Pokladník Sigmy: Kubíček mě k nahrávce o korupci nutil

Sport ČTK Sport, ČTK
23. 6. 2011 15:12
Kubíček versus Římský, to je podle soudce síla
Jiří Kubíček
Jiří Kubíček | Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Zinscenovaná je nahrávka, která vypovídá o korupci při prvoligovém fotbalovém utkání Sigma Olomouc - Bohemians Prahana jaře 2009. U Okresního soudu v Olomouci to ve čtvrtek řekl bývalý pokladník Sigmy Ladislav Římský.

Zvukový záznam předložil jako důkaz proti Sigmě bývalý sportovní ředitel olomouckého klubu Jiří Kubíček. Kromě něj na ní hovoří také Římský. Z audiozáznamu vyplývají machinace Sigmy s penězi. 

Podle Římského šlo o nacvičený rozhovor. Římský u soudu vypověděl, že Kubíček chtěl zdiskreditovat klubového ředitele Sigmy Jaromíra Gajdu. A že on sám neměl o nahrávání rozhovoru s Kubíčkem potuchy a bál se, že když na Kubíčkův scénář nepřistoupí, přijde o práci v klubu.

"Nahrávka je nepravdivá, vynucená na mě panem Kubíčkem. Distancuji se od ní v celém rozsahu," prohlásil Římský.

Nahrávku si Kubíček pořídil na vlastní pěst, když se údajně pokusil odhalit zákulisí aféry mezi Sigmou a Bohemians. Učinil prý tak z obavy, aby nebyl do případu zapleten.

"Potřeboval jsem důkaz, abych mohl odejít z klubu s jistotou, aby mi to potom někdo nehodil na hlavu," řekl dnes před soudem Kubíček.

Čtěte také:
Sigma se vzepřela ČMFS. Bála se o důkazy proti korupci
Detektor lži: Bohemians nemluvili o uplácení upřímně
Kubíček: Za korupční kauzou stojí trenér Psotka

Nahrávka zachycuje jeho rozhovor s Římským. Tehdejší pokladník mluví o tom, kdy byly peníze vybrány a na čí pokyn. "V sobotu se hrálo, takže ve čtvrtek nebo v pátek. Už to bylo nachystaný. Ví to jen Koťas a Jarda, který dal pokyn," zaznělo z nahrávky.

Nahrávka prý souvisela s bojem o funkci mezi Kubíčkem a Gajdou

Audionahrávka vzbuzuje mnohé spekulace. Jeden z Olomoučanů například napsal soudci, že mu Kubíček řekl, že budou litovat, že prý donutil Římského potopit Sigmu.

Foto: Lukáš Drštička

Ve stejném duchu mluvil i Římský, který ve čtvrtek před soudem popřel, že by nahrávka odkrývala nějaké úplatkářství. "Samotné utkání a vznik nahrávky jsou naprosto dvě oddělené skutečnosti," uvedl Římský.

Podotkl, že za nahrávkou stála tehdejší volba předsedy představenstva, o funkci měli podle něj zájem Kubíček i Gajda. Kubíček mu údajně řekl, že by jej měl kvůli jeho pracovnímu místu podpořit, a společně by měli proto sestavit rozhovor, kterým by Gajdu zdiskreditovali.

"Řekl, že využijeme k diskreditaci utkání Sigmy a Bohemians. Instruoval mne, jaké otázky mi bude klást a jak na ně mám odpovídat. Kdybych to odmítl, dostal bych se do pozice dalších dvou našich zaměstnanců, kterým vyhrožoval vyhazovem," dodal.

Pokladník hanáckého klubu na své verzi trval i poté, co soudce přistoupil ke konfrontaci obou svědků. Z očí do očí se tak Římský s Kubíčkem přeli, čí verze je pravdivá. "Je to docela síla, že když mně někdo pohrozí vyhazovem z práce a na druhou stranu mi dá možnost, abych někoho pošpinil, že do toho půjdu," komentoval výpověď pokladníka soudce Aleš Vašků.

Kromě přehrávání dalších audionahrávek, které si Kubíček pořídil, se dnes před soudem objevil také olomoucký trenér Zdeněk Psotka, asistent Martin Kotůlek a klubový ředitel Gajda. Všichni přitom popřeli, že by nějaké peníze vybírali či někomu předávali. "V žádném případě jsem pokyn k vyplácení peněz nedával, ani by to nešlo," uvedl Gajda.

Rozhodnou o vině a nevině otisky prstů aktérů kauzy?

Hlavním svědkům dnes nechal soudce pořídit i kontrolní otisky prstů.

Foto: Lukáš Drštička

Úplatkářská aféra vypukla poté, co v březnu 2010 prezident střížkovských Bohemians Praha Karel Kapr uvedl, že před prvoligovým duelem Olomouc - Bohemians Praha (hráno v květnu 2009 s výsledkem 3:0) zaplatil domácí klub soupeři 300.000 korun, aby vyhrál a dostal se do Evropské ligy. Peníze prý předal olomoucký brankář Petr Drobisz.

V únoru 2011 obžaloval státní zástupce všechny čtyři aktéry aféry: Drobisze z podplácení, Kapra a fotbalisty Miroslava Obermajera a Davida Zoubka z přijímání úplatku. Drobiszovi hrozí až dva roky, ostatním aktérům tři roky. Převzetí peněz tehdejší hráči Bohemians u soudu přiznali, uvedli však, že to bylo kvůli snaze odhalit korupci. Drobisz to však popírá. Několikaměsíční prodlevu před oznámením Kapr vysvětlil tím, že se snažil získat důkazy.

Do Olomouce dnes dorazil také trenér Bohemians Luboš Urban a právník Ondřej Lněnička. Ten uvedl, že jej Kapr o úschovu peněz druhý den po zápasu požádal, vzhledem ke svému členství v odvolací a revizní komisi ČMFS to však odmítl.

Případem se začala na začátku června znovu zabývat disciplinární komise a dočasně zastavila činnost Psotkovi, Kotůlkovi, Gajdovi a Drobiszovi. Klub se proti tomu odvolal. V kauze hodlá disciplinárka definitivně rozhodnout na mimořádném zasedání 27. června. Verdikt zřejmě padne i přesto, že soud kauzu do tohoto dne neukončil. Pokud se Sigmě prokáže vina, v krajním případě může být vyloučena z ligy.

Verdikt v úplatkářské kauze mezi fotbalovými celky Sigma Olomouc a Bohemians Praha padne nejdříve v červenci. Olomoucký okresní soud po maratonu dnešních výslechů svědků případ odročil na 21. července.

 

Právě se děje

Další zprávy