Policie: Řádění fanoušků v Brně stálo 80 tisíc korun

Sport Sport, ČTK, Red Spo
26. 2. 2009 15:00
Klub z Brna zvažuje, že by vymáhal peníze po fanoušcích

Brno - Policejní zásah na stadionu v Brně, kde řádící fanoušky Ostravy nezvládla pořadatelská služba, stál osmdesát tisíc korun. Oznámil to náměstek jihomoravského policejního ředitele Jaroslav Vaněk.

Policie se ještě nerozhodla, zda náklady naúčtuje brněnskému fotbalovému klubu.

Musí totiž posoudit, zda pořadatelé mohli incidentům zabránit sami. Rozhodnutí by mohlo padnout do dvou týdnů.

"Pokud bychom účet vystavený policií měli platit, tak zvážíme, zda nebudeme částku požadovat po lidech, kteří budou za výtržnosti na hřišti potrestáni," uvedl sportovní ředitel brněnského fotbalového klubu Radek Bělák.

Čtěte více: Brno má za chuligány zaplatit. Paroubek chce policii

Vaněk nepředpokládá, že by policie uložila pořadatelům pokutu.

"Pořadatelé neselhali. Z jejich strany k porušení zákona nedošlo. Tuto věc považujeme za uzavřenou," řekl.

Zdůraznil, že k pevnosti plotu a branky, která dělila sektor fanoušků Baníku od hrací plochy, si nechá policie vypracovat odborné posouzení. Bude to hlavní podklad pro její rozhodnutí o tom, zda vystavený účet za svůj zásah pošle fotbalovému klubu.

Vaněk zdůraznil, že policie bude usilovat o to, aby vedení 1. FC Brno zkvalitnilo oplocení mezi hřištěm a hledištěm.

Do akce zasáhlo 400 policistů

Podle smlouvy uzavřené před týdnem mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem je za bezpečnost na stadionech zodpovědná ochranka. Policie v době utkání dohlíží na pořádek v prostorách mimo sportovní areály.

Na stadiony vstupuje na žádost pořadatelů, a to v případě, že se situace vymkne kontrole a ochranka není schopna čelit výtržnostem fanoušků.

Čtěte také:
Policie opustila stadiony, už první zápas byla mela
Otázka: Čeká Brno trest? Ani policie neví, co má dělat

Utkání mezi 1. FC Brno a Baníkem Ostrava bylo prvním rizikovým zápasem, který se odehrál podle nových pravidel. Policie musela zakročit ještě před zahajovacím výkopem, když dav fanoušků Baníku napadl ochranku.

Do akce bylo podle Vaňka zapojeno na 400 policistů. Ti, kteří zasahovali na stadionu, po 20 minutách rozvášněné příznivce Ostravy zatlačili do jejich diváckého sektoru. Při incidentu bylo zraněno deset pořadatelů a čtyři policisté.

Na místě zadržela policie pět nejagresivnějších fanoušků. Tři z nich dostali ve středu veřejně prospěšné práce, další fanoušek z Polska byl vyhoštěn. V pátek bude chování pátého z nich projednáno v přestupkovém řízení. Celkem policie v souvislosti s utkáním eviduje 12 podezřelých z výtržnictví, vesměs z řad fanoušků Baníku.

 

Právě se děje

Další zprávy