Plzeň čtyřmi góly porazila Teplice. Vede opět o 12 bodů

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
29. 10. 2010 20:15
Viktoria Plzeň - FK Teplice 4:2 (2:0)
Plzeňští fotbalisté zastavili teplickou sérii čtyř výher v řadě
Plzeňští fotbalisté zastavili teplickou sérii čtyř výher v řadě | Foto: ČTK

Plzeň - Fotbalisté Plzně zvítězili v předehrávce 14. kola nad Teplicemi 4:2 a v čele tabulky si opět vybudovali dvanáctibodový náskok.

Teplice, které v předchozích čtyřech zápasech zvítězily, zůstávají čtvrté a na svého soupeře ztrácejí už 13 bodů.

Západočeši, kteří doma porazili Teplice poprvé od srpna 2006, si tak zajistili přezimování na první příčce tabulky. Dvěma góly se o to postaral reprezentační záložník Milan Petržela.

Čtěte také:
Fotbalisté Boleslavi a Jablonce v poháru ostudně padli
Disciplinárka ke korupci: Nejsou žádné nové důkazy
Potvrzeno: Baník povede od příštího víkendu kouč Marko
Rada po příchodu do Liberce: Už mě svrběly ruce i nohy

Ještě než zápas začal, diváci se rozloučili s Petrem Žitníkem, členem fanouškovského kotle, který před dvěma týdny tragicky zemřel.

Plzeň v prvním poločase udeřila z rohů

Svěřenci Pavla Vrby chtěli odčinit první porážku v soutěži, kterou utrpěli minulý týden na půdě Mladé Boleslavi. Proto svého soupeře hned od úvodních minut zatlačili před jeho bránu.

První minuty patřily štírkovi na pravé straně plzeňské zálohy Petrželovi. Ten se nejdříve neúspěšně dožadoval po souboji s Rosou penalty, v osmé minutě si však naběhl na Navrátilovo přizvednutí rohového kopu a dělovkou rozvlnil síť poprvé.

Tlak Plzně pokračoval i v dalších minutách. Rezek však ve 22. minutě místo střely zasekl míč, o který ho kvůli jeho liknavosti připravil vracející se obránce Teplic Smejkal.  

Ve 33. minutě však Viktoriáni své vedení zvýšili. Na další ideálně kopnutý roh kapitána Horvátha si naskočil Bystroň a hlavičkou překonal brankáře Grigara podruhé.

Petržela stvrtdil výhru povedeným gólem

Ani úvod druhého poločasu nepřinesl jiný obrázek. Reprezentační brankář Grigar hned v prvním útoku Plzně vyrazil Rezkovu dorážku a stejně si poradil i s následným Horváthovým rohem.

V 57. minutě sice zlikvidoval Petrželovu střelu z bezprostřední blízkosti, odražený míč ale pohodlně dorazil do prázdné brány Rezek, který se s 10 góly osamostatnil na čele tabulky střelců.

Milan Petržela
Milan Petržela | Foto: www.fcviktoria.cz

Severočeši však o dvě minuty později z první vážnější šance snížili, když po přiklepnutí střídajícího Doška hlavičkou překonal Pavlíka v bráně Plzně Matula.

Vzápětí mohl na rozdíl jedné branky snížit Mahmutovič, před kterým zívala prázdná brána, ale v rozhodující chvíli zakopl a o míč přišel. 

Viktoriáni přesto průběh zápasu kontrolovali, v 69. minutě připravil Petržela míč pro Rezka, ten ale Grigara neprostřelil. V 81. minutě však zásluhou parádního gólu Petržely, který trefil horní roh teplické branky, své vedení navršili.

Teplice sice i tentokrát vzápětí reagovaly, když střelou zpoza šestnáctky překonal hradbu těl Vondrášek. Tentýž hráč mohl v 88. minutě zápas zdramatizovat, jeho pokus však z brankové čáry vykopl obránce Navrátil na brankové čáře.

Vrba: Je lepší dostat dva góly a vyhrát

"Navázali jsme na předchozími výkony a to, že jsme dvakrát inkasovali, je dáno i naší hrou. Sázíme na ofenzivu a pak dostáváme i nešťastné góly. Máme dvě možnosti - buď hrát zanďoura a nedávat tolik gólů, ale tohle je lepší varianta," řekl ČTK po zápase plzeňský trenér Pavel Vrba.

Trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba
Trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba | Foto: fcviktoria.cz

"Teplice pětkrát neprohrály, vyhrály i na Spartě a patří mezi nejlepší týmy u nás. Když navíc zjednodušily hru a nakopávaly míče na Doška, tak byly hodně nebezpečné," dodal Vrba.

"Každému se utkání muselo líbit, stejně jako to loňské s výsledkem 2:2. Všechno se pro nás bohužel zlomilo hned v úvodu utkání. Zatímco Mahmutovič se své šance zalekl, domácí dvě standardní situace naopak skončily gólem," litoval teplický kouč Jiří Plíšek.

"Právě standardky patří mezi její největší zbraně. Rozhodla také zkušenost soupeře - tým zde budovali tři roky a teď sklízí úspěchy systematické práce. V čele ligy jsou zcela po zásluze, ale už v předkole Evropské ligy naznačili své možnosti," dodal.

14. kolo první fotbalové ligy:

Viktoria Plzeň - FK Teplice 4:2 (2:0)
Branky:
8. a 81. Petržela, 33. Bystroň, 57. Rezek - 59. Matula, 84. Vondrášek. Rozhodčí: Bílek - Ubias, Jiřík. ŽK: Petržela, Horváth, Pavlík - Matula, Rosa. Diváci: 6657.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Rada - Petržela (86. Brezinský), Kolář, Horváth, Rezek (90+1. Jiráček) - Bakoš (67. Duriš). Trenér: Vrba.
Teplice: Grigar - Siva, Smejkal, Matula, Rosa - Hošek (56. Došek) - Vondrášek, Ljevakovič (77. Zoubele), Stožický (82. Kalivoda), Čajič - Mahmutovič. Trenér: Plíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy