Slepička se vrací do Sparty, Sigmu posílí Heinz

Sport ČTK Sport, ČTK
17. 6. 2011 17:08
Slepička na Letné podepsal smlouvu na dva roky s opcí
Sparťan Miroslav Slepička v hlavičkovém souboji s Hannu Tihinenem z FC Curych v úvodním zápase základní skupiny Poháru UEFA.
Sparťan Miroslav Slepička v hlavičkovém souboji s Hannu Tihinenem z FC Curych v úvodním zápase základní skupiny Poháru UEFA. | Foto: Reuters

Praha - Dva návraty někdejších fotbalových reprezentantů zaznamenala v pátek fotbalová Gambrinus liga, kterou si příští sezonu po delší odmlce zahrají Miroslav Slepička a Marek Heinz.

Slepička se vrací z Dinama Záhřeb do Sparty Praha. Na Letné dnes podepsal smlouvu na dva roky s opcí na další sezonu. Podhrotového forvarda lákala při jeho návratu ze zahraničí také mistrovská Plzeň, ale hráč dal přednost návratu do pražského klubu. O přestupu informoval ČTK mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Devětadvacetiletý Slepička odešel do chorvatského klubu před dvěma lety po vzájemném souboji v Evropské lize, v níž si ho nastávající zaměstnavatel vyhlédl. V klubu se mu zpočátku dařilo, ale pak se i vlivem zdravotních problémů dostával na trávník stále méně a naposledy působil na hostování v německém druholigovém Fürthu.

Čtěte také: Sparta prý Řepku nechce. Trenér Hašek to ale odmítá

Návrat na Letnou bere dvojnásobný reprezentant jako nový impulz v kariéře, i když vybrat si mohl také nabídku Plzně.

"Dal jsem přednost Spartě, kterou dobře znám. Cítím se tu jako doma. Věřím, že mi návrat prospěje a vrátíme na Letnou titul. Sparta pro mě byla prioritou hned od začátku. Dostal jsem od ní konkrétní nabídku a trenéři mi řekli, že mě chtějí v týmu. Za svůj vůbec první úkol si dávám probojovat se do základní sestavy," uvedl fotbalista.

Slepička nejlepší roky kariéry prožil právě na Letné, kde hrál od léta 2005. V nejvyšší soutěži má na kontě 151 utkání a vstřelil 31 gólů.

Pro Spartu je Slepička třetí letní posilou. Již v úterý do přípravy nastoupili Vlastimil Vidlička a Martin Juhar. Slepička by měl podle trenéra Martina Haška zvýšit konkurenci na postu podhrotového útočníka.

"Dosud byl schopen tento post zvládnout pouze Vašek Kadlec, nyní máme širší možnosti," uvedl kouč. Není vyloučeno, že po příchodu Slepičky budou Letenští znovu více zvažovat nabídky, které mají právě na Kadlecův přestup do zahraničí.

Olomouc zlákala po 11 letech Heinze

Fotbalista Marek Heinz se po jedenácti letech vrací do Olomouce. Bronzový medailista z mistrovství Evropy v roce 2004 se po odchodu z Ferencvárose Budapešť rozhodl pro návrat domů, v Sigmě dnes podepsal třiatřicetiletý ofenzivní hráč smlouvu na dva roky s opcí.

Walter Centeno (vlevo) v souboji s Markem Heinzem v přípravném utkání na MS ve fotbale proti Kostarice.
Walter Centeno (vlevo) v souboji s Markem Heinzem v přípravném utkání na MS ve fotbale proti Kostarice. | Foto: Reuters

Heinz je třetí zkušenou posilou čtvrtého celku uplynulého ligového ročníku. Klub v tomto týdnu už dokončil příchod útočníka Adama Varadiho z Plzně a na hostování i brankáře Zdeňka Zlámala z italského Udine. Devětadvacetinásobný reprezentant Heinz by měl v Sigmě vnést zkušenosti do ofenzivních řad, které přišly o svého nejlepšího střelce Pavla Šultese.

Fotbalový světoběžník Heinz opustil Olomouc v roce 2000 a před dnešním návratem stihl vystřídat deset dalších klubů v pěti evropských soutěžích: bundesligové týmy Hamburk, Bielefeld a Mönchengladbach, turecký velkoklub Galatasaray Istanbul, francouzské St. Etienne a Nantes, rakouský Kapfenberg, Ferencváros Budapešť a Brno. Během ročního angažmá v Ostravě v roce 2004 pomohl Baníku 19 góly k mistrovskému titulu a byl nejlepším střelcem soutěže.

Heinz a s ním i celá Sigma jsou stále v nejistotě ohledně příští sezony. Klub je zapleten v kauze údajného uplácení při utkání s Bohemians Praha před dvěma lety a disciplinární komise by v případu měla vynést definitivní verdikt 27. června. Klubu může v krajní situaci hrozit až sestup do třetí ligy.

 

Právě se děje

Další zprávy