Fanoušci: Sparta utrpěla křivdu. Ale taky hrála ´tužku´

Miloslav Lubas
4. 4. 2011 8:00
Ve šlágru kola nechyběl ani prostředník divákům
Tomáš Řepka má těžkou hlavu.
Tomáš Řepka má těžkou hlavu. | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Jablonec nad Nisou - Spartě se stala v Jablonci křivda. Ale její výkon byl smutný, a tak si zasloužila prohrát.

To si myslí hodně fanoušků, kteří diskutovali v Aktuálně.cz nad texty a videozáznamem ze sobotního šlágru 22. prvoligového kola. Ale také na jiných fórech. Mezi kritiky svého týmu se objevují i někteří sparťané.

"Jsem členem Sparta klubu od roku 1967 a konsternuje mě, co současná Sparta předvádí," řekl Aktuálně.cz jeden ze skalních příznivců Sparty z Liberce.

Čtěte také:
VIDEO Naštvaní sparťané: Rozhodčí zápas nezvládli!
Sparta prohrála i v Jablonci, obhajoba je v nedohlednu

"V Jablonci neměla srdce. Někdy je těžké jí fandit. Zvláště když to srovnám s Ježkovým mužstvem z první poloviny 80. let, v němž hráli Berger, Denk, Straka, Calta, ale i současný trenér Chovanec, Hašek nebo Bílek," dodal.

Chovanec šetřil víc rozhodčího než své svěřence

Generální sportovní manažer Sparty Jozef Chovanec neskrýval po zápase roztrpčení z výkonu svých svěřenců. Na rozhodčího vinu za prohru 1:2 nesváděl, ale uvedl, že Pamič by míč odkopl, pokud šel Vošahlík do souboje s ním čistě.

Podle Chovance rozhodl špatný vstup Sparty do utkání, kdy jí scházel důraz, prohrávala souboje ve středu hřiště a nepřesně si přihrávala.

Jozefu Chovancovi hrozí trenérský neúspěch.
Jozefu Chovancovi hrozí trenérský neúspěch. | Foto: Jakub Šafránek

Záběry České televize jasně ukázaly, že vítězný gól Jablonce by nepadl, kdyby domácí Vošahlík nezkosil před brankovou čárou Pamiče. Sparťanský bek by míč, šourající se do sítě, bez větších problémů uklidil do bezpečí.

Do sporů o regulérnosti druhého gólu Jablonce zasáhl v diskuzi nezaujatě a přesně čtenář ze Slovenska. Vzkázal znepřáteleným táborům něco ve smyslu - Nenadávejte mně, nefandím ani Spartě, a ani Jablonci, ale byl to jasný faul Vošahlíka.

Sparta inkasovala okamžitě poté, co rozhodčí Hrubeš nechal bez povšimnutí zákrok jabloneckého stopera Drska na Kweukeho. Vrazil do něj tělem a poslal ho k zemi. Následoval protiútok a neregulérní branka domácích.

Jablonecký hrdina křepčil před sparťanským kotlem

Z hlavní tribuny se souboj zdál jako tvrdý, ale čistý. Hlavní rozhodčí Hrubeš nemusel ze středu hřiště Vošahlíkův faul vidět, ale pomezní Ubias měl z pohledu od staré nízké tribuny klíčový souboj před sebou jako na dlani.

Vošahlík slavil neregulérní branku před sektorem sparťanských fanoušků, kde se k němu přidali spoluhráči. 

David Lafata dával Spartě zabrat. Zákeřný faul na Brabce si ale mohl odpustit.
David Lafata dával Spartě zabrat. Zákeřný faul na Brabce si ale mohl odpustit. | Foto: ČTK

"Proč se střelec Jablonce běžel radovat jak malé děcko před náš sektor?" ptal se ve svém e-mailu fanoušek Sparty Jaroslav Hruška.

Směrem k rozradostněnému jabloneckém hloučku přiletěla světlice. Letenští chuligáni házeli na hřiště světlice a zapalovali dýmovnice i předtím. Rozhodčí musel zápas přerušit.

"Domácí fanoušci zase uráželi kotel Sparty," konstatoval Hruška. Jablonečtí výtržníci přispěli k pokažení jinak atraktivního střetnutí hlavně mimořádně sprostým pokříkem ´Č….. z….. ´ a tak dále.

Světlice hořely i mezi domácími. Je nikdo nekropil

Také v sektoru domácích příznivců hořely světlice. Před ním ale na rozdíl od sparťanského sektoru hasičský vůz nestál a proudy vody tam oheň a fanoušky nepokropily.

Čtěte také:
Chuligáni ´zapalovali´ hřiště. Celá Sparta jim děkovala
Svět podle Pelty. Miliony za Pekharta i body se Spartou

Na stadionu neplály jen světlice, ale i emoce. Největší osobnost současné Sparty Tomáš Řepka při odchodu na poločasovou přestávku čelil masovým nadávkám z hlavní tribuny a bránil se útokem. Zdvihl k divákům prostředník, což znamená, že na ně s….

Hlavní rozhodčí nechal jeho extempore bez povšimnutí. Jinak by ho musel vyloučit za nesportovní chování. Řepka opouštěl hřiště se žlutou kartou.

Lafata nad Pekhartem vyhrál. Ale byl i unfair

Sportovním magnetem utkání byl mimo jiné souboj domácího Lafaty s hostujícím Pekhartem. Na podzim se ještě doplňovali v dresu Jablonce, na jaře Pekhart hostuje ve Spartě.

Lafata se prosadil víc než Pekhart. Pekhart si připsal dvě povedené akce, při nichž vyslal spoluhráče do nadějných pozicí ve vápně soupeře.

Tomáš Pekhart jabloneckou branku neohrozil.
Tomáš Pekhart jabloneckou branku neohrozil. | Foto: Jakub Šafránek

Lafata také výborně nahrával, ale mnohem víc střílel. A druhý gól patří hlavně jemu, i když ho rozhodčí připsali Vošahlíkovi.

Lafatovu přízemní střelu, tečovanou Blažkem, totiž Vošahlík při faulu na Pamiče ´líznul´ jen lehoulince. Nebo vůbec. Ani z televize se to nedalo stoprocentně poznat.

"Lafata je užitečnější hráč než Pekhart," prohlásil věštecky ještě před utkáním domácí trenér František Komňacký.

Lafata se však na rozdíl od Pekharta dopustil i jednoho nefér zákroku. Při dobíhání míče strčil sprintujícího sparťanského stopera Brabce do brankáře Blažka. Brabec ho pak za jeho záludnost potrestal prudkým postrčením. Rozhodčí nechal karty v kapse.

Jablonec hrál na obě letenské věže ´sendvič´

Pekharta i Kweukeho střežili jablonečtí obránci i záložníci velmi těsně.

Rady Ericha Brabce padaly v Jablonci na neúrodnou půdu.
Rady Ericha Brabce padaly v Jablonci na neúrodnou půdu. | Foto: Jakub Šafránek

"Kweuke se musí bránit nejen zezadu, ale i z druhé strany, kam si sklepává míče," vysvětlil taktiku domácí defenzivy Komňacký.

Podobným ´sendvičem´ ustrážil Jablonec i dalšího urostlého letenského forwarda Pekharta. Jakmile si dával míč z výšky k nohám, většinou mu ho někdo upálil.

"Peki, nepouštěj si to na kozy. Hlavičkuj to!" křičel na svého mladého spoluhráče sparťanský Brabec, který jako zkušený obránce přečetl, co Jablonec na Pekharta a Kweukeho hraje.

 

Právě se děje

Další zprávy