Teplice a Brno poprvé vyhrály. Ústí kleslo na 15. místo

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
16. 8. 2010 20:00
Ústí n. L. - Teplice 0:2, Brno - Ml. Boleslav 3:1

Praha - Fotbalisté Teplic a Brna jako poslední dva týmy první ligy v nové sezoně zvítězili.

Teplice vyhrály na svém hřišti v derby nad nováčkem z Ústí nad Labem 2:0, přestože byl jako domácí tým psán jejich soupeř, který je v Teplicích pro tuto sezonu doma.

Brněnští fotbalisté na domácím hřišti zvítězili 3:1 nad Mladou Boleslaví, a získali tak první body v sezoně. Přesto stále zůstávají na posledním, 16. místě, Středočechům pak patří šestá příčka.

Čtěte také:
Sparťané i v deseti vyhráli v Příbrami a už jsou druzí
Olomouc sestřelila Baník z rohových kopů. A jde do čela
Jablonec porazil Bohemku a posunul se na čtvrté místo
Slavia doma padla s Libercem, Plzeň je zpátky v čele

Z 15. místa se pak na dělené desáté místo posunuly Teplice, které druhé 'sestupové' místo přenechaly právě Ústí.

Zápas v Teplicích přitáhl do hlediště na tamní poměry uctivých 7315 diváků, první podkrušnohorské derby však příliš krásy nepobralo.

První pohledná akce přišla na řadu až v 41. minutě, kdy Vidličkův centr z pravé strany prošel na malé vápno k osamocenému Zoubelemu, ten však trefil vybíhajícího brankáře Nováka jen do noh a z dorážky neuspěl ani Mareš.

Radim Novák
Radim Novák | Foto: FK Ústí nad Labem

Další teplickou šanci měl těsně před půlí Verbíř, který využil Novákovo podběhnutí míč, střelu do odkryté branky však srazil obránce Hyčka.

Po pauze se nejdříve do vápna řítil teplický útočník Mahmutovič, na poslední chvíli ho však odzbrojil Valenta. Na druhé straně se řítil k teplické brance z pravé strany Jindráček, střelu na přední tyč však zlikvidoval brankář Grigar.

V 73. minutě Teplice konečně potvrdily svou převahu, když Vidličkův centr z pravé strany nasměroval do branky Mahmutovič.

O čtyři minuty později mohl vyrovnat Krbeček, Grigar však před ním po Jindráčkově sražené střele stihl míč skluzem odkopnout. Definitivně tak Teplice potvrdily vítězství v 83. minutě, kdy Došek po Kalivodově přímém kopu hlavičkoval do Novákova protipohybu.

Karel Večeřa udělal po čtyřech prohrách v úvodu sezony v kádru brněnských fotbalistů hned čtyři změny. V brance se objevil navrátilec z angažmá v Nizozemsku Lejsal, do sestavy se po zranění zapojil Dřížďal i dvě nové posily Hudec a Michálek.

V úvodu však i přesto byli lepší hosté. Ve 14. minutě mířil Bulut přímo do Lejsala, o šest minut později obešel Mendy Husára, jeho střelu Lejsal vyrazil přímo před Chramostu, který ale levačkou mířil nad branku.

Ve 25. minutě pak po rohovém kopu hlavičkoval Johana těsně nad břevno.

Tomáš Polách
Tomáš Polách | Foto: 1. FC Brno

O čtyři minuty později poprvé zahrozili Brňané, hostující záložník z Jablonce Michálek však po Kalabiškově centru ve skluzu míč do branky umístit nedokázal. Z následného rohového kopu pak Trousil trefil hlavou břevno.

Ve 39. minutě se však už domácí fotbalisté radovali , když Polách po trestném kopu z dvaceti metrů nedal střelou k tyči brankáři Millerovi šanci.

I do druhé půle vstoupili lépe hosté a po zásluze se dočkali vyrovnání. Chramosta sice nejdřív spálil velkou šanci, když místo střely volil přihrávku za záda nabíhajícího Buluta. Hned vzápětí však po Mendyho přihrávce Táborský vyrovnal střelou pod břevno.

Otočit skóre mohl v další šanci Chramosta, jeho střela však těsně minula domácí branku. A tak platilo pravidlo nedáš - dostaneš. Miller srazil v pokutovém území pronikajícího Kalabišku a Dostálek převážil z pokutového kopu vedení na domácí stranu.

Ještě před uplynutím hodiny hry se Brňané radovali potřetí. Dostálek vysunul za obránce Michálka a ten se trefil hned ve svém prvním zápase za Brno.

5. kolo první fotbalové ligy:

FK Ústí nad Labem - FK Teplice 0:2 (0:0)
Branky:
73. Mahmutovič, 83. Došek. Rozhodčí: Zelinka - Chytil, Košec. ŽK: Doležal, Hyčka - Vidlička. Diváci: 7315.
Ústí n. L.: Novák - Polák, Džuban, Valenta, Hyčka - Doležal (89. Veverka), Martykán, Zachariáš, Volek (81. Benčík) - Jindráček, Kraut (74. Krbeček). Trenér: Habanec.
Teplice: Grigar - Vidlička, Matula, Hošek, Rosa - Ljevakovič, Kalivoda, Zoubele (70. Vondrášek) - Verbíř (76. Došek), Mareš, Mahmutovič (89. Siva). Trenér: Plíšek.

FC Zbrojovka Brno - FK Mladá Boleslav 3:1 (1:0)
Branky:
39. Polách, 52. Dostálek z pen., 59. Michálek - 48. Táborský. Rozhodčí: Bílek - Wilczek, Štěrba. ŽK: Hudec, Trousil, Polách - Brunclík, Johana, Sedláček. Diváci: 2408.
Brno: Lejsal - Dřížďal, Hudec, Trousil, Husár - Michálek (82. T. Došek), Dostálek, Polách, Střeštík (60. Okleštěk) - Rabušic (76. Hodek), Kalabiška. Trenér: Večeřa.
Ml. Boleslav: Miller - Kalina, Johana, Rolko, Fabián (76. Procházka) - Mendy, Opiela, Brunclík (46. Sedláček), Táborský - Bulut, Chramosta (83. Kulič). Trenér: Stanner.

 

Právě se děje

Další zprávy