ČMFS musí hospodařit s rozpočtem nižším o 40 milionů

ČTK, Red Spo
9. 2. 2009 21:45
Na vině je hospodářská recese

Praha - O čtyřicet milionů korun se sníží rozpočet Českomoravského fotbalového svazu v letošním roce. O takovou částku přijde český fotbal kvůli současné hospodářské recesi a nižším příjmům.

I přesto ale fotbalový svaz neopouští vizi, že do konce příštího roku postaví na pražském Strahově mládežnické centrum, jehož součástí budou i prostory pro svazový sekretariát. Na výstavbu ale téměř výhradně použije granty od FIFA a UEFA, část investuje ze svých rezervních prostředků.

"Zatímco loni jsme hospodařili se sumou 270 milionů korun, letos musíme vystačit s 230 miliony," uvedl šéf ekonomické komise svazu Václav Chvála na dnešním setkání členů vedení svazu s novináři.

Konkretizoval tím odhady, které funkcionáři zveřejnili už na nedávném setkání zástupců okresů a krajů v Nymburce. Tam místopředseda svazu Jaroslav Vacek upozornil regionální kolegy, že si musí začít shánět finance také sami.

Čtěte také: Košťálovi o fotbal nešlo. Zvolme Haška, volají delegáti

"Musí se na svou činnost také snažit získat finance z regionálních zdrojů, nelze jen čekat s nataženou dlaní. Není přece normální, aby například na Opavsku byli vlastním přičiněním schopni získat statisíce, ale jinde ani korunu," uvedl Vacek konkrétní příklad snaživých funkcionářů, kteří amatérskému fotbalu pomáhají i po vlastní linii.

Fotbal dlouhodobě nemá k dispozici zcela všechny prostředky, které plynou do svazů přes ČSTV. Projekty dceřiné marketingové společnosti STES by naopak měly přinášet díky dlouhodobým smlouvám plánované částky, také státní peníze na podporu mládeže se nemění.

Kde ale začne svaz šetřit? "Státní dotace jdou cíleně nadále do mládežnického sportu podle plánů. Jsou účelově vázány, tam ke krácení nedojde. Šetřit proto musíme jinde - na provozu sekretariátu, možná v reprezentačním úseku," nastínil Chvála základní oblasti, kde svaz začne spořit.

Čtěte více: Kubíček: Hašek bude šéfem českého fotbalu dvacet let

Úsporná opatření nebudou mít vliv ani na chystanou výstavbu Tréninkového centra mládeže. To vyroste v nečekaně krátké době v těsném sousedství nynějšího sídla svazu, jež má ČMFS pouze v dočasném užívání.

"Půjde o třípatrový víceúčelový objekt, v jehož rámci by měl být i svazový sekretariát, restaurace, ubytovna pro mládežnické reprezentace a parkoviště. Chtěli bychom také rekonstruovat přilehlý stadion Přátelství," uvedl generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

Celý projekt přijde na 97 milionů korun. Většinu prostředků získá fotbalový svaz z grantů UEFA a FIFA. "Částku 70 milionů od UEFA už máme potvrzenu, nyní jednáme o grantu od FIFA, který by měl přinést dalších 17,5 milionu. Zbytek byl měl být zaplacen z našich zdrojů," vysvětlil Řepka.

Svaz si na to vyčlenil včetně rezervy sumu 15 milionů ze záložního fondu svazu, jenž vznikl z prodeje objektu na Kozím náměstí.

Překvapivá je uvažovaná krátká doba výstavby. "Už máme zažádáno o územní rozhodnutí, dokončení stavby je plánováno na říjen 2010," upřesnil Řepka.

 

Právě se děje

Další zprávy