ŽIVĚ Fanoušci Slavie pochodovali Prahou na derby

Sport Sport
26. 9. 2011 19:20
Sledujte online reportáž z pochodu fanoušků fotbalové Slavie na Letnou k zápasu 276. derby pražských S mezi Spartou a Slavií. Samotná dohrávka 8. kola první ligy začne v 19:30.
Pochod fanoušků Slavie na Letnou
Pochod fanoušků Slavie na Letnou | Foto: Jan Langer

Minuta po minutě

19:20 Před stadionem vše pomalu utichá, průvod už je uvnitř, většina fanoušků taky. Zápas může začít. 

19:17 Policie odděluje obě tlupy. Ty pomalu míří dovnitř. Zatčený fanoušek nemá ani šálu Slavie, ani Sparty. Sparta vlevo, Slavie vpravo. 

19:10 Stadion je na dosah. Dav hrozí fanouškům Sparty na tribunách. Zbytek sparťanů se nenápadně plíží kolem. "Smrt Spartě" společně s pokřikem "Sparta". Před stadionem stojí dav domácích příznivců, létají flašky. Policie zatýká prvního fanouška, který leží na zemi. 

18:50 Procházka letenským sadem, napětí se stupňuje. K průvodu se připojuje pět policistů na koních. Dav z obou stran "objímá" šňůra těžkooděnců. Fanoušků může být klidně tisíc. 

18:38 Červenobílý proud zaplnil široké schody na "Stalina". Míří ke kyvadlu. 

18:34 Přes 600 fanoušků zaplnilo Pařížskou. Vstupují na Čechův most, zapalují pochodně, střílí petardy. Most zmizel v oblaku rudého dýmu, ve vzduchu je cítit síra. 

18:18 Staroměstské náměstí. U orloje není ani noha, všichni fotí fanoušky. ti berou útokem stánky s vínem, u Nerudy je totiž vinobraní. Vyhlašuje se pětiminutová přestávka. 

18:10 Dav se konečně vysoukal z metra a vyráží ke Staroměstskému náměstí. Ke slovu se dostává buben a společná píseň. Skanduje se, zpívá se, k průvodu se přidávají i nic nechápající turisté. 

17:50 Do vagónu se nacpali úplně všichni, vlak je nacpaný k prasknutí, fanoušci skáčou a rozkývávají vagon. V davu prosvítají desítky černých helem. 

17:45 Dav se blíží k metru Strašnická. "Jedeme jedním vlakem, musíme se namačkat," volá šéf kotle. Policie zastavuje dopravu, fanoušci mizí v útrobách areálu. Do davu se mísí i policejní těžkooděnci. Míří se na Můstek. 

-

Pochod fanoušků Slavie na Letnou
Pochod fanoušků Slavie na Letnou | Foto: Jan Langer
 

17:20 Ozval se výstřel, dav se vydal na cestu. Vyrazila i policejní kolona, ze vzduchu vše kontroluje vrtulník. Policie poté zastavuje dopravu a dav pokračuje po silnici. "Chci vidět vaše ruce nad hlavou," volá šéf kotle. Dav tleská a zpívá "V našem srdci je jedině Slavie." 

17:10 Plácek se pomalu plní, na pochod čeká přes 400 fanoušků. Na místo dorazily 3 obrněné policejní vozy. Jeden z fanoušků prodává šátky a kukly, vytvořila se na ně dlouhá šňůra zájemců. "Slavie, derby je naše," zní další heslo slávistů. 

16:50 Před Edenem se sešla přibližně stovka fanoušků. Přítomen je i pětičlenný antikonfliktní tym. Fanoušci, z nichž většině je méně dvacet let, skandují svůj známý pokřik "Smrt Spartě!". 

-

Pochod fanoušků Slavie na Letnou
Pochod fanoušků Slavie na Letnou | Foto: Jan Langer
 

- Dobrý den, vítám vás u online reportáže z pochodu fanoušků fotbalové Slavie na Letnou k zápasu 276. derby pražských S mezi Spartou a Slavií. Fandové Slavie se sejdou před domovskou Synot Tip Arenou v 16:30, pak se přepraví směrem do centra Prahy. Samotná dohrávka 8. kola první ligy začne v 19:30. 

 

Právě se děje

Další zprávy