Hašek v čele fotbalu? Na 95 %, říká Kučera on-line

Jiří Šidliák
24. 11. 2008 10:40
Čtenářům odpovídal Dalibor Kučera, člen VV ČMFS
Předseda Řídící komise pro Moravu Dalibor Kučera.
Předseda Řídící komise pro Moravu Dalibor Kučera. | Foto: Jiří Šidliák

Praha - Předseda Řídící komise pro Moravu Dalibor Kučera byl jedním ze dvou zástupců českého fotbalu, kteří minulý týden jednali s trenérem Ivanem Haškem o jeho případné kandidatuře na šéfa ČMFS.

Z Dubaje, kde pětačtyřicetiletý kouč v současné době působí v klubu Al Ahlí, se moravský funkcionář vrátil spokojen.

"Výsledek jednání, které jsme připravovali několik týdnů a konzultovali s fotbalovým hnutím v Čechách i na Moravě, je pro nás úspěšný a důležitý," řekl Aktuálně.cz po svém příletu.

Čtěte také: Exkluzivně: Hašek dostal nabídku vést český fotbal

Podle svých slov strávili s Haškem a kolegou Ladislavem Čičmancem, jenž zastupoval české okresní svazy, dlouhé hodiny debatami o budoucím směřování českého fotbalu.

O své dojmy ze schůzky s pravděpodobným kandidátem na funkci předsedy ČMFS se podělil také se čtenáři Aktuálně.cz, kterým odpovídal na jejich dotazy.

Hašek je morálně čistý 

"Ivan Hašek je podle mě dnes jediný kandidát, na kterém se shodne bez problémů moravská i česká komora. Je to člověk ve fotbale zkušený, úspěšný a morálně čistý, o čemž mě inženýr Košťál během našeho společného působení ve výkonném výboru ČMFS za tři roky nepřesvědčil," vysvětluje Kučera svou volbu.

Jeden z vůdců "fotbalové opozice" věří, že ke změně ve vedení ČMFS opravdu dojde a Hašek usedne na místo Pavla Mokrého.

"V dnešní době při tak silné podpoře, vyjádřené mu okresními fotbalovými svazy a kluby výkonnostní kopané na Moravě, jsem přesvědčen, že jeho šance jsou vysoko nad 95 procent," odpověděl na jeden z dotazů.

Podle Kučery je potřeba vyměnit celé vedení svazu: "Bude nutné nejenom zvolit Ivana novou hlavou ČMFS, ale navolit také celý tým, který s ním bude spolupracovat," připomíná jeden z hlavních Haškových příznivců.

Přečtěte si všechny odpovědi Dalibora Kučery:

Odpovězeno: 24. 11. | 09:29Autor: Jersi

Otázka: Dobry den
Proc chcete Haska misto Kostala?

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Dobrý den, zdravím čtenáře Aktuálně.cz.

Ivan Hašek je podle mě dnes jediný kandidát, na kterém se shodne bez problémů moravská i česká komora. Je to člověk ve fotbale zkušený, úspěšný a morálně čistý, o čemž mě inženýr Košťál během našeho společného působení ve výkonném výboru ČMFS za tři roky nepřesvědčil.

Odpovězeno: 24. 11. | 09:31Autor: Franta

Otázka: Pane Kučero, mohl byste procentuálně vyjádřit šanci, jaká je podle vás pravděpodobnost, že se Hašek opravdu stane předsedou svazu?

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Ještě před několika měsíci bych na tuto otázku nebyl schopen odpovědět. V dnešní době při tak silné podpoře, vyjádřené mu okresními fotbalovými svazy a kluby výkonnostní kopané na Moravě, jsem přesvědčen, že jeho šance jsou vysoko nad 95 procent.

Odpovězeno: 24. 11. | 09:33Autor: Karl

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, kdy přesně končí Ivanu Haškovi v Al Ahlí smlouva a jestli jste plánovali už i nějakou předvolební kampaň. Děkuji za odpovědi.

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Ivanovi končí smlouva v květnu, za předpokladu, že nebude do té doby odvolán. V současné době ovšem vede ligovou tabulku. Při našich debatách došlo samozřejmě i na otázky jeho volebního programu.

Odpovězeno: 24. 11. | 09:36Autor: ruda

Otázka: Četl jsem něco o tom, snad jste to i řekl přímo vy, že je nutné sestavit celý tým lidí, kteří by český fotbal očistili a nejen pouze zvolit Haška předsedou. Můžete být konkrétnější?

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Jestliže byl Ivan osloven, aby přijal kandidaturu na předsedu ČMFS, je nezbytné vytvořit i tým schopných lidí, kteří se ztotožní s jeho filozofií řízení fotbalu a budou s ním během čtyřletého volebního období úzce spolupracovat.

Odpovězeno: 24. 11. | 09:39Autor: Košťál ven!

Otázka: Zdá se mi, že manažer západního střihu Vlasta Košťál se v poslední době už na veřejnosti příliš neobjevuje a jsem tomu opravdu rád. Znamená to podle vás, že v českém fotbale opravdu skončí? Pro české fanoušky by to byla výborná zpráva, nemyslíte?

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Otázka, jestli inženýr Košťál v českém fotbale opravdu končí, náleží spíše jemu samotnému, nicméně na veřejnosti ohledně fotbalových témat v poslední době vystupuje skutečně méně než dříve. Já jsem toto zaznamenal zejména po volbě nového reprezentačního trenéra Rady, která patrně i dle průběhu hlasování na výkonném výboru dopadla jinak, než si představoval.

Odpovězeno: 24. 11. | 09:44Autor: rici

Otázka: V mediich se spolu s kandidaturou Haska objevila i moznost, ze by soucasny predseda Mokry mohl chtit svůj post obhajovat. Ma nejakou sanci? Ja doufam, ze rozhodne ne!

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Pro mě tato zpráva byla celkem legrační. Myslím si, že současnou situaci v moravském fotbale znám a Pavel Mokrý mimo svůj Jihomoravský kraj podporu ztratil. Navíc k oficiální podpoře Ivana Haška se přidala i nadpoloviční většina okresů z tohoto kraje, tím pádem není podpora Mokrého ani v jeho "domovském" kraji dostatečná. V Čechách je podle mě nezvolitelný, a jelikož na podání kandidatury na předsedu je třeba minimální podpory dvou krajských svazů, myslím si, že jeho případná úvaha o obhájení postu je spíše v říši snů.

Odpovězeno: 24. 11. | 09:48Autor: klacik

Otázka: Dobrý den! chtěl jsem se Vás pane Kučero zeptat jestli si uvědomujete, že příchod Ivana Haška na post předsedy ČMFS bude znamenat totální čistku v této zkorumpované a neprůžné organizaci a ta se pravděpodobně dotkne i Vás?

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Čistka je podle mě potřebná a o tom, jestli se dotkne i mě, rozhodnou voliči nejpozději na valné hromadě v červnu příštího roku. Před minulými volbami jsme pouze my dva s Ivanem Haškem představili svůj program, který měl pro český fotbal získat ztracenou důvěru veřejnosti. Já s obhajobou tohoto programu předstoupím před své voliče znovu a ti rozhodnou.

Odpovězeno: 24. 11. | 09:50Autor: Šťastný

Otázka: Jak hodnotíte působení p. Haška ve funkci generálního sekretáře ČMFS v letech 1998-99 a co dle Vás přineslo pozitivního.

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Vím, že Ivan Hašek v této roli před deseti lety působil, ale žádné bližší informace nemám, jelikož v českém fotbale "bafuňařím" teprve třetí rok.

Odpovězeno: 24. 11. | 09:54Autor: Rejpal

Otázka: Dobrý den, osobně mi přijde, že se teď spousta lidí chce Haškovi za každou cenu zavděčit a svézt se s ním. Nejste náhodou taky jedním z takových kuliferdů? Jaké máte ambice v českém fotbale?

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Já jsem Ivana jako jeden z mála veřejně podporoval už před minulými volbami v roce 2005. Myslím si, že spousta "kuliferdů" se rodí až v této době, kdy Ivanova podpora směrem od nejdůležitejších volitelů valné hromady je obrovská. Český fotbal by měl znovu získat důvěru veřejnosti, hospodaření ČMFS a jeho dceřinné společnosti STES by se mělo stát transparentní a průhledné.

Odpovězeno: 24. 11. | 09:55Autor: Jouda

Otázka: Myslíte, že je reálné očistit český fotbal Ivanem Haškem? Mám trošku obavy, aby nedopadl jako Václav Fischer...

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Jak už jsem odpovídal v jedné z předchozích otázek, bude nutné nejenom zvolit Ivana novou hlavou ČMFS, ale navolit také celý tým, který s ním bude spolupracovat.

Odpovězeno: 24. 11. | 09:58Autor: Kapik

Otázka: Dobrý den,
prosím Vás co si myslíte o kvalite mladych hracu v ceskem fotbale....nemyslite ze jsou přepláceni svymi kluby a velmi brzy odchazí do zahranici...a tim se zpusobuje ze nasi ligu hraji....veterani kteri si chteji doplacat zbytek kariery a jeste neco vydelat. Děkuji

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Myslím si, že český fotbal neustále vychovává nové kvalitní hráče. Dle mého názoru je nešťastné, když tito hráči opouští český fotbal ve velmi mladém věku. Za tímto vidím zájmy agentů, pro které je výdělek přednější. Jako příklad lze uvést jména jako Mazuch, Kalouda, Holek či Pekhart. I to je jeden z problémů českého fotbalu, který je třeba řešit.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:02Autor: tereza

Otázka: Zajímalo by mě, jakou roli bude hrát (hraje) při vyjednávání s Haškem osoba Jiřího Kubíčka. Nebude takové jméno spíše překážkou? Spousta lidí ho považuje za naprostého blázna…

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Jirka Kubíček jako každý má své kladné i záporné stránky. V českém fotbale však neznám zdatnějšího legislativce. Během tohoto volebního období si navíc užil své velké problémy, kdy na jeho a mou osobu byl podán podnět k zahájení disciplinárního řízení přímo od "kolegů" z výkonného výboru, a to na základě našeho zveřejnění informací o chystaném prodeji svazové domu v Kozí ulici. Já jsem tehdy naštěstí vyvázl, ale Jirka byl na 22 měsíců potrestán, přitom naše informace se ukázaly pravdivé a dům v Kozí ulici je dnes již prodán.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:03Autor: kokos

Otázka: Proč neni Koštál ve vězení, je to zkorumpovaný člověk.

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Nejsem policejní vyšetřovatel a pro vaše tvrzení nemám žádné důkazy.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:05Autor: Sam

Otázka: KOlik stupňů bylo v Dubaji a kdo to platil? Vy sám asi ne, že????

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: V Dubaji bylo krásné počasí, 33 stupňů a teplá průzračná voda. Celý pobyt jsme si velmi užili, a to i z toho důvodu, že jsme si jej s kolegou Čičmancem hradili zcela sami :-)

Odpovězeno: 24. 11. | 10:06Autor: oskar

Otázka: Myslíte si, že jeden člověk utáhne ten
pytal prohnilých činovníků, ať již placených či tzv. dobrovolných.

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Bylo zodpovězeno v předchozích otázkách. Jeden člověk opravdu nic nezmůže, je nutné vytvořit celý nový tým.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:07Autor: Pavel

Otázka: Jake zmeny chystate pokud vubec nejake?

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Změny, které by měly nastat, nemohou být v žádném případě jen kosmetické.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:08Autor: Sam

Otázka: A ještě mě napadlo: Slavia nebo Sparta??? A nevyhejbejte se, prosím vás..

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Pro mě jednoznačně Slavia, je mi velmi sympatický její vzestup založený na usilovné práci.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:10Autor: Vašek

Otázka: Dobrý den-pane Kučero,pan Hašek bude potřebovat také další schopné lidi do týmu-bude moci si je vybrat,nebo jak toto bude zajištěno?

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Vybírat si samozřejmě musí hlavně on. Jsem přesvědčen, že při široké diskuzi ve fotbalovém hnutí, zejména v jeho nižších složkách, se najdou lidé schopni přijmout místo v nově se tvořícím týmu a prosazovat zavedení změn.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:14Autor: Jirka D.

Otázka: Dobrý den,

rád bych se zeptal, jaké kroky plánujete pro zvýšení návštěvnosti na stadionech a zároveň jak budete bojovat proti neukázněným fanouškům? Děkuji

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Jako funkcionář divizních Velkých Karlovic se neúčastním zasedání Ligového shromáždění, kam mají přístup jen kluby první a druhé ligy a kde by se takové otázky měly řešit. Zvýšení návštevnosti a bezpečnost na stadionech jsou dvě věci, které jdou ruku v ruce a je nutné přijmout zkušenosti vyspělých svazů Evropy, kde se tyto problémy daří řešit.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:15Autor: Osamocený Hašek

Otázka: Ano, pan Hašek by byla ta správná osoba jen v případě, že by si do fotbalového dění vzal i své dobré spolupracovníky, kterým věří. Nezapomínejte, že Výkonný výbor má 13 členů a on má jen jeden hlas. Můj názor je takový, že on bude dobře reprezentovat ČR ve světě a u nás bude pořád stejný nepořádek.

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Znovu to opakuji... je potřeba vytvořit celý tým lidí.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:20Autor: tom

Otázka: Pan Hašek je velice slušný člověk. Přál jsem si jej jako předsedu při minulých volbách. Nevím, zda je také dosti razantní pro vymetení Augiášova chléva od nejnižších soutěží (včetně mládeže ) až po vrcholový fotbal a reprezentaci. Přeji mu, a nám taky, aby tak rázný byl.

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: I já jsem ho podporoval už při minulých volbách. Pro očistu fotbalu je však nezbytně nutné, aby všichni funkcionáři už od nejnižsích složek (nebo alespoň většina z nich) začali s touto očistou sami u sebe a nečekali na Ivana jako na spasitele. I já si samozřejmě přeji, aby k razantním změnám došlo a český fotbal se konečně posunul dopředu.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:24Autor: jarda2712

Otázka: Dobrý den,
rád bych si poslechl, jak bude postupúovat ten tým lidí ,kteří očistí fotbalové hnutí,když je běžné ,že zaříznou 10leté žáčky "obrovolní činovníci" ruku v ruce s delegovaným.rozhodčím.A to v podstatě o nic nejde.Tak co chcete povídat?

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Přesně tohle je jeden z problémů, které se musí řešit. Špatné je jakékoliv ovlivňování dění ve fotbale a zejména u mládeže by takový funkcionář či rozhodčí měl obdržet "trest smrti".

Odpovězeno: 24. 11. | 10:27Autor: MIJ

Otázka: Dobrý den, doufám, že se příští rok stane pan Hašek předsedou ČMFS, fandím mu i vám. Mohl byste nastínit filozofii, kterou máte vy i pan Hašek na budoucí vývoj českého fotbalu?

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Děkujeme za podporu, není tu ale prostor vyjmenovávat celou naši vizi budoucího fungování českého fotbalu. Pokud bude dostatečná vůle fotbalového hnutí, bude moje i Ivanova filozofie rozvoje fotbalu u nás obsažena v našich volebních programech.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:32Autor: Kramoliš

Otázka: Vy jste chytrák jako rádio! Takže když si tam dosadíte Haška určitě něco schrábnete. Prozradíte co??? A co takhle trenér repre? Že se na to nedá koukat to neřešíte, furt rjen u koryta u koryta a Rada to tam kurví!!!!

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Haška musí do čela českého fotbalu dosadit hnutí v Čechách i na Moravě, ja sám ho tam nedosadím. Mám obavy, že jestli něco shrábnu, bude to jen velké množství další práce.
Otázka volby reprezentačního trenéra by měla směřovat na všechny členy výkonného výboru, kterých je třináct. Mohu vám ale prozradit, že já sám jsem se hlasování zdržel. Navíc si myslím, že každý další výběr reprezentačního trenéra musí probíhat jinak než jak to bylo místopředsedou Košťálem praktikováno nyní.

Odpovězeno: 24. 11. | 10:37Autor: Jarek

Otázka: Dobry den,
lze na internetu najit detailni rozpocet CMFS vcetne mzdovych nakladu administrativnich pracovniku, prispevkum jednotlivym klubum a podobnych detailnich polozek? Proc ne? :)
Dekuji
J. Jakubcek

Dalibor Kučera, člen výkonného výboru ČMFS: Nejde. Tyto informace byly doposud "upírány" i delegátům valných hromad a dokonce i mně jako členu výkonného výboru. I proto Morava prosazuje změnu konání valných hromad na každoroční místo současného modelu 1x za 2 roky a na každé z nich by se měly tyto zásadní otázky týkající se ekonomiky svazu zveřejňovat.

To byl poslední dotaz, takže se loučím se čtenáři a přeji všem úspěšné vykročení do nového pracovního týdne. Fanouškům dobrého fotbalu zvláště :-)

 

Právě se děje

Další zprávy