Fotbalové Kladno lapá po dechu. Jaro ale zřejmě dohraje

ČTK ČTK
15. 2. 2011 16:25
Klub dostal od města o tři čtvrtiny méně peněz
Foto: Ludvík Hradilek

Kladno - Druholigový fotbalový klub SK Kladno má vážné finanční potíže. Městské zastupitelstvo dnes rozhodlo, že oddíl získá dotace tři miliony korun, což je o tři čtvrtiny méně než v minulosti.

Předseda představenstva Josef Drahota řekl, že tým jarní část ročníku s největší pravděpodobností dohraje. O budoucnosti klubu se podle něj bude rozhodovat po sezoně, záležet bude na výši dluhů.

Čtěte také:
Fotbalisté splatili půjčku půjčkou,směnku šetří policie
Kladenský fotbal má problém: musí sehnat 11 milionů
Zemřel bývalý kouč Kladna Stanislav Procházka

"Nedostali jsme žádnou dotaci na provoz mužstva dospělých, takže budeme muset řešit situaci vlastními silami. Příjmy můžeme zvýšit například prodejem hráčů," uvedl Drahota.

O osudu kladenského vrcholového fotbalu se podle něj bude rozhodovat již během jarní části sezony. Záležet prý bude především na výši dluhů. "Děláme vše pro to, abychom mohli sezonu dohrát. Když se to podaří, tak budeme pokračovat bez podpory města," dodal Drahota s tím, že jarní část druhé ligy tým na 95 procent dohraje.

Pokud nebudou sponzoři, fotbal skončí

Před zastupiteli však Drahota připustil, že pokud klub nezíská peníze od sponzorů, fotbal v Kladně asi skončí. Dluhy podle něj vznikly v roce 2009, kde se rozhodovalo o tom, zda SK Kladno bude hrát nejvyšší českou soutěž.

Foto: Ludvík Hradilek

Zároveň se začal řešit převod stadionu do majetku města, které ho chtělo odkoupit za 45 milionů korun. Převod stadionu ovšem dodnes vázne, jelikož majetkový přesun nelze uskutečnit bez souhlasu ministerstva financí.

Kladno letos poskytlo sportovním klubům průměrně o 15 procent nižší dotace než loni. Méně peněz dnešní zastupitelstvo odsouhlasilo pro většinu oddílů. Hokejový klub například obdrží dotace 22 milionů korun oproti dřívějším 30 milionům. O 1,5 milionu korun méně dostali rovněž volejbalisté. Loňští mistři republiky Volleyball.cz Kladno nově disponují dvěma miliony korun z městského rozpočtu.

Výkonný ředitel hokejového klubu a zastupitel Milan Volf například označil dnešní jednání komunálních politiků za "pohřeb kladenského sportu". Město nižší dotace zdůvodňuje škrtáním ve všech oblastech rozpočtu. Podle vedení radnice se v letošním roce naopak zvýší investice na modernizaci sportovišť.

 

Právě se děje

Další zprávy