Na Žižkově řádil Svěrkoš s Otepkou. Sparta vede ligu

Red Spo
24. 8. 2008 22:10
Olomouc - Jablonec 1:1
Druhý gól Baníku Ostrava přidal v 89. minutě Václav Svěrkoš po rohovém kopu, který rozehrával Rudolf Otepka (na snímku).
Druhý gól Baníku Ostrava přidal v 89. minutě Václav Svěrkoš po rohovém kopu, který rozehrával Rudolf Otepka (na snímku). | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Fotbalisté Baníku Ostrava v neděli slaví na Žižkově druhou výhru sezony. Jablonec a Olomouc nevyužily ve čtvrtém ligovém kole šanci dotáhnout se na vedoucí  Spartu a ve vzájemném duelu na Hané se rozešly dělbou bodů za remízu 1:1.

Stejným výsledkem skončil i duel týmů z chvostu tabulky Kladna se Zlínem. Gól neviděli diváci v Teplicích v utkání s nováčkem z Příbrami.

Baník Ostrava nevyhrál dva zápasy po sobě a na Žižkově chtěl s Tomášem Galáskem v sestavě konečně zabrat. Ale i domácí chtěli odčinit porážku ze Zlína.

Všechny zápasy jsme sledovali v podrobné online reportáži ZDE

Nakonec ale budou mít příjemnou cestu domů Baníkovci, kteří se radují z výhry 3:0, na níž mají velký podíl autor dvou branek Václav Svěrkoš s Rudolfem Otepkou.

Klíčovým momentem duelu byla čtrnáctá minuta. To byl po stažení pronikajícího Lukeše po zásluze vyloučen stoper Viktorie Petr Gabriel a z následného přímého kupu těsně za hranicí pokutového území otevřel skóre s pomocí teče Svěrkoš.

Tomu možná trochu nečekaně přenechal roli exekutora Rudolf Otepka. Domácí tak dostali hned dvojí úder.

AC Sparta Praha - FK Teplice
AC Sparta Praha - FK Teplice | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ani o desti se nechtěli domácí vzdát. Dvakrát vystrašil hostujícího brankáře Novotný, jenž po jedné z nebezpečných dalekonosných střel dokonce orazítkoval tyč.

Minuta po minutě Žižkov - Baník

Baník však vyčkával na svoje šance a trestal. Před koncem první půle ještě pálil Svěrkoš nad, ale po změně stran se nejlepší kanonýr minulé sezony  nemýlil.

Tabulka

1. Sparta 4 10
2. Olomouc 4 8
3. Jablonec 4 8
4. Slavia 4 7
5. Brno 3 7
6. Ostrava 4 7
7. Liberec 4 7
8. Plzeň 4 5
9. Příbram 4 4
10. Teplice 4 4
11. M.Boles. 3 4
12. Zlín 4 4
13. FC Bohem 4 4
14. Žižkov 4 3
15. Kladno 4 1
16. Č.Buděj. 4 1

Otepka se protáhl kolem Štastného a Labanta parádně našel Svěrkoše, jenž kličkou obešel gólmana Hrušku a zavěsil.

To už byla pro domácí smrtelná rána. Pohromu ještě dokonal v poslední desetiminutovce střídající Zeher, jenž skóroval po rychlém brejku po výborném pasu od Otepky.

Viktoria Žižkov tak má po čtyřech kolech na svém kontě jen tři body.

Olomouc převahu nezužitkovala

V nedělním šlágru na Hané ukončil hned úvodu zápasu čekání na první branku po návratu do české ligy Jablonecký David Lafata.
Na bývalého reprezentačního forvarda zapomněla domácí defenziva po centru Hamouze z levé strany a navrátilec do jabloneckého dresu pohodlně hlavou skóroval.

Hosté sice vedli, ale byli prakticky pod permanentním tlakem Sigmy. Své šance však domácí Melinho a Škerle nevyužili.

Jablonec znovu vylezl z obranné ulity v poslední desetiminutovce první půle a brankář Drobisz musel na Huberův volej vytáhnout vynikající zákrok.

Čtěte také:
Varadi zachránil Plzni bod. Liberec vedení neudržel
Fotbalisté Slavie i Sparty si v předehrávce zastříleli

Bohemians Praha - Sigma Olomouc
Bohemians Praha - Sigma Olomouc | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Po přestávce domácí pokračovali v tlaku. Michal Hubník nejprve ve velké šanci přestřelil, ale krátce na to už rozjásal olomoucké příznivce. Kazárův roh usměrnil z malého vápna k tyči do sítě jablonecké branky.

Olomouc se hnala za vítězstvím, ale radovat se málem mohl znovu Jablonec. Lafata tygřím skokem doletěl k hlavičce před poloprázdnou brankou a jen o decimetry ji netrefil.

Pak už své šance spalovali jen Olomoučtí. Velké příležitosti nezužitkovali Kaščák, Ordoš, Melinho a Hubník.

„Přestože jsme nezískali tři body, není důvod být smutný. Hráčům jsme poděkovali. V úvodu jsme nepokryli jednu akci a soupeř to potrestal. V koncovce jsme se bohužel neprosadili. Stoperská dvojice Jablonce je ale výborná. Hlavně ve vzduchu," řekl kouč Sigmy Zdeněk Psotka.

Minuta po minutě: Olomouc - Jablonec

S hrou svého celku nebyl příliš spokojen jablonecký trenér František Komňacký:

„Začali jsme tradičně dobře. Už počtvrté se nám podařilo dát v úvodu zápasů gól, ale tentokrát to nebyl signál k tomu, abychom hráli lepší fotbal. Od té doby byla Sigma lepší, my jsme nebyli schopni založit kloudnou akci. Byla otázka času, kdy Sigma vyrovná."

Kladno sahalo po výhře

První ligový bod slaví fotbalisté Kladna, kteří remizovali s Zlínem 1:1.

Foto: Ludvík Hradilek

V průměrném duelu dvou celků ze dna tabulky bylo lepší domácí Kladno, mělo více slibných šancí, ale nedokázalo je proměnit. Hosté dokázali využít svou šanci a mohou být spokojeni ze zisku bodu.

Domácí šli zasloušeně do vedení v polovině druhého dějství, když po rohoi Szaboa vymetl růžek branky hostů Jaromír Šilhan.
Nečekaný úder však zasadil kladenským Martin Bača, jenž proměnil centr Baranyaie.

Minuta po minutě: Kladno - Zlín

Šanci na výhru neproměnil střídající Vít Beneš. Netrefil odkrytou branku a tak se oba týmy rozešly smírně.

Teplicím nepomohli ani tři útočníci

Fotbalisté Teplic chtěli na domácím hřišti proti Příbrami navázat na vysokou výhru z úvodního ligového duelu proti Českým Budějovicím.

Minuta po minutě: Teplice - Příbram

Domácí byli po celý zápas aktivnější, ale nedokázali se proti obraně Příbrami prosadit.

Trenér Plíšek vsadil na ofenzivu, poslal do hry tři útočníky Mahmutoviče, Juna a Smejkala, ale svěřenci kouče Moralese si soustředěnou defenzivou vybojovali na severu Čech bod. Divácky neatraktivní duel skončil 0:0.

Výsledky:

Viktoria Žižkov - Baník Ostrava 0:3 (0:1) 
Branky
: 16. a 58. Svěrkoš, 82. Zeher.
Žižkov: A. Hruška - Šťastný, Labant, Gabriel, Xavier - Novotný (68. Hušbauer), Vozábal (83. Kalod), Procházka, Koukal - Švancara (18. Besta), Naumov.
Ostrava: Vašek - Marek, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Otepka, Galásek, Lukeš (86. Metelka), Lička (75. Zeher) - Svěrkoš (82. Střihavka), Mičola.

Sigma Olomouc - Baumit Jablonec 1:1 (0:1)
Branky:
50. Hubník - 8. Lafata
Olomouc: Drobisz - Škerle, Šuškavčevič, Komárek, Heidenreich - Kaščák, Hořava (84. Hudec) - Hubník, Melinho, Kazár (74. Onofrej) - Ordoš (81. Doležal). .
Jablonec: Špit - Zábojník, Homola, Huber, Hamouz - Michálek, Pavlík, Loučka (67. Eliáš), Žofčák - Lafata (82. Valenta), Hesek (77. Kocourek).

Teplice - Příbram 0:0  
Teplice
: Belic - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa (46. Sabou) - Mahmutovič, Doležal, Ljevakovič (77. Vachoušek), Verbíř (43. Štohanzl) - Jun, Smejkal.  
Příbram: Krbeček - Plašil, Müller (29. J. Štochl), Nohýnek, Pleško - Huňa, Nechvátal, Oguzhan, Kalabiška (65. Fantiš) - Borek, De Oliveira (87. M. Štochl).  

Kladno - Zlín 1:1  (0:0)
Branky:
65. Šilhan - 78. Bača. 
Kladno: Pavlík - Bartoš, Procházka, Gross, Killar - Strnad, Szabo, Holub (81. Šísler), Cigánek - Šilhan (82. Beneš), Zachariáš (56. Zoubele). 
Zlín: Baránek - Malý, Kroča, Zbožínek, Čelůstka - Kóňa, Šmajhal (71. Musil), Žurek (73. Bačík), Vyskočil - Kraus (46. Baranyai), Bača. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy