Teplický triumf v zajetí policie. Kdo trapas zaplatí?

Martin Jůzek
28. 5. 2009 9:30
Po skončení finále se do sebe pustili fanoušci
Tak to vypadalo na Strahově po konci utkání
Tak to vypadalo na Strahově po konci utkání | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zápas mezi Teplicemi a Slováckem, to mělo být klidné finále, které rozhodne o tom, kdo si zahraje příští rok v evropských pohárech. Po slušném představení fotbalistů a triumfu Teplic však všechno zničili fanoušci.

Na strahovský stadion dorazilo mnohem více diváků, než když v minulém roce triumfovala Sparta.

Věrní fanoušci obou celků přicestovali do Prahy, aby podpořili svůj tým. Z Moravy údajně dojelo třicet plných autobusů!

Ačkoliv se na nefotbalovém stadionu ztráceli, vytvořili celkem obstojou atmosféru, kterou pochválily oba týmy. Vše se zvrtlo až po závěrečném hvizdu rozhodčího Kovaříka.

Čtěte dále: Teplice králem poháru. Vybojovaly účast v Evropě

Nehledě na pokyny pořadatelů, s koncem utkání na hrací plochu vběhly stovky fanoušků. A na trávníku to vypadalo, jako kdyby se z vítězství radovalo Slovácko a ne Teplice.

Příznivci moravského celku začali zvedat smutné fotbalisty z hřiště, přišli pak k lavičce a několikrát se před trenérem Josefem Mazurou uklonili. To ještě bylo sympatické.

"Chtěl bych jim poděkovat. Ukázalo se, že ani Praha pro ně nebyla daleko," řekl kouč poraženého celku. "Je příjemné, že k nám pak přišli, i když jsme to nezvládli. Bylo je hodně slyšet," dodal kapitán René Formánek.

Atmosféra byla výborná

"Lidé zaslouží velký obdiv, sami jsme nečekali, že přijede tolik lidí z Teplic. Takhle by to mělo vypadat v lize... Poděkování patří i fanouškům Synotu (pozn. dřívější název Slovácka), atmosféra byla výborná," poznamenal za vítěze Štěpán Vachoušek.

Zápas jsme sledovali on-line ZDE

Před samotnou ceremonií, kdy kapitán Teplic Petr Lukáš nadzvedl pohár pro vítěze poháru, však došlo k okamžikům, které předchozí momenty zcela zastínily. Fanoušci obou výběrů na sebe začali pokřikovat a poté se i prát.

Jak to? Nikdo je neodděloval, na trávníku se ztrácelo patnáct, možná dvacet pořadatelů, kteří neměli šanci čemukoli zabránit.

A když bitky nekončily, musela na plochu policie. Těžkooděnci pomalým krokem došli k lavičkám a když viděli provokace teplických ultras, začali je bít obuškem a předávání poháru se zdrželo.

Paradoxní je na tom to, že před začátkem jarní sezony podepsal právě svaz s policií smlouvu, která upravovala bezpečnost na stadionech a podle ní se mimo jiné za zásahy policie musí platit.

Za nedostatečný počet pořadatelů na finále ale svaz pykat asi nebude. 

Jak po utkání sdělil Václav Tichý, mluvčí ČMFS, svaz si jen pronajal strahovský stadion od Českého svazu tělesné výchovy včetně pořadatelské služby. Znamená to, že policisté by měli zásah naúčtovat asi nic netušícímu ČSTV.

 

Právě se děje

Další zprávy