Sporná minulost Haškova soupeře. Ivánku, kamaráde

Martin Jůzek
25. 6. 2009 7:00
Luděk Vinš má za sebou nezapomenutelnou minulost
Luděk Vinš
Luděk Vinš | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Luděk Vinš. Šéfuje Viktorii Žižkov, klubu, který sestoupil do druhé ligy. Kromě fotbalu má rád golf a hlavně: Je považován za úspěšného podnikatele.

Ostatně právě on vede firmu Strojexport nebo pražský hotel Čechie. A navíc je tím, kdo vysílá digitální stanici Public TV.

Tak to je ve zkratce kandidát na předsedu Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS).

Veřejnost zaskočil už jen tím, s kým chce spolupracovat.

Mimo jiné s Jaroslavem Vackem, "šedou eminencí" tuzemského fotbalu, který po odchodu Košťála hýbe nitkami. Nebo kontroverzním a nedávno napadeným Václavem Chválou či Václavem Severýnem.

Čtěte dále: Košťálovi o fotbal nešlo. Zvolme Haška, volají delegáti

Ale tento sedmačtyřicetiletý byznysmen má i další tvář, na níž už mnozí zapomněli. Možná stačí připomenout korupční kauzu Žižkov a Ivan Horník, abyste byli v obraze.

Právě Vinš i tehdy působil jako prezident Viktorie Žižkov. Ačkoliv jakékoliv spojení se skandálem odmítl a nebyl na seznamu podezřelých, jeho jméno bije do očí.

Aféra nevznikla náhodou

Muž, který netušil, co manažer pod ním provádí, chce nyní vést český fotbal?

"Nejde mi do hlavy, proč jsme sestoupili, když jsme údajně korumpovali," řekl mimo jiné Vinš po vynesení rozsudku. Žižkovu bylo ve druhé lize odebráno dvanáct bodů, musel zaplatit půl milionu korun a Horník dostal dvouletý distanc.

Přesto se fotbalový boss bránil ještě několika argumenty. Deník Aktuálně.cz připomíná nejpodivnější výpovědi z doby, kdy se psal rok 2004.

Čtěte také: Kandiduj a zemřeš, i tvoje rodina. To je český fotbal

"Tato korupční aféra nevznikla náhodou, blíží se volební valná hromada ČMFS, a to se používají různé prostředky. Asi jsme někomu vadili sportovně, když jsme se v nedávné minulosti opakovaně pohybovali na špici ligové tabulky, a zřejmě také funkcionářsky, protože Ivan Horník měl hodně nepřátel," uvedl dále Vinš.

Co řekl Vinš o kauze kolem Horníka nyní?

V rozhovoru pro Mf Dnes uvedl, že přes možný "cejch" nevidí důvod, proč by neměl kandidovat.

"Policie šetřila veškeré odposlechy, v klubu byli finanční úředníci, případ vyšetřovala disciplinární komise. Tam se mi skoro omlouvali, že mě museli předvolat, protože jsem v žádných podkladech nefiguroval, ale klub museli potrestat."

Horníkova činnost byla ale monitorována i policií.

"Samozřejmě jsem nevěděl o tom, že je můj služební telefon odposloucháván, takže jsem do něj asi napovídal spoustu nesmyslů. K žádnému podplácení však na Viktorce nedocházelo," tvrdil funkcionář.

Byznys jako v politice

Když se zjistilo, že úplatky existovaly, reagoval Vinš tak, že vůbec nic nezvěděl, přístup k účtům Horník neměl, a tudíž jednal sám za sebe.

"Není to záležitost klubů, ale jednotlivců a jejich ambicí. Je to jako v politice a v byznysu, neboť fotbal je také byznys," konstatoval.

Mluvilo se i o tom, že podnikatel by mohl klub opustit, stejně jako učinili vrcholní představitelé Slovácka, když se u tohoto moravského klubu prokázala korupce.

Čtěte dále: Hašek: Nebudu figurka. K reprezentaci chce Jarolíma

"Nebudu dělat nějaké unáhlené závěry, vše si musíme v klidu promyslet. V první chvíli člověk zareaguje jinak, než třeba druhý den. Uvidíme, záleží i na tom, co řeknou naši obchodní partneři," řekl Vinš, který zůstal a nyní chce vést český fotbal.

Fotbalový skandál nakonec skončil na divadelní scéně pod názvem "Ivánku kamaráde".

Podívejte se na úryvek ze hry Ivánku kamaráde:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy