Plzeň vyčerpá Liga mistrů. Sparta má prý blíž k titulu

Miloslav Lubas
29. 8. 2011 7:30
Zápas Plzeň - Sparta (18.30) dnes ve Štruncových sadech
Veterána Pavla Horvátha čeká na podzim pořádný zápřah.
Veterána Pavla Horvátha čeká na podzim pořádný zápřah. | Foto: Reuters

Praha - Postup Plzně do Ligy mistrů přinese titul českého mistra Spartě. Navzdory její blamáži s rumunskou Vaslují. Myslí si to vicemistr Evropy, vítěz Poháru UEFA a současný trenér druholigového Sokolova Radoslav Látal.

Jak hodně má jeho předpověď blízko k pravdě, naznačí už dnešní hit pátého ligového kola. Rozradostněná Plzeň hostí od 18:30 právě smutnou Spartu.

"Po vyřazení z Evropské ligy je pro mě Sparta velikým favoritem Gambrinus ligy," řekl Aktuálně.cz Látal. "Na rozdíl od Plzně se může soustředit jenom na ni."

Podle něj Viktoria titul z uplynulé sezony neobhájí, poněvadž jí šest zápasů ve skupině Ligy mistrů připraví o hodně sil.

Čtěte také:

10 důvodů, proč v pohárech Plzeň zářila a Sparta propadla
Soupeři Plzně v Lize mistrů: Světové velkokluby i běloruská záhada
Plzeň dorazila sebevědomou Kodaň a jde do Ligy mistrů

Plzeňský trenér Pavel Vrba ale neskládá zbraně dopředu: "Domácí liga je pro nás stejně důležitá jako Liga mistrů. Evropské poháry přece chceme hrát i v příštím roce."

Po Lize mistrů není doma o šoky nouze

Význam ´obyčejných´ ligových zápasů Vrba svým hráčům zdůrazňoval před Teplicemi i Duklou. Z obou soubojů vyšla Viktorka se třemi body na kontě.

"Na rozdíl od Radka Látala mně scházejí zkušenosti z toho, co s mužstvem v lize udělají těžká utkání v pohárové Evropě," přiznal Vrba.

Ví ovšem, že po Lize mistrů se objevují překvapivé výsledky a její účastníci po vystoupeních v pohárově Evropě prohrávají v domácí soutěži nejednou i s papírovými outsidery.

Získané miliony využije Plzeň i proti únavě

Více než 200 milionů vydělaných dosud v Lize mistrů poslouží Plzni k omezení únavy z utkání ve Španělsku, Itálii a Bělorusku.

"Raději tam utratíme peníze za hotel a přespíme, než abychom letěli domů už v noci a nevyspali se," poznamenal Vrba.

Také František Komňacký, trenér Jablonce a asistent kouče u reprezentace, předpokládá, že zátěž hráčů Plzně bude na podzim kvůli Lize mistrů enormní a Gambrinus liga půjde stranou.

"V českých podmínkách je velmi obtížné hrát Ligu mistrů a zároveň bojovat o první místo v Gambrinus lize," řekl Komňacký. "Žádný klub není tak ekonomicky silný, aby mohl mít dvaadvacet vyrovnaných hráčů," dodal.

Letenský trenér Martin Hašek přesto vidí i přetíženou Viktorku jako největší překážku na cestě Sparty za titulem.    

Látalovo Schalke vyhrálo Pohár UEFA, v lize paběrkovalo

Látal si nicméně stále pamatuje sezónu 1996/97, kdy s dalším Čechem Jiřím Němcem triumfovali se Schalke v Poháru UEFA.

"Podobně jako současné Plzni nám chyběl dostatečně široký kádr a museli jsme si vybrat. Buď Pohár UEFA, nebo nejvyšší domácí soutěž," uvedl Látal. "Dali jsme přednost evropské soutěži a v Bundeslize jsme skončili až někde za desátým místem."

Na tuzemské poměry se však Viktorka pyšní silnou lavičkou. Na šanci na ní číhá sedm velmi kvalitních borců - zkušení stopeři Brezinský a Ševinský, defenzivní záložník Trapp, útočně ladění halvové Fillo a Darida a útočníci Ďuriš a Hora.

"V dnešním fotbale rozhoduje hlavně útočná fáze a pro ni máme dostatek dobrých hráčů i mezi náhradníky," řekl Vrba.

V Gambrinus lize chce pro Ligu mistrů šetřit hlavně šestatřicetiletého kapitána Pavla Horvátha. "Na Dukle ho úspěšně zastoupil právě Darida," připomněl Vrba.   

Síly pro domácí ligu kradou zápasy i cestování po Evropě

Látal upozornil, že na výkonech Schalke v Bundeslize se podepsala únava z Poháru UEFA. Fyzické a psychické síly týmu ubíraly nejen vyčerpávající zápasy, ale i cestování.

Čišovskému je přes třicet a bude regeneraci potřebovat víc než mladíci.
Čišovskému je přes třicet a bude regeneraci potřebovat víc než mladíci. | Foto: Reuters

"To samé čeká přinejmenším na podzim Plzeň," podotkl Látal. "Šest utkání v Lize mistrů utkání ji unaví. A až se zhorší počasí, začne přibývat zraněných hráčů."

Zápasový rytmus neděle - středa nebo sobota - úterý považuje i Komňacký za vysilující.

"Někteří odborníci sice tvrdí, že dvě těžká utkání v týdnu musí fotbalisté bez problémů zvládnout, ale není to pravda," prohlásil jablonecký trenér.

Souběžné účinkování v Lize mistrů a v domácí lize se prý projevuje i na takových velkoklubech, jakými jsou například FC Barcelona nebo Manchester United.

"Schází čas na superkompenzaci únavy, forma neroste, ale jen se udržuje," dodal Komňacký. 

Liga mistrů může ubrat motivaci na Příbram nebo Slovácko

V některých ligových utkáních se kvůli koncentraci na Ligu mistrů může projevit ztráta motivace.

"My, trenéři, děláme všechno, aby se to nestalo. Ale pokud hrajete v úterý s Barcelonou a před tím o víkendu s nějakým průměrným domácím mužstvem, tak se se fotbalisté stejně podvědomě šetří a dávají si pozor, aby se nezranili," posteskl si Komňacký. 

Před prvním střetnutím Ligy mistrů s běloruským BATE Borisov jede Plzeň do Olomouce, před AC Milán hostí České Budějovice a před FC Barcelona Slovácko.

Po domácím utkání s Hradcem Králové následuje Barcelona, Borisov po výjezdu do Příbrami a před AC Milán přivítá Viktorka ve Štruncových sadech Bohemians 1905.

Barcelona je jednou za život, české týmy zevšední

"S Příbramí nebo se Slováckem si plzeňští fotbalisté zahrají víckrát, ale s Barcelonou asi jen jednou," poukázal na ošidnost předpohárových klání Komňacký.

Majitel Viktorie Tomáš Paclík penězi na vyhánění únavy šetřit nebude.
Majitel Viktorie Tomáš Paclík penězi na vyhánění únavy šetřit nebude. | Foto: fcviktoria.cz

Látal se domnívá, že hlavně Pavel Horváth a další starší hráči Plzně potřebují na regeneraci po těžkém utkání až tři dny.

Plzni ´krade´ čas na odpočinek a na trénink i reprezentace. V nominaci na zářijové utkání ve Skotsku figurují hned čtyři její fotbalisté.

A její hvězdy se jistě objeví v širším kádru pro další klíčová střetnutí kvalifikace na mistrovství Evropy 2012 se Španělskem a v Litvě.

"Kvůli vysoké zátěži jsme v Plzni už nyní vylepšili podmínky pro regeneraci hráčů," shrnul Vrba.

Na přetíženou Plzeň si v Gambrinus lize troufne nejen Sparta

´Přepracovanost´ Plzně využijí podle Komňackého i jiná mužstva než Sparta. Jablonecký trenér ale Viktorku v žádném případě z bitvy o český titul neodepisuje.

"V předkolech Ligy mistrů se jí nepovedly dva první poločasy - doma s Trondheimem i s Kodaní prohrávala 0:1. Po přestávce ale dokázala změnit způsob hry a obě mužstva nakonec porazila," ocenil Plzeň Komňacký.

"Spartě se něco takového ve Vasluji nepodařilo, a proto z Evropské ligy vypadla," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy