Šmicer skončil. Nádherná kariéra, řekla ikona Slavie

Sport Sport, Red Spo, ČTK
9. 11. 2009 20:28
Vladimír Šmicer skončil ve Slavii
Vladimír Šmicer skončil s fotbalem
Vladimír Šmicer skončil s fotbalem | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Fotbalista Slavie Praha Vladimír Šmicer ukončil po ligovém utkání proti Viktorii Plzeň hráčskou kariéru. Vicemistr Evropy, vítěz Ligy mistrů a Poháru UEFA se rozhodl, že pondělní zápas byl jeho posledním soutěžním duelem v životě.

Jeho rozhodnutí uspíšily opakované zdravotní problémy, kvůli kterým již není schopen snášet zátěž profesionálního fotbalu. Novinářům to oznámil bezprostředně po utkání.

"Hlava a srdce by chtěly, ale tělo je proti," uvedl šestatřicetiletý fotbalista.

Dlouho bez fotbalu ale nebude, protože přijal nabídku předsedy ČMFS Ivana Haška a v tomto týdnu bude jmenován manažerem národního týmu. S ním by měl vyrazit už v pátek na turnaj ve Spojených arabských emirátech.

Čtěte také: Šmicer: Zlatý hattrick se Slavií? Jestli koleno dovolí

"Hlava a srdce by chtěly, ale tělo je proti," uvedl šestatřicetiletý fotbalista. Dlouho bez fotbalu ale nebude, protože přijal nabídku předsedy ČMFS Ivana Haška a v tomto týdnu bude jmenován manažerem národního týmu.

S ním by měl vyrazit už v pátek na turnaj ve Spojených arabských emirátech. "V úterý dojde k setkání svazového předsedy s Vláďou Šmicrem, tam se budou o této možnosti bavit," řekl svazový mluvčí Petr Svěcený.

Šmicer proti Plzni nastoupil v barvách Slavie poprvé a naposledy v sezoně v základní sestavě, do druhého poločasu už ale nezasáhl. Po zápase pak oznámil, že další pokračování hráčské kariéry z jeho pohledu nemá smysl.

Nechci trápit sebe ani Slavii

"Nejde to. Nechci trápit sebe ani spoluhráče. To koleno cítím, příprava na zápas není pořádná, mám úlevy. Nejde hrát na sto procent, tak jsem se rozhodl, že se dál nebudu trápit," vysvětlil Šmicer.

S konečnou platností se prý rozhodl až o přestávce.

"Když jsem tam seděl v šatně, tak jsem se definitivně rozhodl. Netušil jsem, že to přijde dneska. Ale v poločase jsem si uvědomil, že není cesta zpátky. Řekl jsem to v kabině klukům a trenérům, pak vám. Bylo to moc těžké rozhodování. Už po prohře se Spartou (na začátku října) jsem chtěl skončit. Ale pak jsem si řekl, že se ještě kousnu. Ale jak je vidět, nemělo to smysl," dodal.

Šmicer poukázal na to, že o jeho nepříliš ideálním zdravotním stavu se všeobecně vědělo a rozhodnutí všichni nechávali na něm.

A on nyní ucítil, že na hřišti nemůže týmu pomoci. "Kluci na mě spoléhali, ale já prostě nemůžu. Maximálně můžu poděkovat Slavii, že mi dala šanci se po zranění vrátit. Ale cítím, že nemohu hrát na úrovni, na jaké jsem byl zvyklý," vysvětlil Šmicer.

"Mohl jsem zkusit dohrát podzim a pak skončit. Ale byl by to potlesk, který bych si třeba ani nezasloužil. Jít na hřiště jako ozdoba, to není můj styl."

Přiznal také, že v jeho rozhodování sehrála roli i nabídka manažerské funkce u národního týmu.

Měl nabídku i od Slavie

"Musel jsem si uvědomit priority. Když mám nabídku od Ivana Haška, tak se musím hnout z místa dál. Je pro mě těžké, že ze Slavie jdu úplně pryč. To bylo na tom rozhodnutí to nejtěžší," prozradil Šmicer.

O jeho úmyslu prý neměli tušení ani jeho nejbližší. "Opravdu jsem nechtěl končit. Podzim jsem chtěl dohrát, to byl můj cíl. Když jsem si ale zhodnotil poslední čtyři měsíce, tak to bylo jediné možné řešení. Nechtěl jsem být už jen to 'Štístko', o to nestojím," pozastavil se Šmicer u své přezdívky.

Rovněž ale připustil, že si svůj konec představoval jinak. "Mohl jsem skončit v létě po titulu a mohlo být všechno v pohodě. Chtěl jsem se ale rozloučit na hřišti. Oddaloval jsem to, ale čas se nedá zastavit," řekl.

Prý měl i nabídku na další působení ve Slavii, ale vybral si tu od Haška. Nedovedl si představit, že by ve Slavii dál působil.

"Pořád by mě to táhlo na hřiště, nedokázal bych jít o patro výš a na kluky se jen dívat. Proto je lepší zmizet úplně," vysvětlil Šmicer. S aktivním fotbalem přesto ale nadobro skončit nechce a na jaře by rád pomohl mužstvu Dolních Chaber.

Podle fotbalových trofejí končí s fotbalem nejúspěšnější hráč české historie jak na klubové tak reprezentační úrovni.

Se Slavií získal tři mistrovské tituly, s Liverpoolem vyhrál Ligu mistrů, což nyní označil za svůj největší fotbalový moment v kariéře, i Pohár UEFA. Mistrovský titul slavil i v Lens, po angažmá v Bordeaux se vrátil do české ligy před dvěma lety.

Byl také u všech významných úspěchů české reprezentace po rozdělení federace. Z evropských šampionátů si přivezl druhé a třetí místo, zúčastnil se Eura v letech 1996, 2000 a 2004. Během tažení za stříbrnou medailí z ME se stačil před třinácti lety oženit s dcerou dalšího internacionála Ladislava Vízka. V reprezentačním dresu odehrál 81 utkání a vstřelil 27 branek.

"Pár věcí by se vytknout dalo, ale měl jsem nádhernou kariéru. Hned bych to vrátil zpátky. Jsem šťastný, proto mě takový konec ani nemrzí," udělal Šmicer tečku za sedmnáctiletou profesionální dráhou.

 

Právě se děje

Další zprávy