Úplatky nevadí, vzkazuje Plzeň před bojem o titul

Miloslav Lubas
18. 1. 2011 8:30
Jaký může být fotbal s aktérem korupční aféry?
František Mysliveček, aktér korupční kauzy v libereckém Slovanu, s největší hvězdou fotbalové Plzně Pavlem Horváthem
František Mysliveček, aktér korupční kauzy v libereckém Slovanu, s největší hvězdou fotbalové Plzně Pavlem Horváthem | Foto: ČTK

Kluby v korupční aféře

Viktoria Žižkov

Bývalý sportovní ředitel Ivan Horník dostal za uplácení sedmiměsíční podmínku, pokutu 900.000 korun a zákaz činnosti na deset let. Podmínky, pokuty a zákazy vyinkasovali i rozhodčí a delegáti. 

SFC Opava

Podmíněné tresty, pokuty od 50.000 do 150.000 korun a zákazy činnosti rozdal soudce za korupci čtyřem rozhodčím a funkcionářům.  

1. FC Synot

Skupina obžalovaných funkcionářů a rozhodčích vyvázla s peněžitými tresty v rozmezí od 50.000 do 300.000 korun a zákazem  činnosti ve fotbale od tří do pěti let.

S použitím ČTK

Praha - Může být jarní boj o fotbalový titul čistý, když do něj Viktoria Plzeň vyrazí se sportovním ředitelem Františkem Myslivečkem? Tedy funkcionářem potrestaným v minulosti disciplinární komisí ČMFS za předání úplatku rozhodčímu a delegátovi.

Podle Radima Bureše z Transparency International bylo loňské jmenování Myslivečka sportovním  ředitelem Viktorie naprosto špatným signálem, že korupce vlastně tolik nevadí.

Generální manažer Viktorie Adolf Šádek napsal Aktuálně.cz: "Na toto téma s vámi odmítám vést jakoukoliv diskuzi.  Vzhledem k tomu, že pan Mysliveček je u nás zaměstnán už skoro tři roky, je mi jasné, z jakého důvodu tuto skutečnost otevíráte zrovna v době, kdy se klubu herně daří a má před sebou slibně rozehranou soutěž."

Plzeň vede tabulku před začátkem jarní části ligy o čtyři body před Spartou.

Mysliveček:  Přerušil se mně kanál, hledám kanál aspoň na pohár

Mysliveček pracoval jako sportovní ředitel ve Slovanu Liberec. Skončil na lavici obžalovaných kvůli zápasu Liberec - Zlín, který se hrál na jaře 2004.

Podle státního zástupce předal Mysliveček rozhodčímu Zejdovi  zhruba 50 000 korun, aby zápas ovlivnil ve prospěch domácích. A v obžalobě stálo, že dalších 20.000 korun vyinkasoval od Myslivečka delegát utkání Čanaklis. Policejní odposlechy zachytily patnáct telefonátů mezi ´hrdiny´ liberecké větve korupční aféry.

"František (Mysliveček) se dostal do problémů. Řekl, že má pro vás dvacetník (v hantýrce rozhodčích a funkcionářů 20 000 korun), a skutek utek," prohlásil v rozhovoru s Čanaklisem Zejda.

"Já to nedělám schválně, jsem v tomhle v pr...i poprvý, to se mně ještě nikdy nestalo, jsem v mínusu jak hovado," tvrdil Mysliveček Zejdovi v dalším odposlouchávaném telefonátu. "Po Jablonci se mně přerušil kanál. Když to (utkání Liberce s Jabloncem) ten člověk uviděl, řek, že se na to může vy...t, hledám teď kanál aspoň na pohár."

V derby s Jabloncem Slovan pouze remizoval 0:0 a vzdálily se mu evropské poháry. Ve střetnutí se Zlínem potřeboval bezpodmínečně vyhrát.

Nejvyšší soud: Odposlechy byly jako důkazy použitelné

Myslivečka, Zejdu i Čanaklise zprostil obžaloby Okresní soud v Liberci v září 2007. Stejný a již pravomocný rozsudek zazněl  u krajského soudu v dubnu příštího roku. Odposlechy - jediné důkazy o vině - považoval krajský soud za nelegální. Nevyšší soud však zanedlouho označil verdikt krajského soudu za porušení zákona.

Do ovlivňování zápasu Liberec - Zlín se v roce 2004 zapletl i fotbalový boss ze žižkovské Viktorie Ivan Horník
Do ovlivňování zápasu Liberec - Zlín se v roce 2004 zapletl i fotbalový boss ze žižkovské Viktorie Ivan Horník | Foto: ČTK

Pořízené záznamy telefonických hovorů byly jako důkazy použitelné a soudy měly z jejich obsahu vycházet při posuzování případné viny obžalovaných, stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Mlluvčí ČMFS Jaroslav Kolář k Myslivečkově působení v Plzni uvedl: "Kluby jsou samostatné akciové společnosti a svaz do jejich personální politiky nemůže zasahovat a ani ji komentovat."

Fotbalový svaz nikomu z aktérů aféry práci nedal

"Vedení svazu nenabídlo nikomu z aktérů korupční kauzy zaměstnání… a nikdo z nich není ani v odborných komisích, které svaz ustanovuje a řídí," prohlásil Kolář.

"Nikdo nebyl potrestán zákazem působení ve fotbale na doživotí. Lze tedy předpokládat, že po uplynutí trestu začne některý z aktérů korupční kauzy ve fotbale pracovat," dodal Kolář.  "Například řidič, který spáchá za volantem i úmyslný trestný čin a má zákaz řízení na určitou dobu, se po odpykání trestu může ucházet o řidičský průkaz a vrátit se na silnici."

Mysliveček nedokázal své výroky v odposleších věrohodně vysvětlit disciplinární komisi ČMFS, a udělila mu dvouletý zákaz činnosti ve fotbale a pokutu 100.000 korun. Slovan přišel v tabulce o šest bodů a obdržel pokutu půl milionu korun.

Mysliveček se cítil nevinen, podle žalobce důkazy proti němu byly

Mysliveček u soudu odmítl vypovídat. Po osvobozujícím rozsudku krajského soudu se vyjádřil pro ČTK: "Cítil jsem se nevinen a jakoukoliv vinu jsem plně popíral."

Státní zástupce Petr Hořín, který proti Myslivečkovi stál u Okresního soudu v Liberci, si na korupční kauzu v souvislosti s utkáním Liberec - Zlín pamatuje. "V odposleších, prohlášených Nejvyšším soudem za zákonné, se nacházel dostatek důkazů o vině všech tří obžalovaných,"  konstatoval Hořín.

Čtěte také:

Plzeň zbrojí na boj o titul. Z Norska se vrací Fillo
Jsou to báchorky, odmítá obvinění z korupce Psotka

Ve své závěrečné řeči navrhoval pro Myslivečka podmínku osm měsíců na tři roky, peněžitý trest 150.000 korun a zákaz práce ve fotbale na 2,5 roku.

Plzeňský topmanažer Šádek: Mysliveček má fotbalu co dát

Šádek si Myslivečka cení. "Znám jeho morální vlastnosti…a musím ctít presumpci neviny…okresní i krajský soud pana Myslivečka viny zprostily…pan Mysliveček má opravdu fotbalu co dát…pomůže posunout klub opět o krok dál...v té době toho, co se řešilo v korupční aféře, měl jenom velkou smůlu. Jinak si myslím, že to je člověk morálně čistý," vysvětloval Šádek loni pro Český rozhlas Myslivečkovo angažmá ve Viktorii. 

Fotbalisté Plzně se radovali na podzim často a jsou na nejlepší cestě k titulu
Fotbalisté Plzně se radovali na podzim často a jsou na nejlepší cestě k titulu | Foto: ČTK
    

Bureš upozornil, že Myslivečkovo působení na místě sportovního ředitele ve Viktoriii  má dva úhly pohledu. "Z hlediska trestně - právního je nevinný. A uplynul - li dvouletý distanc od disciplinární komise, pak je formálně všechno v pořádku."

Jmenování Myslivečka do funkce sportovního ředitele ve Viktorii Plzeň však považuje Bureš za společenský problém. "Myslím, že klíčová reakce by měla přijít od fanoušků a sponzorů. Měli by říci, jestli jim je jedno zlehčování korupce.," dodal Bureš.

V Česku se uplácí i v žákovských soutěžích

Nevládní organizace Transparency International zjišťuje stav korupce v Česku a přispívá k jejímu omezení. "Všechny mé informace naznačují, že se korupce neomezuje na profesionální fotbal, ale vyskytuje se i v amatérském," podotkl Bureš.

Stejné poznatky získala také redakce Aktuálně.cz. Například trenér žákovského družstva v severních Čechách odmítl v sezoně 2009-2010 dvě nabídky, aby prodal zápasy sestupem ohroženým soupeřům.

 "Ani by mě to nenapadlo. Zeptal jsem se ale, co bych měl těm dětem říci.  Prý nic - jen stačí, abych mužstvo špatně postavil," prozradil trenér. Své jméno si nepřál uvést z osobních důvodů.

 

Právě se děje

Další zprávy