Fanoušek dostal 4 roky vězení. Za zbití 14letého kluka

Sport Sport
27. 10. 2010 12:00
Fanoušek fotbalové Slavie zbil příznivce Brna
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Brno/Praha - České soudy se rozhodly přitvrdit vůči fotbalovým hooligans. Ukazuje to nejnovější kauza potrestaného chuligánství.

Příznivec pražské Slavie Ondřej Makal půjde na čtyři roky do vězení za to, že v podnapilém stavu napadl čtrnáctiletého hocha, fanouška Brna, a způsobil mu vážná zranění. 

Podle brněnského městského soudu, který devětadvacetiletého Makala odsoudil za ublížení na zdraví a výtržnictví, způsobil příznivec Slavie mladistvému fanouškovi ze Znojemska zranění proto, že "není příznivcem Slavie, ale brněnské Zbrojovky."

Čtěte také:
Nesouhlasil se sudím a vběhl na hřiště. Hrozí mu vězení
Srbsko prý kvůli hooligans vyloučeno z bojů o ME nebude

Makal se u soudu obhajoval tím, že se jen bránil a potvrdil, že se proti verdiktu se odvolá k brněnskému krajskému soudu.

K napadení došlo při vzájemném zápase obou týmů ve 4. kole nejvyšší soutěže v Brně, který Slavia vyhrála 3:2. Informaci o soudním verdiktu přinesla jako první Česká televize.

Makal už dříve 'dostal' pětiletý trest

Makal se přitom zmíněného srpnového zápasu vůbec nezúčastnil. Skončil totiž v hospodě a poté na ulici oslovil chlapce, postávajícího na tramvajové zastávce s dotazem, zda fandí Slavii.

Když mu mladý fanoušek odpověděl, že fandí Brnu, Makal ranou pěstí do obličeje chlapci zlomil nos, jeden zub a přivodil mu otřes mozku. Po následné hospitalizaci musel čtrnáctiletý hoch nosit zdravotní límec zpevňující krční páteř.

Před procesem se mu sice Makal písemně omluvil, poslal mu odškodné 15 tisíc korun a před soudem svého činu litoval, hájil se však tím, že byl před incidentem sám napaden, ale nevzpomíná si vlastně kým. To ale nikdo ze svědků nepotvrdil.

Čtyři roky vězení 'natvrdo' jsou v porovnání s předchozími verdikty soudu, které vynesly ve fanouškovských kauzách, velmi tvrdým trestem. Makal si však přitížil svými předchozími delikty.

Dříve byl totiž odsouzen za výtržnictví a hajlování, v roce 2004 pak dostal pětiletý trest za to, že zbil v restauraci hosta, který mu prý vytýkal hajlování.

Jde o největší trest za fanouškovské násilí

Tento verdikt soudu je největším trestem za fanouškovské násilí. Letos v červnu například úplně poprvé soudy pravomocně zakázaly některému z příznivců fotbalového klubu vstup na stadion. Shodou okolností šlo také o fanouška Slavie.

Foto: Reuters

Soudce Okresního soudu v Příbrami tak potrestal muže, který loni v říjnu vhodil na hřiště dělobuch. Explodoval asi metr od brankáře a odsouzený nesmí 2,5 roku na žádné utkání Slavie.

Loni zase soud poslal na čtyři měsíce do vězení fanouška Baníku Ostrava Aleše Badinku. Badinka vtrhl na plochu stadionu a hájil se tím, že chtěl uklidnit ostatní hooligans. Soud se přiklonil k názoru, že by podmíněný trest nebyl nic platný.

Také loni pardubický okresní soud odsoudil polského fanouška Baníku Ostrava Marcina Majchera za výtržnictví ke čtyřem měsícům vězení s podmínečným odkladem na dva roky.

Majchera zadrželi policisté při návratu vlakem ze zápasu Baníku se Slavií Praha. Během jízdy do Prahy hodil skleněnou lahví na pardubickém nádraží z okna po novináři.

 

Právě se děje

Další zprávy