Hašek není přínosem, tvrdí Kapr. A chce ho odvolat

ČTK ČTK, Red Spo
20. 5. 2010 16:30
Kapr chce iniciovat hlasování o odvolání
Karel Kapr
Karel Kapr | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Střížkovští Bohemians Praha se pokusí v souvislosti s kauzou Bohemians proměnit červnovou valnou hromadu ČMFS ve volební.

Chtějí na ní iniciovat hlasování o odvolání některých činovníků výkonného výboru v čele s předsedou fotbalového svazu Ivanem Haškem.

Novináře o tom na dnešní tiskové konferenci informovalo vedení dnes již druholigového klubu.

Představitelé Bohemians Praha znovu zopakovali, že se cítí poškozeni verdiktem disciplinární komise. 

Čtěte také: Kapr: Odvolám se. Proti zločinecké organizaci nevyhraju

Ta jim za nenastoupení k duelu 24. ligového kola proti konkurenčním Bohemians 1905 a nedostatečnou spolupráci v souvislosti s korupční kauzou Olomouc udělila pokutu šest milionů korun a odečetla jim 20 bodů.

Střížkovští tvrdí, že jde o účelovou likvidaci jejich klubu ze strany ČMFS, který prý jedná v rozporu se stanovami a legislativními normami svazu.

Proto se Bohemians Praha pokusí 3. června učinit v Nymburce z valné hromady ČMFS, která se má zabývat vnitřními spory v odvolací a revizní komisi, volební.

Střížkovský klub chce navrhnout, aby se hlasovalo o odvolání některých členů výkonného výboru a dokonce i předsedy svazu Haška.

"My si myslíme, že za rok působení není Ivan Hašek dostatečným přínosem. Jsme přesvědčeni, že existují lidé, kteří by mohli zapracovat lépe. Český fotbal se ani pod Ivanem Haškem neposunul dál," řekl šéf Bohemians Praha Karel Kapr.

Ivan Hašek
Ivan Hašek | Foto: Ondřej Besperát

Hašek se o iniciativě střížkovského klubu dozvěděl v New Yorku, kde doprovází českou reprezentaci při jejím zámořském přípravném turné. Kaprovi v jeho krocích bránit nehodlá.

"Žijeme v demokratické společnosti, takže když nějaký návrh bude mít potřebnou podporu, tak projde," řekl Hašek ČTK. Další Kaprovy výroky však už komentovat odmítl.

"Mám na práci spoustu důležitých věcí pro český fotbal, nemůžu se donekonečna zabývat tím, co pan Kapr přes média sděluje," dodal Hašek.

Střížkovští chtějí také iniciovat odvolání nynějšího ředitele pražské Slavie Petra Doležala, který v roce 2005, kdy kauza Bohemians vznikala, pracoval na svazu jako šéf právního oddělení.

"Já osobně si myslím, že pan Doležal nemá ve výkonném výboru co dělat. Ten je od začátku přímo zodpovědný za celou kauzu, možná ještě před začátkem," uvedl sportovní ředitel Bohemians Praha Josef Jícha.

Střížkovští tvrdí, že se svým návrhem na odvolání některých členů svazového vedení a nové volby rozhodně nejsou ve fotbalovém hnutí sami.

"Zjišťovali jsme situaci ve volebním fóru. Já myslím, že ten zájem tam bude. Samozřejmě záleží, jestli se to prohlasuje potřebnou částí valné hromady, ale myslím si, že se hodně blížíme polovině," uvedl Kapr.

Petr Drobisz
Petr Drobisz | Foto: Aktuálně.cz

Bohemians Praha zároveň žádají, aby disciplinární komise znovu otevřela korupční kauzu Olomouc. 

V ní měl podle střížkovského vedení předat jejich hráčům za úmyslnou porážku v posledním kole loňské sezony brankář hanáckého celku Petr Drobisz úplatek ve výši 300 tisíc korun.

Zástupci Bohemians Praha tvrdí, že mají nová fakta, která hovoří v jejich prospěch.

U maďarské firmy si nechali udělat výslechy na detektoru lži, jimž se podrobili všichni čtyři zainteresovaní současní či bývalí hráči střížkovského celku David Zoubek, Miroslav Obermajer, Roman Dobeš a Marek Kincl.

Detektor lži však k úplnému prokázání viny nebo neviny nestačí.

Bohemians Praha prý také neúspěšně žádali společnost T-Mobile, aby jim poskytla výpisy telefonické komunikace mezi jejich hráči a Drobiszem.

"Bylo nám řečeno, že vydat to mohou jen policii. Apelovali jsme i na ČMFS, aby využil své sponzorské vazby na T-Mobile. Zatím marně. Přitom by to určitě byl zásadní průlom v celé kauze," tvrdil Jícha.

Střížkovští se proti verdiktům disciplinárky odvolali, pokutu ve výši šesti milionů zatím nezaplatili. "Uvažujeme o tom, ale je to vysoká cifra. Požádali jsme sponzory, kteří by nám snad mohli pomoci," podotkl Kapr.

Josef Jícha
Josef Jícha | Foto: bohemianspraha.cz

V případě vyhrocení situace v souvislosti s oběma kauzami uvažují Bohemians Praha o tom, že ukončí své členství v ČMFS a obětují svému hájení účast v soutěžích.

Existuje prý navíc varianta, že nadcházející vylučovací žaloba rozhodne v neprospěch Bohemians 1905 a vrátí jejich práva k soutěžím třetímu subjektu s názvem Bohemians - společnosti FC Bohemians Praha Michala Vejsady.

Ta od roku 2005 figurovala v konkurzu a nyní startuje v pražské třetí třídě.

"V tu chvíli by pan Vejsada mohl s Bohemians Praha hrát první ligu," tvrdil Kapr.

Podle něj je možné, že Střížkovští v soutěžích ČMFS brzy skončí. Jasno by prý mělo být do losování nového ročníku. "Není předmětem našeho nejbližšího jednání, aby vedle sebe působily dvě Bohemky - ta pana Vejsady a naše.

Do celého scénáře jsme vstupovali s tím, že pan Vejsada si bude řešit konkurz a my prozatím tu sportovní stránku věci. Pokud to dopadne ve prospěch právoplatné Bohemky a pana Vejsady, tak ta naše doba, to účinkování možná skončí," dodal Kapr.

 

Právě se děje

Další zprávy