Lafata: Když Pekhart odešel, zbývá střílení gólů na mně

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
28. 2. 2011 10:00
Lafata vstřelil v derby Liberci tři góly
David Lafata.
David Lafata. | Foto: ČTK

Jablonec nad Nisou - Začalo fotbalové jaro a David Lafata je střelecky k neudržení. Loni na jaře dal jablonecký útočník deset ze svých jedenácti branek a vynikajícím finišem atakoval korunu pro Krále ligových kanonýrů, která mu jen o jediný gól unikla.

V této sezoně dal v podzimní části pět gólů, mužstvo však spoléhalo především na Tomáše Pekharta, který nastřílel jedenáct branek. Jenže Pekhart odešel v zimě na hostování do pražské Sparty, a tak gólová potence zůstala především na Lafatovi.

A ten opět dokázal, že když začne druhá část sezony, je k neudržení. V úvodním zápase ligového jara hostil Jablonec na svém hřišti v derby Liberec a Lafata se svým druhým ligovým hattrickem v kariéře postaral o výhru 3:0.

Čtěte také:
Hattrick jabloneckého Lafaty sestřelil Liberec
Rada: Lafata vlastně celou naši obranu porazil sám
Štajnerovy vize: Bod ze Španělska, s Libercem do UEFA

Liberec je přitom snad nejneoblíbenějším jabloneckým soupeřem v lize. Před tím totiž Jablonec v derby vyhrál jen jediný z deseti zápasů. 

"Ta bilance s Libercem je hodně strašidelná. Já, co jsem tady, jsem ho porazil teprve podruhý. Tu výhru ale zase nemůžeme přeceňovat, je před náma ještě dvanáct kol, musíme zůstat na zemi. Když budeme ale hrát takhle, tak by to mohlo jít," řekl novinářům po utkání Lafata.

Davide jste rád, že Jablonec po odchodu Pekharta našel kanonýra? S osmi góly se opět blížíte čelu nejlepších ligových střelců...
Je určitě příjemný dát tři góly hned v prvním zápase, absolutorium si ale dneska zaslouží celé mužstvo. Je jedno, kdo ty góly dává, já měl jen štěstí, že se ke mně ty balóny odrazily. Myslím si, že jsme byli lepší a po zásluze jsme vyhráli.

Foto: Aktuálně.cz

Čekal jste ale, že se vám podaří Tomáše nahradit tak rychle?
Odešlo nám jedenáct gólů a já už jsem dopředu říkal, že bude těžký ho nahradit. Na druhou stranu by ale ani Tomáš těch jedenáct gólů nedal sám, musí vám pomoct manšaft a na ty góly vám přihrát, a to se mi dneska stalo.

 

František Komňacký:

"Nechtěli jsme, aby liberecký stoper Holeňák vyvážel a rozehrával míče. David ho uhlídal a ještě dal tři góly, co víc si od hráče přát. Lafata je pro nás díky své pracovitosti důležitější než Pekhart, který z jeho práce také těžil a vytvořili výbornou dvojici. Splní všechno, co po něm chceme. Mám pro něj slabost a stavěl jsem ho i ve chvílích, kdy opakovaně nedával góly. On ale dokáže do puntíku splnit všechny naše pokyny. Je ohromně pracovitý."

Musíte být určitě rád, že se vám to povedlo právě proti Liberci...
Takovýhle vítězství proti Liberci jsme dlouho nezažili. Navíc to byl první zápas na jaře a ještě k tomu doma... To je pro nás hodně důležitý. Klobouk dolů před obránci a záložníky, jak zápas zvládli. Dneska to štěstí prostě jen sedlo na mě.

To vás derby tolik vyhecovalo, nebo je to jen souhra okolností?
Hlavně mě vyhecoval pan (Libor) Hanuš (lékař týmu), který pracuje v Liberci. Před zápasem mi řekl, abych mu jako dárek dal k jeho narozeninám hattrick. Nejprve jsem mu říkal, jestli pro mě nemá nějaké lehčí zadání. Ale jsem rád, že jsem mu udělal radost. Prý to pro něj je nejhezčí dárek v životě.

Kolikátý je to váš hattrick v lize?
Já jsem dal před tím jenom jeden hattrick. Bylo to ještě za Budějovice před sedmi lety proti Plzni. No a zase to bylo jaro. Tak nevím, jestli to je náhoda. Byl bych rád, kdyby to tak pokračovalo dál.

Tenhle hattrick asi bude mít velký prostor ve vašem deníčku, kam si už od dětství zaznamenáváte postřehy ke všem svým zásahům...
Těším se na to, až si to do notýsku napíšu. Nevěřím totiž, že by se to mohlo ještě opakovat.

Loni jste dal na jaře deset gólů, nyní jste vstoupil do jarní části znovu impozantně. To už nemůže být náhoda...
Já chci přece dávat góly pokaždé, nejen na jaře. Ale v poslední době mi to tak opravdu vychází. Ale netuším, čím to je.

Jak byste ty své tři góly popsal?
První gól to byla taková dorážka, kdy se to ke mně odrazilo ve skrumáži, a ty dva ostatní padly po krásných centrech Honzy Kovaříka a Víti Beneše a už jsem to skoro dával do prázdný brány.

Co říkáte na ten povedený úvod a váš gól v první minutě?
Ten první gól nám hodně pomohl, mohli jsme se pak trošku zatáhnout, čekat, co Liberec vymyslí, a chodit do rychlejch brejků. Měli jsme tam ale pasáž, kdy nás Liberec přehrával, neměli jsme hru pod kontrolou, nedařilo se nám podržet míč a jenom jsme ho odkopávali. Ke konci poločasu jsme se konečně dostali do hry, balón jsme podrželi a rodily se z toho šance a pak i ten gól.

 

Právě se děje

Další zprávy