Slavia žije čistkou. Jde o koncepci nebo pošetilost?

Ivo Pospíšil
22. 6. 2009 12:05
Slavia se po sezoně loučí se třinácti hráči
Obhájí Slavia s novým kádrem mistrovský titul?
Obhájí Slavia s novým kádrem mistrovský titul? | Foto: Jan Langer

Praha - Ještě s větším bodovým náskokem, než o rok dříve vyhráli fotbalisté pražské Slavie mistrovský titul. Přesto ve vítězném kádru dochází v tuto chvíli k početným a neočekávaným změnám.

Trenér Karel Jarolím se v rámci nové koncepce rozhodl pro radikální čistku a kabina vršovického celku tak zažije pořádný průvan.

Aleš Besta, František Dřížďal, Amadou Cissé, Goce Toleski, Ronald Šiklič, Michal Vorel, Martin Abrahám nebo snad samotný kapitán Erich Brabec? To jsou hráči, s nimiž mistrovský celek už pro příští sezonu nepočítá.

Čtěte také: Kolotoč změn. Slavii posílí Hloušek, odchází Besta

A to se do klubu nevrátí Dušan Švento, jenž přestoupil do Salzburgu, Tomáš Jablonský s Janem Kovaříkem zase putují do Jablonce. Na Thea Gebre Sellasieho využil pro změnu opci Liberec. Blízko odchodu je i brankář Jakub Diviš, jenž je na zkoušce ve slovenském Prešově.

Suma sumárum, Slavia se po vítězné sezoně loučí se třinácti hráči. Přinese tento krok do Edenu nový úspěch nebo zmatek?

„Hlava mi to nebere," netají rozpaky z čistky trenér konkurenční Sparty Jozef Chovanec.

Kapitán lákal na permanentky. Diváci ho ale neuvidí

„Poslouchej kapitána, kup si permanentku," zní hlavní výzva Slavie směrem k fanouškům, aby i v příštím ročníku chodili na fotbal hlavně do Edenu. Samotného Ericha Brabce však už na hřišti v jejich dresu neuvidí.

„Rozešli jsme se jako přátelé. Chtěl bych mu poděkovat, za všechno, co pro Slavii udělal," říká generální ředitel klubu Petr Doležal.

Přečtěte si také: Slavia se opravdu zbavila kapitána! Brabce už nechce

Marná sláva, tento krok nebyl fanoušky shledán jako příliš šťastný. Miláček ochozů stál za návratem klubu mezi elitu, pomohl velkou měrou i k historickému postupu do Ligy mistrů. A to se nezapomíná.

S přibývajícím časem sice začala jeho výkonnost klesat, i tak ale obdržel pozvánku do reprezentace. Jestli měl Karel Jarolím problém někoho pustit, byl to právě on. Přesto se zkušený lodivod rozhodl nepopulární rozhodnutí dotáhnout až do konce.

„Ve středu obrany může hrát nová posila Vomáčka. Na podzim bude v týmu určitě i Marek Suchý, na stoperu může hrát i Hubáček. O defenzivu strach nemáme," přiznal Doležal, jehož klub ještě plánuje příchod zlínského Ondřeje Čelůstky.

Besta bojoval. Jako střelec ale selhal

Slavii v dalších týdnech opustí i František Dřížďal, jehož proslavil mezi veřejností rychlý profesní vzestup

Bývalý obránce Sokolova, který rázem bránil hvězdy Ajaxu nebo Arsenalu doplatil na sérii zranění a možná i na poslední pražské derby, kdy si nevěděl rady s dravým Martinem Zemanem.

Pouhých pět měsíců vydržel v klubu Aleš Besta. Muž, který se rozkmotřil s Petrem Uličným a později celým Brnem přicházel do Edenu jako bojovný a nesmlouvavý útočník.

To vše potvrdil, ale klub od něj nedostal, co by od útočníka očekával - góly. Besta nedal za Slavii v lize ani jeden gól a nic už na tom nejspíše nezmění.

Více také: Slávisté zuří: Brabec je chudák a my jsme jako Sparta

Taktéž trio cizinců Cissé, Šiklič a Toleski se neprosadilo, ačkoliv ani jeden z nich toho na jaře příliš neodehrál.

Nejvíce se na trávník dostal makedonský útočník, ale to spíše proto, že hostoval v Olomouci. Jestliže se ex-mostecký forvard na prvním titulu aktivně podílel, nyní už jen sledoval snahu ostatních zpovzdálí. 

Na cestě do Edenu jsou naopak nové tváře Benjamin Vomáčka, Vitalij Trubila, Ondřej Čelůstka, Adam Hloušek nebo navrátilci Stanislav Vlček a Zdeněk Šenkeřík.

„Ještě bychom chtěli získat dva až tři hráče. Nejlépe posílit ofenzivu," netajil se Doležal.

Promítne se kolotoč změn do pohody a herních výsledků? To ukáže až nová sezona.

 

Právě se děje

Další zprávy