Sigma se vzepřela ČMFS. Bála se o důkazy proti korupci

Miloslav Lubas
10. 6. 2011 9:15
Olomouc nešla ke komisi, bála se o svá práva
Kapitán Sigmy Radim Kučera - i jeho čekají týdny plné nejistoty.
Kapitán Sigmy Radim Kučera - i jeho čekají týdny plné nejistoty. | Foto: Lukáš Drštička

Olomouc - Výslechy aktérů korupční kauzy Sigma Olomouc - Bohemians Praha u disciplinární komise ČMFS by mohly zmařit nebo oslabit důležité důkazy, které mají za necelé dva týdny zaznít při procesu u soudu.

Provádění důkazů před disciplinární komisí ČMFS ještě před hlavním líčením u soudu je v rozporu s trestními předpisy a s právy na obhajobu a na spravedlivý proces.

Tak hájí advokát Sigmy Olomouc Petr Konečný její funkcionáře, kteří ve čtvrtek nepřijeli na disciplinární komisi. Šlo o místopředsedu představenstva klubu Jaromíra Gajdu, trenéra Zdeňka Psotku, jeho asistenta Martina Kotůlka a bývalého pokladníka Sigmy Ladislava Římského.

A navrhuje, aby disciplinární komuise ČMFS přerušila řízení s Olomoucí, dokud o případu nerozhodne pravomocně soud.

Čtěte také:

V korupční kauze z roku 2004, spojené především se jmény funkcionáře Viktorie Žižkov Ivana Horníka a rozhodčího Václava Zejdy, padly ovšem tresty u disciplinární komise mnohem dříve než rozsudky u soudu. Hlavní líčení s obžalovanými funkcionáři, rozhodčími a delegáty se táhla několik let.

A bývalého sportovního ředitele Slovanu Liberec Františka Myslivečka nakonec soudce krajského soudu zprostil obžaloby z uplácení - i když svým rozhodnutím porušil zákon. Trest za korupci od ČMFS však Myslivečkovi zůstal. Nedokázal vysvětlit své skandální výroky v policejních odposleších.

Prvoligový osud Sigmy visí na vlásku

Disciplinární komise i soud mají nyní ve hře osud Sigmy Olomouc v příští sezoně. Pokud se prokáže uplácení hráčů Bohemians olomouckým brankářem Petrem Drobiszem z května 2009, hrozí jí vyloučení z první ligy.

Disciplinárka omluvu Sigmy nepřijala a kvůli absenci na čtvrtečním zasedání ji potrestala pokutou 300 000 korun. A okamžitě zastavila závodní činnost ve fotbale Drobiszovi, Gajdovi, Psotkovi a Kotůlkovi.

Předseda komise Jiří Golda uvedl, že ČMFS je jako občanské sdružení na trestním řízení naprosto nezávislé. A nelze, aby si klub, jeho funkcionáři nebo hráči určovali, kdy budou a nebudou chodit na disciplinárku.

Komise svolala další zasedání kvůli korupční kauze Olomouc - Bohemians na 27. června. O čtyři dny dříve se u Okresního soudu soudu v Olomouci odehraje další kolo složitého procesu. Konečný požádal, aby tam vypovídali Gajda,  Psotka, Kotůlek a Římský.

Právník Sigmy navrhuje, ať ČMFS počká na soud

Všichni čtyři se ocitli v podezření, že se do korupce zapletli. Vypovídal proti nim bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček. Ten navíc zveřejnil zvukovou nahrávku svého rozhovoru s pokladníkem Římským.

Jiřá Kubíček, bývalý sportovní ředitel Sigmy, klíčový svědek v korupční kauze.
Jiřá Kubíček, bývalý sportovní ředitel Sigmy, klíčový svědek v korupční kauze. | Foto: Ludvík Hradilek

Vedení Sigmy se hájí - šlo o Kubíčkovu pomstu za to, že jsme nepodlehli jeho vydírání a nedali jsme mu při odchodu z klubu tolik peněz, kolik od nás chtěl.

Konečný tvrdí, že výpovědi u soudu může později bez problémů použít i disciplinární komise ČMFS. A že se obrátil na soudce, který kauzu Olomouc - Bohemians projednává. 

Soudce podle Konečného oslovil přímo předsedu disciplinární Goldu. "Nevím, co mu soudce v dopise psal, ale nepředpokládám, že by souhlasil, aby disciplinární komise prováděla důkazy ještě předtím, než je provede on," prohlásil Konečný.

 

Právě se děje

Další zprávy