíže. 

82. Hlouškův pokus o centr překazil Šťastný. Míč srazil na roh a nyní těžce rozhýbává křeče. 

83. Milutinovič si levé straně pěkně pohrál s žižkovským bekem, svým pasem ovšem našel pouze rukavice Vaclíka. 

84. Pospěch dostává žlutou kartu a hodně se diví. Slávistický útočník nenechal Vaclíka vykopnout míč. 

85. Střídá i Žižkov. Místo Marcela Šťastného, jehož chytají křeče, nastupuje Mateusz Slodowy. 

87. Slavii dělá obrovské problémy dostat se kombinací před branku Žižkova. A do konce chybí už jen několik minut. 

87. Pospěch chtěl penaltu a padal. Přitom měl míč na noze a mohl se pokusit o ohrožení žižkovské branky. Takhle hosté uspět nemohou. 

88. Richard Kalod vystřídal na hrotu žižkovského útoku Jiřího Böhma. 

90. Přece jen mohla Slavia vyrovnat! Milutinovič sklepl na Jarolíma, jehož přesnou ránu po zemi k tyči perfektně zlikvidoval Vaclík. Domácí mohou děkovat svému mladému gólmanovi. 

90. Kevin Lafrance obdržel žlutou kartu. 

90+1. A další šance. Latka vybojoval na hrotu útoku míč, přihrál Hlouškovi a sám si naběhl na jeho centr. Hlavičkoval ovšem nad branku. 

90+2. Janda si šikovně došel pro faul, Slavia bude kopat trestný kop z pětadvaceti metrů. 

90+3. Před brankou byl i Čontofalský, Milutinovičův míč ovšem nenašel ani jeho, ani nikoho ze spoluhráčů. 

90+4. Utkání skončilo. 

- Premiéra Františka Straky na lavičce pražské Slavie dopadla neslavně. Na Žižkově podlehla těsně 0:1. Sešívaní si ve druhé půli vypracovali trvalý tlak a měli několik velkých šancí, v dresu Žižkova ovšem čaroval brankář Vaclík, který vychytal cennou nulu. 

- Žižkov vyhrál teprve podruhé v sezoně a odpoutal se ode dna ligové tabulky. Na svého dnešního soupeře teď ztrácí pouhé dva body. 

- Neuvěřitelné. Tradiční děkovačku se svými fanoušky si neužívají fotbalisté Slavie, kteří zmizeli do kabin, ale domácí záložník a jediný střelec zápasu David Kalivoda. 

- Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek večera. 

 

Právě se děje

Další zprávy