Řepkovo vyloučení Spartu nesrazilo. A slaví Superpohár

Ivo Pospíšil, ip
8. 7. 2010 19:53
Superpohár: Sparta - Plzeň 1:0 (0:0)
Sparta se stala historicky prvním vítězem českého Superpoháru
Sparta se stala historicky prvním vítězem českého Superpoháru | Foto: Jan Langer

Praha - Ač hrála hodinu v početním oslabení, stala se pražská Sparta historicky prvním vítězem českého Superpoháru. Úřadující mistr Gambrinus ligy zdolal ve čtvrtek, díky brance Libora Sionka Viktorii Plzeň 1:0, a může slavit úspěšný vstup do letošní sezony.

Čtěte také: Sparta předem varuje: Fanouąky s vuvuzelami nepustíme

Naopak Západočeši trestuhodně prováhali svou šanci, když od osmadvacáté minuty hráli na hřišti o jednoho muže navíc. To byl totiž vyloučen za faul na Milana Petrželu letenský kapitán Tomáš Řepka.

Svou možnost nevyužili, navíc inkasovali a nakonec také ještě dohrávali v deseti hráčích. Dvě minuty před koncem totiž dostal červenou kartu i František Rajtoral.

Zavedení Superpoháru mělo zvýšit divácký zájem o český fotbal. Tento záměr se ale příliš nezdařil. Diváků totiž do ochozů Generali Arény mnoho nedorazilo a nakonec zápas vidělo z tribun jen 3401 fanoušků.

Jediný gól dal Sionko. Po Blažkově odkopu

Sparta představila v základu své dvě nové posily, záložníka Matějovského a kamerunského forvarda Kweukeho. Byla to však ona, která musela jako první řešit velké potíže. Krátce před půlhodinou hry totiž utekl letenské obraně Milan Petržela a po následném souboji s Tomášem Řepkou upadl.

Hlavní rozhodčí Kovařík pak příliš neváhal a vytáhl (nejen k údivu sparťanského kapitána) červenou kartu. Řepka se ještě při odchodu ze hřiště zlobil, nic už ale na svém vyloučení nezměnil. Plzeň proto převzala iniciativu a byl to znovu Petržela, který mohl o chvíli později rozvlnit i síť za Blažkem.

Jeho pohotovou ránu z úhlu ale zkušený gólman vyrazil. Po přestávce však tempo zápasu výrazně opadlo. Sparta hrála obezřetně a Plzeň se naopak nemohla v její obraně prosadit.

Rozhodnutí proto přišlo až dvanáct minut před koncem a k radosti sparťanských fanoušků se míč třepotal v síti hostujícího týmu. Vše to začalo u brankáře Blažka, jehož dlouhý odkop si doběhl Libor Sionko a přehodil nepříliš přesvědčivě vyběhnuvšího Krbečka.

Západočeši ještě svého soupeře zatlačili, žádnou výraznou příležitost si ale nevypracovali. Naopak v samotném závěru ještě zastavil nedovoleně střídajícího Lačného Rajtoral a i on musel proto po červené kartě předčasně opustit hřiště. Spartě tak už od zisku Superpoháru nic nebránilo.

Výsledek:

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 1:0 (0:0)
Branka:
78. Sionko
Počet diváků: 3401
ČK: 28. Řepka - 88. Rajtoral
AC Sparta Praha: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek (46. Hejda), Hoheneder, Matějovský, Žofčák - Kweuke (81. Lačný).
FC Viktoria Plzeň: Krbeček - Rajtoral, Navrátil, Ševinský, Limberský - Petržela, Horváth, Rada (82. Jiráček), Kolář (67. Tatanašvili) - Bakoš, Rezek.

 

Právě se děje

Další zprávy