Sparta loví africké posily: získala beka z Kamerunu

ČTK ČTK
14. 6. 2010 14:45
Letenští zkouší další tři Afričany
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Františkovy Lázně - Fotbalová Sparta Praha hledá další posily pro nadcházející sezonu v Africe. Na soustředění ve Františkových Lázních s týmem trénují již tři afričtí hráči, další dorazí ještě dnes.

U dvou Kamerunců už bylo uzavřeno roční hostování s opcí - obránce Bondoa Adiaba i útočník Léonard Kweuke jsou kmenovými hráči Dunajské Stredy, druhý naposledy hostoval v Chotěbuzi.

Na testech jsou ve Spartě Ghaňané Abeiku Quansah a Enoch Kofi Adu, oba z Nice.

Čtěte také:

Sparta zlákala z Readingu špílmachra Matějovského
Kozáčik odchází ze Sparty. Míří do kyperské Famagusty
Chovanec: Blažek nebo Zítka? Chytat bude ten s formou

Personální ředitel Sparty Jakub Otava už příchod obou třiadvacetiletých Kamerunců potvrdil. K dalším případným posilám se zřejmě vedení klubu vyjádří až v průběhu soustředění v Rakousku, kam by testovaní hráči měli odjet spolu s týmem.

Mistrovská Sparta zatím v letní přestávce získala dvě zkušené posily: brankář Daniel Zítka přestoupil z Anderlechtu, záložník Marek Matějovský z Readingu dorazil v pátek a dnes poprvé ve Františkových Lázních s novými spoluhráči trénoval.

Sparta ale chce ještě kádr oživit neokoukanými tvářemi ze zahraničí. V případě obou Kamerunců jde o nynější nebo bývalé hráče Dunajské Stredy, fotbalisté z Ghany pak jsou devatenáctiletí talenti, kteří patří francouzskému Nice.

Útočník Quansah byl členem vítězného týmu Ghany na loňském MS do 20 let v Egyptě, kde nastoupil i ve finále. Jeho vrstevník Adu je hráč do středu hřiště.

Nejzajímavějším a nejzkušenějším hráčem z pohledu dosavadní kariéry bude třiadvacetiletý útočník Kweuke, který kdysi po příchodu do slovenského klubu nastřílel 11 branek v 16 ligových zápasech a brzy vyrazil na hostování do Německa.

Nejprve působil v Eintrachtu Frankfurt, minulý ročník odehrál v Chotěbuzi.

"Jsem vážně rád, že můžu obléknout dres Sparty," uvedl Kweuke pro klubový web krátce poté, co podepsal roční hostování s opcí. Do Sparty ho prý přivedly velké ambice českého mistra.

"Je fajn, že se mnou přichází i Adiaba, ale těším se na celý tým, jsem vážně zvědavý, co mě zde čeká. Třeba i na Bonyho Wilfrieda, který umí francouzsky," prohlásil fotbalista, který během působení v Chotěbuzi vstřelil pět branek.

Trenér Jozef Chovanec vysvětlil, že v případě Kamerunců pražský klub hráče dlouhodobě sledoval. "Měli jsme je nějaký čas vyhlédnuté, měli jsme dostatek informací.

A v případě dalších dvou nováčků jsme se rozhodli pro testy a uvidíme, jak se předvedou. Možná jejich zkoušku prodloužíme až do Rakouska," připomněl kouč, že Letenští odjíždějí v sobotu na herní soustředění v Rakousku.

Na nynějším soustředění ve Františkových Lázních má s sebou Chovanec 30 hráčů, z toho čtyři gólmany. Do Rakouska se kádr zúží zřejmě o dva fotbalisty.

V přípravě je i řada mladíků: Polom, Krejčí, Folprecht a Třešňák s týmem trénovali už loni, úplnými nováčky jsou pak Jánoš, Skalák a Kadeřábek.

"Všichni si řekli o možnost zde trénovat svými výkony. Jsou to dorostenečtí mistři republiky, zde mohou dále rozvíjet svůj talent," řekl na adresu dravého mládí Chovanec.

 

Právě se děje

Další zprávy