Jablonec vyhrál derby a vede ligu. Boleslav padla

Red Spo, ČTK
19. 9. 2009 20:06
FC Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 2:1
Mladá Boleslav
Mladá Boleslav | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Plzeň - Fotbalisté Jablonce po čtyřech letech porazili v severočeském derby Liberec. V 8. kole Gambrinus ligy doma vyhráli 2:1 a vedou tabulku.

O jablonecké vítězství se postarali brankami Zábojník s Lafatou, trefa Bosančiče Liberci nic platná nebyla. Liberecký trenér Ladislav Škorpil až v patnáctém derby odešel poražen. Jablonec se také vrátil na první místo, ale sesadit je po svých zápasech můžou Teplice i Ostrava, naopak Liberec se nedostane z jedenáctého místa.

Jablonec šel do zápasu v roli momentálního vládce fotbalového podještědí, ale v duelu s odvěkým rivalem musel přežít v úvodu horké chvilky před svou brankou.

Zápas jsme sledovali on-line

Připravil jim je liberecký kanonýr Kerič, který zároveň svým tápáním jen potvrdil, že se letos trápí a marně vzpomíná na minulou sezonu, v níž se stal králem střelců. Chorvatský kanonýr nulu na kontě vstřelených branek neodmazal ani při svých samostatných únicích v šesté a osmé minutě.

Domácí také nechtěli nechtěli zůstat pozadu a díky řadě vyhraných soubojů ve středu pole získal navrch. Eliášovu střelu nejprve brankář Hauzr vyrazil, v 16. minutě se však už jen bezmocně ohlédl za prudkou hlavičkou beka Zábojníka po rohovém kopu.

Jablonec se tak po dvou nevýrazných zápasech s Příbramí a na Sparta konečně střelecky prosadil a nažhavený Zábojník mohl vzápětí skórovat i podruhé, kdyby svůj pokus nenasměroval mimo tyče.

Bosančič parádně srovnal

Liberečtí pak v rychlém sledu trnuli i po dvou pokusech Pavlíka a náladu si na Střelnici zlepšili až šest minut před poločasem. Zasloužil se o to srbský záložník Bosančič, který se efektní kličkou v pokutové území zbavil Eliáše a skvělou individuální akci zakončil vyrovnáním.

Bosančič si tak osladil svůj premiérový start za Liberec v základní sestavě. Liberec o vyrovnání ještě před poločasem mohl přijít, ale Lafata zaváhání stopera Holeňáka nepotrestal, když jej vychytal Hauzr.

Dobrý fotbal se spoustou rušných situací na obou stranách se nezadrhl ani po poločase. Liberecký Bosančič další svůj nadějný pokus do nadějného konce nedotáhl a mírně zaskočený Jablonec nečekaně udeřil v 63. minutě.

Liberec doplatil na laxní bránění: Vulin nechal odcentrovat zleva domácího Haurdiče a Lafata proměnil vyhraný hlavičkový souboj se stoperem Holeňákem ve vedoucí jablonecký gól.

Liberecká snaha o vyrovnání byla patrná, i když se chvílemi měnila spíše v křeč. Útočník Blažek zblízka vystřelil jen do brankáře Špita a deset minut před koncem se hosté hodně zlobili i na sudího Drábka.

Střídající útočník Diviš se už hnal do sólového úniku, který mu zhatil skluzem stoper Drsek. Liberečtí se marně dožadovali vyloučení a rozčílilo je, že sudí nechal hru pokračovat. Jablonec už těsnou výhru uhájil a po dlouhé době si s fanoušky užíval sladký triumf ve 31. severočeském derby.

Plzeň potěšil vlastní gól Boleslavi

Fotbalisté Viktorie Plzeň porazili v 8. kole Mladou Boleslav 2:1. Na západě se Čech se přitom schylovalo k dělbě bodů, ale v nastaveném čase rozhodl o domácí výhře vlastní gól Rolka.

Zápas jsme sledovali on-line

Středočeši na vítězství v soutěžním zápase čekají již pět utkání. K bodům jim nepomohla ani Kuličova pátá ligová trefa.

Marek Kulič v zápase proti Olomouci
Marek Kulič v zápase proti Olomouci | Foto: Josef Mašek

Po porážce z minulého kola v Příbrami provedl plzeňský trenér Vrba čtyři změny v sestavě. Stejný počet nových hráčů poslal od začátku na trávník ve Štruncových sadech i jeho protějšek Uhrin, který se dokonce odhodlal k výměně brankáře Vorla a poslal na hřiště Šedu.

Horváth penaltu proměnil

A právě nový muž mezi tyčemi hostů se postaral o první důležitý moment utkání, protože srazil v šestnáctce Střihavku. Nařízenou penaltu v 9. minutě bezpečně proměnil Horváth.

Příznivý stav Viktorii uklidnil a už o čtyři minuty později poslal Rada středem mladoboleslavské obrany přihrávku Střihavkovi, jenž neprostřelil vybíhajícího Šedu.

Hosté se neúspěšně pokoušeli držet ve středu pole míč, protože tento prostor ovládala dobře kombinující pětičlenná záložní řada domácích. Ve 29. minutě navíc chyboval v rozehrávce stoper Janíček, balon mu odebral Kolář a rozjel rychlou akci, na jejímž konci Šeda skvěle vyrazil střelu ve vápně osamoceného Rajtovala.

Hosté směrem dopředu poprvé vážněji zahrozili o chvíli později, kdy Lemessovi chyběl po centru Mendyho zprava ke skórování jen krok.

Pak domácí výborně vyřešili protiútok tři na tři a Šeda jen s obtížemi vyrazil tvrdou střelu Rajtorala. Po závaru v pokutovém území Boleslavi přihrál Petržela proti noze Limburskému, jehož ránu zpoza šestnáctky opět výborně odrazil Šeda. Po následném rohu zlikvidoval brankář hostů i technický pokus Petržely.

Horváth málem přesltil Šedu

Vynikající desetiminutovku domácích uzavřel ve 40. minutě Horváth, jenž chytrou střelou z poloviny hřiště málem překvapil příliš vyběhnutého Šedu. O dvě minuty později ale nacentroval zleva Djalovič před branku a nabíhající Kulič z voleje obstřelil Daňka.

O poločase vystřídal nevýrazného Sylvestreho Opiela a hosté se díky němu dostali více do hry. V 50. minutě je ale opět zachránil Šeda, jenž vytěsnil další bombu Limberského po přímém kopu.

Deset minut na to ovšem po centru Djaloviče z levé strany hlavičkoval zblízka Rajnoch a Daněk reflexivním zákrokem uchránil domácí od pohromy. Vzápětí vedl další útok hostů střídající Fabián a jeho překvapivou prudkou střelu mířící pod břevno zlikvidoval opět pozorný gólman domácích.

Obě mužstva chtěla rozhodnout a akce se přelévaly z jedné strany na druhou. Po přihrávce aktivního Rajtorala ale pálil Střihavka po hodině hry v dobré pozici vedle. Na druhé straně vypálil z pětadvaceti metrů trestný kop přesně k pravé tyči Rajnoch a na brankové čáře zachránil Daňka spoluhráč Limburský.

Závěr zápasu Boleslavi zkomplikovalo vyloučení mladíka Fabiána v 76. minutě. Viktoriáni, hrající už na dva útočníky, využili početní převahu k náporu. Neujaly se však střely Petržely a Horvátha. Když už běžel nastavený čas, zahrál výborně standardku právě Horváth a exboleslavský Ševinský hlavičkoval s pomocí nešťastné teče Rolka do sítě.

FC Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 2:1 (1:1)
Branky:
9. Horváth z pen., 90.+2 vlastní Rolko - 42. Kulič. Rozhodčí: Kocián - Jiřík, Štěrba. ŽK: Rajtoral, Hájovský, Bakoš - Šeda, Lemessa, Opiela, Fabián, Rajnoch, Mendy. ČK: 76. Fabián. Diváci: 3465.
Plzeň: Daněk - Ševinský, Hájovský, Navrátil (52. Bakoš), Limberský - Rajtoral (64. Jiráček), Kolář, Rada, Horváth, Petržela - Střihavka (83. Mlika). Trenér: Vrba.
Mladá Boleslav: Šeda - Kúdela, Janíček, Rolko, Djalovič - Mendy, Rajnoch, Sylvestre (46. Opiela), Táborský (40. Fabián) - Kulič, Lemessa. Trenér: D. Uhrin ml.

FK Baumit Jablonec - FC Slovan Liberec 2:1 (1:1)
Branky:
16. Zábojník, 63. Lafata - 39. Bosančič.Rozhodčí: Drábek - Novák, Handlíř. ŽK: Huber - Liška. Diváci: 5712.</p>
Jablonec: Špit - Zábojník, Huber, Drsek, Jablonský (84. Krejčí) - Haurdič (78. Vukovič), Pavlík, Eliáš, Jarolím, Kovařík - Lafata (74. Vošahlík). Trenér: Komňacký.
Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin - Dočkal, Gecov (80. Papoušek), Bosančič, Liška (69. Vácha) - Blažek, Kerič (70. Diviš). Trenér: Škorpil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy