Nová šance pro Ďolíček. Město chce koupit pozemky

Miloslav Lubas
23. 2. 2011 14:20
Stadion Bohemians má zdobit ´nové´ Vršovice, plánuje radnice
Fanoušci Bohemky. Bez svého Ďolíčku jsou poloviční.
Fanoušci Bohemky. Bez svého Ďolíčku jsou poloviční. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Naděje na záchranu stadionu Bohemky ve vršovickém Ďolíčku ožila. A roste. I když nechtěný a dokonce i nenáviděný azyl  ´klokanů´ v Edenu skončí pravděpodobně až za několik let.

Radnice pro Prahu 10, kde působí i politické hnutí Desítka pro domácí, které si dalo za cíl záchranu Ďolíčku, se rozhodla získat pozemky, na nichž stadion stojí. Pozemky v okolí už městu patří.

"Naší snahou bude záchrana Ďolíčku jako fotbalového stadionu pro prvoligová utkání... Chceme získat pozemky v Ďolíčku do našeho majetku," píše se v programu, který si radní schválili.

Záchrana slavného stadionu tak patří oficiálně mezi hlavní cíle pro příští čtyři roky.

Pokud se radnice stane vlastníkem pozemků, počítá s tím, že vyhlásí architektonickou soutěž, z níž vzejde konečná podoba Ďolíčku a okolí. A také vize, co proměna zanedbané lokality přinese obyvatelům ´desítky´.

Cena za Ďolíček by mohla být 60 až 70 milionů

"Snaha Prahy 10 o zachování Ďolíčku je velká. Nejdříve ale musí od současného majitele koupit stadion i pozemky pod ním," řekl Aktuálně.cz Petr Vozobule, předseda sportovního výboru na radnici v Praze 10. Zároveň působí v Desítce pro domácí, jež v podzimních volbách proniklo do městského zastupitelstva.

Bohemku Eden zatím nezlomil. Po podzimu je v lize osmá
Bohemku Eden zatím nezlomil. Po podzimu je v lize osmá | Foto: Jakub Šafránek, Bohemians 1905

Stadion a pozemky patří společnosti Bohemians Real. Jak Aktuálně.cz zjistilo od hodnověrného zdroje, radnice původně považovala za přijatelnou cenu 50 milionů korun. Firma nejdříve žádala mnohem více peněz, nyní se představy obou stran přibližují.

"Rýsuje se cena mezi 60 až 70 miliony korun. O prodeji stadionu a pozemků by se mohlo rozhodnout během několika měsíců, rekonstrukce Ďolíčku je ale otázkou několika let," dodal zdroj. Jako nejzazší termín vidí rok 2014, kdy končí volební období pro současné vedení radnice na Praze 10.

Vyhřívání trávníku a rekonstrukce - dalších 75 milionů

"Záchrana Ďolíčku pro prvoligový fotbal si vyžádá v první fázi zhruba 130 až 140 milionů korun. Šedesát až sedmdesát milionů za pozemky a stadion, 20 až 25 milionů za umělé vyhřívání trávníku a dalších asi 50 milionů na základní rekonstrukci chátrajícího stadionu," upozornil zdroj.

Bohemka před jarem

Tabulka první ligy

1.   Plzeň         41 bodů
8.   Bohemka  22 bodů
15. Brno          15 bodů
16. Ústí n. L.   12 bodů

Tolik peněz Bohemians Real do Ďolíčku vložit nemůže.

Podle Vozobuleho oficiální jednání mezi Prahou 10 a Bohemians Real ještě nezačala. "Městské zastupitelstvo by mělo v březnu schválit, že se začnou hledat alternativy na záchranu Ďolíčku."

Pozemky kolem stadionu vlastní Praha 10 a zatím na nich nestojí nic, čím by se radnice mohla pyšnit. Jejich spojení se stadionem by dalo městské části a soukromým investorům šanci na vybudování víceúčelového atraktivního komplexu.

Bohemka musela Ďolíček opustit, poněvadž nevyhovuje kritériím stanoveným Českomoravským fotbalovým svazem pro prvoligové stadiony. Od podzimu 2010 hraje na Slavii v nedalekém Edenu. Tisíce fanoušků tam ale stále odmítají chodit, což připravuje klub o důležité příjmy.

Eden je drahý. A chybí v něm energie od fanoušků

"Průměrná návštěva na naše domácí zápasy v Edenu byla asi 3500 diváků. Do Ďolíčku jich chodilo zhruba dvakrát tolik," prohlásil mluvčí Bohemians 1905 Jaroslav Köstl. Klub za celou sezonu přijde asi o dva miliony korun.

Další peníze utratí za pronájem stadionu Slavie. Köstl cenu za jedno utkání v Edenu neprozradil s odkazem na obchodní tajemství. Hodnověrný zdroj však Aktuálně.cz řekl, že za zápas a předzápasový trénink platí Bohemka majiteli stadionu společnosti E - side 200.000 korun.

Čtěte také:
Něco neklape. Na fotbal chodí nejmíň lidí za pět let

"Celkové náklady na jedno utkání v Edenu se pohybují okolo půl milionu korun," prohlásil. Bohemka patří v české lize mezi chudší oddíly a v současné sezoně musí si vystačit s rozpočtem 47 milionů korun.  Po přestěhování do Edenu však přišla o obrovskou podporu diváků, která jí v Ďolíčku dávala velkou sílu.

Starou Bohemku fanoušci milují. Na béčko jich přišlo 1500

"Naši fanoušci starý stadion milují. Béčko na něm hraje divizi a na první zápas přišlo loni na podzim 1500 lidí. A i potom se jich v hledišti scházelo většinou okolo 500. Dřív se na béčko dívalo 100 až 150 lidí," upozornil Köstl.

Družstvo fanoušků Bohemians by rádo získalo stadion a pozemky. V roce 2005 zachránilo Bohemku před zánikem a patří mu 11 procent klubu.  "Družstvo fanoušků má asi 2000 členů. Zatím se zavázali se, že by dali dohromady 20 až 25 milionů korun. Další desítky milionů si vyžádá rekonstrukce stadionu," konstatoval bývalý ředitel Bohemky Lukáš Přibyl.

Čtěte také:
Klokani splatili dluh Teplicím a znovu můžou obchodovat

Družstvo si nechalo vypracovat za bezmála 200.000 korun projekt, jak by mohl Ďolíček vypadat v budoucnu. "Vznikla by tam odpočinková zóna pro rodiny s dětmi," poznamenal Přibyl.

 

Právě se děje

Další zprávy