Slavii hrozí tvrdé tresty. Pokuta i uzavření Edenu

ČTK ČTK
6. 5. 2011 14:00
O kontumaci svaz rozhodne již v pondělí
Řádění fanoušků v pražském Edenu.
Řádění fanoušků v pražském Edenu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Fotbalový svaz chce už v pondělí, nejpozději v úterý oznámit, jakým způsobem uzavře čtvrteční  nedohraný souboj semifinále Ondrášovka Cupu mezi Slavií Praha a Sigmou Olomouc.

Utkání bylo ukončeno po prvním poločase za stavu 1:1 kvůli dramatickým výtržnostem domácích fanoušků.

Už ve středu totiž odehrají obě mužstva odvetu, do které by mělo mít jasno o výsledku prvního utkání. Slavii hrozí kontumační výsledek 0:3 a tvrdý postih od disciplinární komise.

Čtěte také:
Šokovaný Platil: Hanba! Fanouškům šlo jen o masakr
Reportáž: Fanouškovské bouře otřásly Slavií
Natland chce Slavii pomoci i po ostudných násilnostech

Její mluvčí Jaroslav Kolář uvedl, že komise případ projedná ve čtvrtek na svém dalším zasedání. Tam už mají dorazit s vysvětlením a obhajobou zástupci Slavie a dá se očekávat vynesení konečného verdiktu.

Pro disciplinárku bude případ přelomový: ještě nikdy v historii české ligy či domácí pohárové soutěže se totiž nestalo, aby byl zápas ukončen po masových výtržnostech fanoušků. Ti slávističtí ve čtvrtek protestovali proti vedení, po němž chtěli vysvětlení současné špatné ekonomické situace klubu.

Hrozí pokuta 10 milionů a uzavření stadionu

V roce 2003 se nedohrál také ligový zápas mezi Bohemians Praha a Spartou, ale stalo se tak poté, co jeden opilý fanoušek napadl asistenta rozhodčího.

Výčet možných trestů pro Slavii je široký, i když Kolář upozornil, že nic nehodlá předjímat. "Sešívaným" ale podle řádu hrozí finanční pokuta až deset milionů korun a uzavření stadionu v Edenu na několik zápasů s tím, že slávisté by je museli sehrát v určité vzdálenosti od domácího stánku.

Možnému postihu čelí také hlavní pořadatel. Svaz totiž v dnešním prohlášení uvedl, že Slavia organizaci utkání nezvládla. Bezpečnostní manažer svazu Martin Synecký tvrdí, že ještě ve čtvrtek v poledne v den utkání od Slavie dostal ujištění, že klub má situaci s možným protestem fanoušků pod kontrolou.

"Vedení ČMFS považuje čtvrteční události za zcela nepřijatelný incident, který ničemu nepomohl, poškodil klub a vrhl špatné světlo na náš fotbal jako celek. Je jasné, že klub ponese důsledky vyplývající z disciplinárního řádu," stojí ve svazovém prohlášení.

Slavia: Z hlediska opatření jsme udělali maximum

Slavia se brání, že pro zajištění bezpečnosti utkání nešlo udělat víc. "Učinili jsme opatření v maximální možné míře. Jako při každém utkání jsme se snažili zajistit všechny bezpečnostní standardy z hlediska předpisů ČMFS, situaci jsme koordinovali s delegátem utkání. Udělali jsme maximum," řekl slávistický mluvčí Ondřej Zlámal.

"Při tom prvním protestu šlo o domluvenou akci, s fanoušky jsme komunikovali. Druhou akci v poločase fanoušci neavizovali a bohužel se to nepodařilo uhlídat. Situace byla vyhrocená takovým způsobem, že to podle nás nešlo zastavit," dodal Zlámal.

Vedení svazu tvrdí, že situaci kolem Slavie zavinilo současné vedení vršovického celku. "Jde o záležitost, do které vyústily vleklé a nekonstruktivní postupy majitelů SK Slavia Praha, kteří byli na všech jednáních s předsedou a dalšími představiteli svazu nabádáni k rychlému a věcnému řešení situace," uvedl svaz.

Jeho představitelé po čtvrtečních incidentech v Edenu také už přemýšlejí, jak s pomocí parlamentu změnit současnou legislativu, aby fanouškům, kteří vstoupí na fotbalové hřiště, hrozily větší tresty podobně jako třeba v Anglii.

Pobouřeni čtvrteční událostí jsou také zástupci firmy Ondrášovka, která druhým rokem sponzoruje domácí pohárovou soutěž. Předseda představenstva společnosti Milan Musil prý ale věří, že spolupráce s ČMFS bude i přes incident pokračovat dál.

Kontumace je prakticky jistá

Vlastní zápas bude prakticky jistě zkontumován. Rozhodnutí bude na Ivo Lubasovi, který je šéfem profesionálních soutěží včetně domácího poháru. "Rozhodnutí oznámím v pondělí, nejpozději o den později. Chci se ještě seznámit se zápisy o utkání a dalšími věcmi kolem zápasu, ale mám o nich docela dobrý přehled. Na utkání jsem byl totiž osobně," řekl bývalý slávistický obránce Lubas.

Kluby podle něj musejí co nejdříve vědět, s jakým výsledkem půjdou do odvety. Pohár je s ohledem na vyřazovací systém odlišný od ligové soutěže, kde by bylo možno rozhodnutí oddálit.

Pokud Slavia prohraje první zápas kontumačně 0:3, probojuje se do finále pouze za předpokladu, že vyhraje nejméně stejným rozdílem na hřišti soupeře. Vítězství 3:0 by přineslo penaltový rozstřel, jiné výhry o tři branky by posunuly dál pražský klub. Každý jiný výsledek by naopak přinesl postup Hanákům.

 

Právě se děje

Další zprávy