Liberec - Slavia o sestup. Laik žasne. Odborník se diví

Miloslav Lubas
4. 3. 2011 6:30
Slavia s Libercem. Kdeže ty čtyři tituly jsou
Fanoušci Slavia schoulení na tribunách jak jejich tým na konci tabulky
Fanoušci Slavia schoulení na tribunách jak jejich tým na konci tabulky | Foto: Jakub Šafránek

Liberec - Slovan Liberec versus Slavia Praha. Boj o udržení ve fotbalové lize. Asi ani blázna by loni v srpnu nenapadlo, že v sobotu 5. března k něčemu takovému dojde.

Oba kluby považovali jejich fanoušci za kandidáty na evropské poháry. Vždyť kromě jiného získaly v letech 2000 až 2010 po dvou mistrovských titulech.

Bývalý trenér Slovanu i Slavie a fotbalový expert Josef Csaplár tvrdí, že oběma týmům předpovídal před sezónou 2010-11 problémy, ale zdaleka ne tak velké. "To, že spolu nyní hrají o sestup, mě překvapilo," řekl Aktuálně.cz Csaplár.

Csaplár: Slavii škodí problémy v klubu

Slavistický trenér Michal Petrouš vidí za současným 14. místem svého mužstva špatnou koncovku.

"V poli hrajeme dobře, ale nedáváme góly. Schází nám důraz v šestnáctce. Naši mladí hráči potřebují ještě jednu dvě sezóny, aby dozráli a začali se se prosazovat," prohlásil Petrouš.

Pokud sešívání U Nisy prohrají a Brno vyhraje v Mladé Boleslavi, propadnou se na sestupovou 15. příčku.

"Špatné výsledky Slavie pramení především z problémů v klubu, v jeho vedení. Podobně jako tomu bylo před časem v Liverpoolu," vysvětlil Csaplár.

Slovan má k Nezmarovi jen neotřískané útočníky

A Slovan? S 23 body má na patnácté Brno náskok sedmi bodů. Ale trenér Rada po zpackaném derby v Jablonci (3:0 pro domácí) připustil, že Liberec bude v příštích kolech bojovat o záchranu. 

"A s podobnými výkony jako proti Jablonci bychom sbírali body jen těžko," varoval.

Michal Petrouš si myslí, že Slavii prospěje víc klid než burcování
Michal Petrouš si myslí, že Slavii prospěje víc klid než burcování | Foto: Jakub Šafránek

Se Slavií potřebuje Slovan přinejmenším remizovat. V 19. kole totiž cestuje na hřiště Příbrami, mužstva , které se rovněž ´máchá´ v sestupových vodách. A s nímž se U Nisy trápil jako s málokým jiným.

Čtěte také:
Nejbohatší Čech zachrání Slavii? Prý ji kupuje Kellner

Podle Csaplára scházejí Slovanu po přestupu Keriče do Sparty útočníci. "Liberec opakovaně prodal kvalitního hráče a odpovídající náhrada za něj nepřišla," podotkl Csaplár.

Petrouše těší, že se slavistická obrana s Keričem nepotká. 

"Je rychlý, dynamický, umí výborně zabíhat za obranu a dává góly. Žádný podobný typ v Liberci není. Kromě Nezmara tam jsou do útoku samí mladí kluci. A nevím, jestli trenér Rada půjde do rizika a někoho z nich postaví," dodal Petrouš.

Slavia přišla před jarem o Adama Hlouška. Odešel do německého Kaiserslauternu. "Hráčům, kteří Adama nahrazují, chybí jeho zkušenosti," řekl Petrouš.

Petrouš své hráče uklidňuje, chce, aby se uvolnili 

Slavistický trenér Michal Petrouš svůj tým před důležitým střetnutím spíše uklidňuje, než aby ho burcoval. "Burcování a přehnaná motivace v podobných situacích většinou škodí," řekl Aktuálně.cz Petrouš.

"Chceme, aby klukům před zápasem v Liberci vymizely sestupové starosti z hlavy a uvolnili se."

Slavia si v minulých sezónách přivykla rvát se o čelo tabulky. "Když se hraje o sestup, je to úplně jiný tlak. Bojíte se udělat chybu a dostat gól," upozornil Petrouš.

Slavia však ve svých řadách najde důležité fotbalisty se záchranářskými zkušenostmi. "Skoro celá naše obrana je nabrala ve Zlíně. Čelůstka, Koubský, Hubáček," vyjmenoval ´zocelené´ borce Petrouš.

Kolik jich bylo ve Slavii i v Liberci? Celá jedenáctka

Sobotní utkání U Nisy se stane neobvykle velkým setkáním starých známých. Z hráčů a trenérů by se totiž dala vytvořit jedenáctka, jejíž členové se během kariéry vystřídali v obou mužstvech.

Zlámal - Gebre Selassie, Holeňák, Vomáčka, Dejmek - Dočkal, Kisel, Vácha, Gecov - Zbyněk Pospěch, Štajner - trenér Rada.

Vácha ovšem kvůli trestu za žluté karty nenastoupí. "Po drobné operaci kolene se nám už uzdravil Gecov. V Jablonci ještě chyběl," uvedl mluvčí Slovanu Lukáš Váňa.

Jiří Štajner, mimořádný plejer prý zasluhuje mimořádnou pozornost soupeře
Jiří Štajner, mimořádný plejer prý zasluhuje mimořádnou pozornost soupeře | Foto: Aktuálně.cz

Petrouš se domnívá, že Rada vsadí spíše na zkušenost. A o ofenzívu Slovanu se kromě Nezmara postará Štajner - jakási  ´spojka´mezi středním útočníkem a středovou řadou - a záložníci Breznaník a Dočkal. Dopředu umí vyjet i krajní obránci Gebre Selassie a Fleišman.

Petrouš nevylučuje změny v sestavě Slavie oproti poslednímu zápasu s Brnem (1:1 v Edenu). Může nasadit dva velmi zkušené fotbalisty - obránce Hubáčka a útočníka Pospěcha. 

Domácí zápasy Slovanu většinou rozhodovala kreativita Jiřího Štajnera. S osobní obranou na zkušeného reprezentanta však Petrouš nepočítá.

Na libereckého tvůrce hry se však červenobílí důkladně připravují. "Na jejich místě bych věnoval Štajnerovi mimořádnou pozornost," poznamenal Csaplár.

Pozor na Štajnerova ´překvápka´

Kvality Štajnera uznává i Petrouš. "Dokáže na hřišti udělat rozhodující věci, které nikdo nečeká," konstatoval. 

Slovan vyhrál v zimě silně obsazený halový Víkend šampionů. Prohra v Jablonci ho vrátila na zem
Slovan vyhrál v zimě silně obsazený halový Víkend šampionů. Prohra v Jablonci ho vrátila na zem | Foto: Ondřej Besperát

Slavia inkasovala doma s Brnou branku po krásné střele z dálky.

"V probíhající sezoně jsme dostali už asi šest takových gólů. V některých případech jim zabránit nešlo, někdy jsme ale k soupeřům pozdě přistoupili a dali jim moc prostoru a času. Třeba Ostrava u nás takhle vyrovnala v poslední minutě," připomněl trenér.

V Liberci  si prý slávisté pumelice zpoza velkého vápna dobře pohlídají. Dobře vědí, že je umí hlavně Papoušek.

Čtěte také:
Sparta získala z Liberce kanonýra Andreje Keriče

Jablonec uspěl v nedělním derby i díky úspěšné snaze dostat z konstruktivní hry libereckého stopera Holeňáka. Zavěsil se na něj útočník Lafata a volný zůstával jen druhý stoper Kelič.

Míč buď nakopával dopředu nebo ho zdlouhavě posílal do šířky. Petrouš si toho všiml a Holeňáka by rád udržel co nejvíce ´na uzdě´ stejně jako Komňacký.

Csaplár považuje Holeňáka za obránce, který je klíčovou postavou pro rozehrávku Slovanu. "V lize je málo obránců, kteří umí zakládat útoky tak dobře jako on." 

 

Právě se děje

Další zprávy