Šmicer: Hráčům Sparty by měla být zastavena činnost

Jakub Šafránek Tomáš  Kubánek Aleš Vávra Jakub Šafránek, Tomáš Kubánek, Aleš Vávra
10. 2. 2011 16:00
Sparta úmyslně maskovala trio Pamič, Kadlec a Pekhart
Jozef Chovanec
Jozef Chovanec | Foto: Jakub Šafránek

Praha - Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer se opřel do vedení pražské Sparty kvůli podvodu s trojicí "převlečených" hráčů v utkání proti Zenitu Petrohrad. Vysvětlení trenéra Chovance považuje za výmluvy, které klubu nepomohou.

"Já si myslím, že takovéhle vysvětlení a výmluvy nejsou hodny velkého klubu, jako je Sparta. Zdá se mi to naivní, spíš by se měli přiznat. Takhle je to jenom horší. Určitě byla šance domluvit se předem, myslím, že bychom to dovedli pochopit. Navíc ta situace s výměnou dresů, to zavání velkým podvodem," řekl Šmicer.

Sparťanský podvod bývalý hráč Slavie nechce srovnávat s případem Václava Svěrkoše, který se v minulosti opakovaně omluvil a pak nejméně v jednom případě nastoupil za klub.

Čtěte také:
Blog ze Sportbaru: Sparta lže a do pekla se hrabe
Petr Urban: Pěkný podvod nedotáhla Sparta do konce
Pamič si kvůli zranění proti Čechům nezahraje

"To bych nechtěl srovnávat. Manažer Chovanec trénoval reprezentaci dost dlouho, aby věděl, co se stane, když omluvení hráči nastoupí ne až po utkání - jako v případě Svěrkoše - ale už den před zápasem. Jednadvacítka se připravuje na evropský šampionát, což je v očích ČMFS i celého českého fotbalu důležitý turnaj," nešetřil kritikou Šmicer.

Manažer áčka odhaduje, že by hráčům mohla být zastavena činnost. "Určitě nemá smysl finanční trest. To by potom mohly kluby posílat akorát na svaz peníze a kluci by zůstávali doma. Kdybych to mohl ovlivnit ze své pozice, určitě bych zastavil činnost hráčům. Pro klub je to největší trest, když nebudou moci hrát," naznačil, jak by mohla rozhodovat disciplinární komise.

Václav Kadlec
Václav Kadlec | Foto: Jakub Šafránek

Disciplinární komise by měla zasednout ještě před začátkem ligy, s největší pravděpodobností mezi zápasy Sparty s Liverpoolem 21. nebo 22. února.

Sparta už deklarovala, že za podvodné jednání byl plně zodpovědný generální sportovní manažer a kouč Letenských Jozef Chovanec.

Své rozhodnutí ani s nikým jiným nekonzultoval. "Jednalo se o nešťastnou komunikaci směrem k reprezentaci i k vedení klubu. Toto rozhodnutí jsem učinil spontánně před začátkem utkání v přímé souvislosti s blížícím se zápasem s Liverpoolem," vysvětlil Chovanec.

Chovanec dostal pokutu

Ve čtvrtek za to od vedení Sparty dostal ´vysokou pokutu´, jak se píše v prohlášení. Její výši však tají.

Za své jednání se Chovanec s odstupem času omluvil. "V daný moment mi nedošlo, jaké může mít moje rozhodnutí důsledky. Nasazením dříve omluvených hráčů jsem v žádném případě nechtěl poškodit dobré jméno českého fotbalu ani Sparty.

V konečném důsledku je z toho ostuda, což mě velmi mrzí a omlouvám se za to. Pokud za to má někdo nést následky, pak jsem to já, nikoli hráči," vzkázal.

Pro zázračně uzdravené nebyly dresy

V úterním přípravném utkání Sparty se Zenitem Petrohradem nastoupilo i trio Manuel Pamič, Tomáš Pekhart a Václav Kadlec. Posledně jmenovaný dokonce svému týmu zajistil dvěma brankami nečekanou výhru 2:1. 

Na tom by nebylo nic divného, pokud by všichni tři fotbalisté nebyli nominováni na středeční reprezentační duely národních výběrů a Sparta zároveň všechny tři pro nemoc neomluvila.

Současně navíc dotčení nastoupili v dresech jiných hráčů, jak dokazují fotografie zveřejněné na webu Zenitu Petrohrad. Václav Kadlec hrál v dresu Pavla Kadeřábka, Manuel Pamič v trikotu Jakuba Podaného a na zádech Tomáše Pekharta stálo jméno záložníka tmavé pleti Martina Abeny. Této záměny si jako první všimly Lidové noviny.

"Václav Kadlec i Tomáš Pekhart byli z utkání reprezentační jedenadvacítky v Nizozemsku řádně omluveni. Minulý týden totiž oba trpěli virózou a jejich stav rozhodně neumožňoval náročný přesun z jihu Španělska do Prahy a poté do Nizozemska. Příznaky virózy ale na začátku tohoto týdne u obou odezněly a trenéři se - samozřejmě po poradě s lékaři -  proto těsně před samotným zápasem s Petrohradem rozhodli, že je na určitou část utkání postaví. O této situaci bylo dnes informováno i vedení reprezentační jedenadvacítky," uvedl v prohlášení na webu Sparty ředitel komunikace ACS Ondřej Kasík.

"Manuel Pamić měl problémy s kolenem. Vyšetření, které podstoupil na konci minulého týdne v Malaze ale prokázalo, že se nejedná o vážnější záležitost," vysvětluje dokument.

To, že zmínění hráči nastoupili v "cizích" dresech, tedy v trikotech svých nehrajících spoluhráčů, označuje prohlášení za záměnu způsobenou tím, že se s jejich startem nepočítalo.

Stejný důvod stojí i za skutečností, že web Sparty uvedl jako střelce obou branek Pavla Kadeřábka misto Václava Kadlece a jména Pekharta s Pamičem rovněž v sestavě nezmínil.

Druhým vysvětlením, které se samozřejmě nabízí, je, že Sparta své hráče na reprezentační srazy pustit nechtěla, aby je mohla vyzkoušet v přípravě. A jejich včerejší start se neúspěšně pokusila zamaskovat.

Chorvati už Spartě nevěří

To si například myslí i trenér reprezentační jedenadvacítky Jakub Dovalil, který se musel v týmu obejít právě bez Kadlece a Pekharta. 

"Tohle jednání poškozuje celý český fotbal, potažmo i další kluby," uvedl kouč pro deník Sport. "Je mi z toho smutno. Jsem zklamaný a mrzí mě to. Je to takové nefér, jinak nevím, co k tomu dále říci."

Místo reprezentování Pamič bojoval ve sparťanském dresu proti Petrohradu
Místo reprezentování Pamič bojoval ve sparťanském dresu proti Petrohradu | Foto: fc-zenit.ru

Své rozhořčení neskrýval ani chorvatský reprezentační trenér Slaven Bilič, který tak přišel o možnost premiérově se vyzkoušet Pamiče. "Není to fér. Vím, že se na ten zápas Manuel hodně těšil, byla to pro něj příležitost zahrát si v rodném městě. O startu za národní tým sní už dlouhou dobu. Sparta nám ale řekla, že jeho stav není takový, aby mohl nastoupit," spoléhal se na informace z letenského tábora Bilič.

"Manuela z toho neviním, ovšem do budoucna nevím, jestli v tomto směru ještě můžeme věřit Spartě. Příště to asi uděláme tak, že Manuel přiletí na sraz a tady si ho prohlédneme, nebo vyšleme své lékaře za Spartou, aby se na jeho stav podívali oni. Nevím totiž, co vedlo český klub k takovému jednání," nechápavě kroutil hlavou kouč Chorvatska.

 

Právě se děje

Další zprávy