Sparta ve šlágru udolala Jablonec, Plzeň opět nevyhrála

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
7. 8. 2011 21:41
Sparta - Jablonec 2:1, Bohemians - Plzeň 2:1
Kweuke byl opět k nezastavení a znovu skóroval.
Kweuke byl opět k nezastavení a znovu skóroval. | Foto: Jakub Šafránek

Praha - Fotbalisté pražské Sparty porazili ve šlágru 2. kola Gambrinus ligy na domácím stadionu Jablonec a v novém ročníku soutěže zatím neztratili ani bod.

Utkání rozhodli v první půlhodině dvěma góly Leo Kweuke a Marek Matějovský. Za hostující tým pouze snižoval kanonýr David Lafata.

Diváci na Letné viděli nadprůměrné ligové utkání se spoustou dramatických situací na obou stranách.

Sparta začala mnohem lépe. V 11. minutě se ve vápně krásně uvolnil Sionko a předložil na malé vápno kamerunskému bijci Kweukemu. Ten se nemýlil a poslal domácí do vedení.

Čtěte také:
Slavia si připsala další porážku, Baník utrpěl debakl
Dukla se raduje z první výhry, Hradec znovu vítězný

Sionko hrál výborně a po půlhodině hry znovu asistoval, tentokrát zpětnou přihrávkou našel Matějovského, který trefil přesně k tyči.

Jablonec rychle snížil, za další tři minuty se hlavou trefil Lafata. Hosté pak začali hrát lépe a ve druhé půli měli několik dobrých šancí, které ale neproměnili.

A jelikož ani domácí několik brejků do otevřené obrany nedotáhli do gólového konce, skončil zápas těsným vítězstvím Sparty.

Ani ve druhém kole naopak nedokázali zvítězit obhájci titulu z Plzně.

Po domácí remíze s Libercem dnes v Edenu podlehli Bohemians 1905 1:2 a stále mají na svém kontě pouze jeden bod.

Fanoušci Bohemians 1905 se mohou těšit na první ligu (ilustrační foto).
Fanoušci Bohemians 1905 se mohou těšit na první ligu (ilustrační foto). | Foto: Ondřej Besperát

Vedle ´klokanů´ se z výhry raduje také Mladá Boleslav, která porazila 1:0 Slovácko díky neuvěřitelnému vlastnímu gólu Korduly z 93. minuty, jemuž předcházel nákop až z poloviny hřiště.

Bohemku musela předchozí výhra ve vršovickém derby nad Slavií pořádně namlsat, přesto se v edenském azylu sešlo jen něco málo přes tři tisíce fanoušků. Což byla o to větší škoda, protože zápas s aktuálním mistrem ligy přinesl opravdu pohledný fotbal.

Jako první zahrozili domácí, resp. útočník Škoda. Nejprve po rychlém sprintu přinutil brankáře Daňka k efektní robinzonádě, poté zakončoval centr Budínského jen těsně vedle svatyně hostů a dotřetice se jeho hlavička snesla těsně nad břevno.

Co nedokázal Škoda, povedlo se jeho útočnému kolegovi Nešporovi. Tomu nabil stříleným centrem Budínský a Nešporovi už stačilo správně nastavit kopačku.

Inkasovaný gól a další velká šance domácích konečně Západočechy probrala a ti se ještě do konce první půle dočkali vyrovnání. Postaral se o něj i díky lehké teči protihráče Jiráček.

Po změně stran se do útoku daleko více hnali hosté, aktivní byl zejména Kolář. Jednou dokonce brankáře Sňozíka zachránila tyč. Ovšem čtvrt hodiny před koncem udeřilo na opačné straně. Budínský vyslal do šance Bálka, který chytrým lobem zajistil ´klokanům´ druhou výhru. 

Damková se loučila v zápase s kuriozní tečkou

Teprve páté soutěžní utkání pod vedením nového trenéra Miroslava Koubka přetavili fotbalisté Mladé Boleslavi v první výhru. Nutno však říct, že čekání na vítězný gól muselo být pro domácí fandy velkým utrpením.

Dagmar Damková
Dagmar Damková | Foto: www.fotbal.cz

Hra se totiž odbývala především okolo půlicího kruhu a brankáři měli práci jen velmi ojediněle.

Větši pozornost tak budila rozlučka sudí Damkové, pro níž to byl díky zisku funkce v UEFA poslední zápas v roli rozhodčí.

Největší příležitost měl až v 79. minutě domácí Řezníček, ale z místa penaltového puntíku pálil jen do gólmana Filipka.

Utkání nakonec rozhodla kuriozní situace v samém konci nastavení. Mladoboleslavský Kysela jako poslední hráč domácích nacentroval z poloviny hřiště míč směrem na bránu Slovácka a Kerbr si jej nešťastně srazil do vlastní sítě.


2. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - Baumit Jablonec 2:1 (2:1)
Branky: 11. Kweuke, 30. Matějovský - 34. Lafata. Rozhodčí: Královec - Gallo, Marek. ŽK: Hušek - Loučka, Lafata, Beneš. Diváci: 9913.

Sparta: Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko (86. Kadlec), Matějovský, Vacek, Juhar (67. Podaný) - Kweuke. Trenér: Chovanec.
Jablonec: Špit - Štochl, Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic (79. Třešňák), Loučka, Vaněk, Piták, Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.

Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň 2:1 (1:1)
Branky:
27. Nešpor, 78. Bálek - 39. Jiráček. Rozhodčí: Příhoda - Lakomý, Nádvorník. ŽK: Moravec, Nešpor, Nikl, Borek - Fillo, Kolář. Diváci: 3023.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Žižka (68. Růžička) - Moravec, Budínský (84. Michálek), Borek, Bartek - Nešpor (66. Bálek), Škoda. Trenér: Medynský.
Plzeň: Daněk - Rajtoral, Trapp, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Fillo (52. Petržela), Kolář (86. Hora), Pilař - Bakoš (71. Ďuriš). Trenér: Vrba.

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko 1:0 (0:0)
Branka:
90.+3 vlastní Kerbr. Rozhodčí: Damková - Kordula, Moláček. ŽK: Rolko, Štohanzl, Kúdela - Perůtka, Kuncl, Kordula, Košút. Diváci: 2614.

M. Boleslav: Miller - Kysela, Rolko, Janíček, Šírl - Kúdela, Opiela (70. Procházka), Štohanzl (78. Wojnar) - Táborský (53. Kulič), Řezníček, Chramosta. Trenér: Koubek.
Slovácko: Filipko - Kuncl, Trousil, Košút, Kubáň - Fujerik, Kordula, Perůtka (75. Valenta), Jeleček (81. Kerbr) - Ondřejka (86. Reinberk), Hlúpik. Trenér: Soukup.

 

Právě se děje

Další zprávy