Sparta doma nečekaně zaváhala. Teplice vedou ligu

Red Spo
17. 10. 2009 20:04
Příbram - Teplice 0:3
Sparta slaví gól Bonyho Wilfrieda v derby se Slavií.
Sparta slaví gól Bonyho Wilfrieda v derby se Slavií. | Foto: Jan Langer

Příbram - Fotbalisté Teplic se vrátili do čela tabulky Gambrinus ligy, když v sobotu vyhráli v Příbrami 3:0. Fotbalisté Sparty naopak zaváhali doma remízou s Českými Budějovicemi 1:1. V tabulce je tak na třetím místě předstihl po výhře 1:0 nad Libercem Baník Ostrava.

Teplicím šlo o první příčku v tabulce, aktivněji ale začala v prvním poločase Příbram, zatímco Severočeši vyčkávali na příležitosti z rychlých brejků.

Domácí si z územního tlaku v první půli vytvořili největší šanci po půlhodině hry, kdy Klesa vyslal pěknou střelu k tyči. Gólman Grigar ji však výborně vyrazil.

Utkání jsme sledovali on-line

Záhy se však radovali hosté.

Před brankou se z ničeho nic ocitnul sám Mareš, který brankáře Krbečka překonal střelou po zemi k tyči.

Hned po změně stran mohly jít Teplice do dvoubrankového náskoku. Ve velké šanci se zcela sám před Krbečkem ocitl Matula. Jeho střelu po zemi ale brankář vyrazil na roh.

Ale Tepličtí nemuseli smutnit dlouho. Po hodině hry tečoval Mareš hlavou centrovaný míč a Krbeček již v protipohybu nestačil reagovat.

Po deštivé přeháňce se do hry dostala řada nepřesností a příbramská aktivita dál narážela na neprostupný teplický val.

Teplice pojistily výhru v poslední desetiminutovce. Centr z pravé strany domácí obránce nepochopitelně pustil k Verbířovi, který přesnou střelou k tyči uzavřel na 3:0.

Sparta doma zaváhala

Sparťané, nabuzeni výhrou v derby, se  chtěli po utkání dotáhnout na vedoucí duo Jablonec - Teplice a posílit si sbevědomí před pohárovým duelem s Kluží.

 A dlouho to vypadalo, že České Budějovice jim cestu za výhrou nijak výrazně nezkomplikují.

Utkání jsme sledovali on-line

Jihočeši v týdnu utrpěli od Sparty drtivý výprask v poháru, po němž nahradil na trenérské lavičce Pavla Tobiáše bývalý asistent trenéra Sparty Jaroslav Šilhavý.

Čtěte také: Wilfried chce reprezentovat ČR. Hašek není proti

A jeho tým, poučený z debaklu, přijel na Letnou s hodně defenzivní taktikou.

Celý zápas měla Sparta drtivou územní převahu a dobývala šestnáctku hostů.

Navíc už ve dvanácté minutě si na Zemanův centr z rohu naskočil Bony Wilfried a uklidnil Spartu vedoucím gólem.

Hosté prohrávali a jejich pokusy o ofenzivu byly dál beznadějné. A před odchodem do kabin mohl vedení navýšit Jan Holenda, který však na Kušnírův střílený centr těsně nedosáhl.

I po změně stran Sparta tlačila, byť jejich tlak působil občas trochu křečovitě.

Dvakrát se dostal ještě do velké šance Wilfried, ale brankář Kučera ho v obou případech vychytal.

Neujaly se ani střely Vacka a Zemana z nadějných pozic.

Deset minut před koncem pak přišla studená sprcha. Střídající Fernando Tobias Hudson po minutě na hřišti využil  Řepkova zaváhání a krásnou střelou o tyč vyrovnával na 1:1.

Sparťané už ze závěrečného tlaku gól nevytěžili a Budějovice si tak odvážejí z Letné překvapivý bod.

Baník si poradil s Libercem

Ani po čtyřech letech nedokázal Liberec vyhrát na hřišti Baníku Ostrava, odkud si ze sobotního utkání veze porážku 0:1.

Liberec přitom začal na Bazalech o něco aktivněji. A měli i šanci na vedoucí branku.

Utkání jsme sledovali on-line

Brankáři Baránkovi málem sebral po rychlém brejku míč Andrej Kerič. Ale nestalo se a právě tenhle rychlý kontr se ukázal být největší šancí Liberce v první půli.

Pak se po ose Strnad - Zeher dostal do rychlého úniku Tomáše Mičola, ale ve stoprocentní šanci jen nastřelil brankáře Hauzra.

Tato akce změnila průběh utkání a od té doby byl aktivnějším týmem Baník, který se na promáčeném trávníku snažil potěšit chabou třítisícovou návštěvu dobrým výsledkem.

Baník měl s postupem doby velký tlak a vypracoval si další šance. A před přestávkou mohli diváci zatleskat povedené akci.

Martin Lukeš ale v šestnáctce po vynikající akci Maria Ličky po pravém křídle míč do branky nepropasíroval.

Domácí se dočkali po změně stran.

Po trochu přetaženém centru se k míči dostal Lukeš, poslal jej zpět před branku, kde čekal volný Mičola a s trochou štěstí propálil brankáře Hauzra.

V defenzivě Liberce zaskřípala spolupráce mladé stoperské dvojice Polák, Dejmek, která dostala od trenéra Škorpila důvěru.

Vzápětí Mičola nastřelil boční tyč.

Velkou šanci měl i v 66. minutě, kdy Lukeš posadil lehký centr na hlavu Varadiho, ale jeho pokus Hauzr vyškrábnul a zachránil tak Liberec od druhé branky.

Baník si však vítězství kontroloval a prakticky nepovolil Liberci za celý zápas jedinou stoprocentní šanci. Hosté vyslali na branku soupeře poze dvě střely za celý zápas.

1. FK Příbram - FK Teplice 0:3 (0:1)
Branky:
34. a 60. Mareš, 83. Verbíř. Rozhodčí: Adam - Chytil, Slavík. ŽK: Vigeda - Klein, Vachoušek. Diváci: 2300.
Příbram: Krbeček - Šmejkal, Müller, J. Štochl, Pleško - Klesa, Tarczal, Hušbauer (77. Vigeda), Huňa - Dort (57. Nohýnek), Rodrigues (73. Pilík). Trenér: Marko.
Teplice: Grigar - Vidlička, Lukáš, Smejkal, Matula - Verbíř, Ljevakovič (81. Stožický), Klein, Vachoušek - Mahmutovič (89. Kalivoda), Mareš (75. Vondrášek). Trenér: Plíšek.

Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 1:1 (1:0)
Branky:
12. Wilfried - 79. Hudson. Rozhodčí: Franěk - Ubias, Vysloužil. ŽK: Kalouda, Kucka - Doležal, Hunal, Jarabica. Diváci: 5522.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Kalouda, Vacek, Kucka, Zeman (77. Prudnikov) - Holenda (46. Kadlec), Wilfried. Trenér: Chovanec.
České Budějovice: Kučera - Riegel, Jarabica, Hunal (74. Krob), Žižka - Mezlík (78. Hudson), Doležal, Černák, Dolejš - Meszároš, Ondrášek (49. Sedláček). Trenér: Šilhavý.

Baník Ostrava - Slovan Liberec 1:0 (0:0)
Branka:
55. Mičola. Rozhodčí: Jílek - Večeřa, Pospíšil. ŽK: Neves - Gecov. Diváci: 3200.
Ostrava: Baránek - Řezník, Neuwirth, Neves, Tchuř - Lukeš, Marek, Lička - Zeher (70. Kraut), Strnad (56. Varadi), Mičola (86. Wojnar). Trenér: Koubek.
Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Polák, Dejmek, Liška - Dočkal (63. Nezmar), Holeňák (81. Frejlach), Gecov, Papoušek (75. Bosančič) - Kerič, Blažek. Trenér: Škorpil.

 

Právě se děje

Další zprávy