Zlatý míč pro Čecha. Nejlepším trenérem Komňacký

Red Spo, ČTK
6. 10. 2010 22:37
1. P. Čech 1886 bodů, 2. Plašil 1176, 3. Baroš 960

Praha - Historicky nejúspěšnější sezona Chelsea přináší Petru Čechovi ovoce i po několika měsících.

Reprezentační brankář popáté získal Zlatý míč pro nejlepšího českého fotbalistu podle hlasování novinářů a sám zhodnotil poslední rok jako zřejmě nejúspěšnější v klubové kariéře.

Mrzí ho však, že anketu ovládl poměrně jednoznačně, raději by měl větší konkurenci.

Čtěte také:
Skotové chtějí ovládnout Eden, svaz mobilizuje fanoušky
Bílek: Na Skoty s dvěma forvardy. A Kadlecem na kraji

"Každé ocenění mě těší. I když jsem tohle získal popáté, tak z něj mám pořád radost, protože to znamená, že si udržuju stálou výkonnost," prohlásil Čech při dnešním předání ceny v hotelu Crowne Plaza. "Beru to tak, že je to ocenění mé práce za minulou sezonu, která byla hodně úspěšná pro mě a ještě úspěšnější pro tým," dodal.

Čech v minulé sezoně získal s Chelsea jak ligový titul, tak i triumf v Anglickém poháru. Londýnský celek slavil poprvé v historii ceněný double. "Já navíc pravidelně chytal v lize, kde jsem měl nejvíce čistých kont. A v poháru jsem chytil klíčovou penaltu, která nám pomohla pohár vyhrát. Proto mě tento úspěch o to víc těší, že jsem se na něm podílel," zhodnotil sezonu Čech.

Přiznal však, že ho trochu mrzí, jak suverénně anketu vyhrál. Na první místo ho zařadilo 92 hlasujících, zatímco druhého Jaroslava Plašila jen třicet. "Raději bych, kdyby bylo 14 hráčů a hlasující si nemohli vybrat, komu dát hlas. To by ukazovalo, že je na tom český fotbal lépe," uvedl Čech.

Sám by za nejlepší trojici českých fotbalistů minulé sezony vybral Tomáše Ujfalušiho, který s Atlétikem Madrid vyhrál Evropskou ligu, Jaroslava Plašila a Tomáše Hübschmana. "Pravidelně hraje za nejsilnější ukrajinský tým, prosazuje se na mezinárodní scéně a podává velmi dobré výkony," pochválil Čech.

Přestože k mnoha individuálním oceněním ze zahraničí dnes přidal již pátý Zlatý míč, tedy trofej metr vysokou a několik kilogramů vážící, ve své vitríně pro podobné trofeje prý má stále volné místo.

"Ale pevně věřím, že časem budu muset tu vitrínu rozšířit," doufal. Zároveň přiznal, že by ale už nemusel získat žádnou individuální cenu, jen kdyby se mu konečně podařilo vyhrát Ligu mistrů. "Pevně věřím, že teď se to povede," dodal.

Anketa fotbalových novinářů Zlatý míč České republiky 2009/10:

Konečné pořadí:
1. P. Čech (Chelsea) 1886 bodů, 2. Plašil (Bordeaux) 1176, 3. Baroš (Galatasaray) 960, 4. Necid (CSKA Moskva) 805, 5. Ujfaluši (Atlético Madrid) 724, 6. Hübschman (Šachtar) 587, 7. Řepka (Sparta) 562, 8. R. Hubník (Sparta/Hertha) 460, 9. Rosický (Arsenal) 386, 10. D. Jarolím (Hamburger SV) 248, 11. Lafata (Jablonec) 240.

Trenér roku - Cena Rudolfa Vytlačila:
1. Komňacký (Jablonec/asistent reprezentace) 134, 2. Koubek (Ostrava) 76, 3. Lavička (Sydney) 51, 4. Chovanec (Sparta) 35, 5. Vrba (Plzeň) 29, 6. Hapal (Žilina) 13, 7. Straka (Ružomberok) a Dovalil (reprezentace U-20 a U-21) 8, 9. Petržela (Žižkov) 4, 10. Máčala (Bahrajn) 3, 11. Plíšek (Teplice) 2, 12. M. Hašek (Sparta), Psotka (Olomouc) a Jarolím (Slavia) 1.

Červená karta:
Bohemians Praha (a její šéfové Karel Kapr a Josef Jícha) - 24 nominací.

 

Právě se děje

Další zprávy