Bossové českého fotbalu: Károlyi - muž korupční aféry

Jiří Šidliák
10. 7. 2008 0:00
Protřelý právník pracuje již 30 let v DK ČMFS
Alexander Károlyi pracuje na svazu už 30 let.
Alexander Károlyi pracuje na svazu už 30 let. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Po dvou mužích, kteří se vyhoupli až do čela fotbalového svazu, se ve třetím dílu letního seriálu Aktuálně.cz představuje "nenápadná" osoba z pozadí.

Moc Alexandra Károlyiho však podle mnohých nekončí u postu šéfa disciplinární komise. Čtyřiapadesátiletý právník prý tahá za nitky mnohem výš. Při volbách v letech 2001 i 2005 se údajně naskýtala i možnost jeho kandidatury na post předsedy ČMFS.

Rodilý Slovák s maďarským příjmením v mládí fotbal hrával a krátce po absolvování právnické fakulty spojil příjemné s užitečným.

V roce 1978 se stal členem disciplinární komise a o deset let později pak jejím předsedou. Stejnou funkci vykonává i dnes, dvacet let poté.

Mezi smutečními hosty bylo mnoho tváří fotbalu. Samozřejmě také Pavel Mokrý, předseda fotbalového svazu.
Mezi smutečními hosty bylo mnoho tváří fotbalu. Samozřejmě také Pavel Mokrý, předseda fotbalového svazu. | Foto: Ondřej Besperát
Seriál Aktuálně.cz:
Bossové českého fotbalu: Mokrý alias vládnoucí figurka

Za minulého režimu se mu dařilo i v profesním životě. Jeho služeb využívali na jednom z odborů federálního ministerstva zahraničního obchodu.

A šikovnému právníkovi neublížila ani listopadová revoluce, dále šéfoval svazové disciplinárce a budoval kariéru na ministerstvu. V dnešní době je jednatelem společnosti Pragocon.

Volby první a druhé

Jakou moc ve skutečnosti Károlyi na ČMFS má, se poprvé ukázalo v roce 2001, když se o něm uvažovalo jako o možném nástupci právě končícího předsedy Františka Chvalovského.

Alexander Károlyi

Vzdělání: Vysokoškolské právnické

Datum narození: 27. 9. 1953

Funkce: Předseda Disciplinární komise ČMFS

Přestože se prý protřelý právník možností usednout na uvolněnou židli reálně zabýval, nakonec zvolil klidné pokračování v čele disciplinární komise.

Varianta s Károlyim jako šéfem fotbalového svazu se zmiňovala znovu v roce 2005. Po obrovské korupční aféře byl její "řešitel" na vrcholu popularity a ve volbách by měl jistě šanci.

Velké slovo mezi delegáty valné hromady však mají bývalí rozhodčí a s jejich hlasy nemohl předseda disciplinárky rozhodně počítat. Hrozba porážky a ztráty jistého místa nakonec u Károlyiho zvítězily a znovu nekandidoval.

Bývalý předseda ČMFS Jan Obst.
Bývalý předseda ČMFS Jan Obst. | Foto: BBC
Seriál Aktuálně.cz:
Bossové českého fotbalu: Obst - předseda v době krize

V zákulisí ČMFS však svou moc dále upevnil. Ve fotbalových kruzích se mluví o tom, že po dvou neúspěšných volbách to byl právě on, kdo stál za dohodou dosavadních protikandidátů Košťála a Mokrého, z níž měly profitovat všechny tři strany.

Hvězdou se stal při korupční aféře.
Hvězdou se stal při korupční aféře. | Foto: Aktuálně.cz

Vyřešil korupční aféru

Nejvýše však Károlyiho hvězda zářila o něco dříve. Byl to právě on, v němž fotbalová veřejnost viděla muže, který vyřešil rozsáhlou korupční aféru a po zásluze potrestal podvodníky v řadách rozhodčích i klubových funkcionářů.

Jiné hlasy ovšem tvrdí, že se až tak neměřilo rovným metrem a některým se vlastně neměřilo vůbec. Mezi ty patří zejména bývalí rozhodčí Milan Šedivý, Miroslav Liba či Roman Berbr.

Rozruch způsobila na veřejnosti také výše Károlyiho odměn, které vyřešení korupční aféry obdržel. Navíc, když předtím hlásal do světa, že je funkcionářem neplaceným.

Mediálně byl v této době čtyřiapadesátiletý právník nejznámější osobou českého fotbalového světa.

Tvrdé tresty: Kubíček a Slavia

V centru dění byl Alexander Károlyi také v polovině roku 2006. To byla na pořadu dne kauza Kubíček.

Na místopředsedu výkonného výboru podali jeho kolegové podnět k zahájení disciplinárního řízení a Károlyiho komise moravského funkcionáře potrestala zastavením výkonu funkce na dobu 22 měsíců.

Ivan Hašek Károlyiho nemusí.
Ivan Hašek Károlyiho nemusí. | Foto: Ondřej Besperát

Stejně dopadlo také mužstvo Slavie Praha, kterému za opuštění hřiště v zápase s Libercem vyměřila disciplinární komise pokutu dva miliony korun. Takový trest neměl do té doby obdoby.

Co bude dál?

Se současným vedením ČMFS má Károlyi takřka idylické vztahy a jeho pozice je neotřesitelná. Jeho třicet let budovaná kariéra na fotbalovém svazu by však jako mávnutím kouzelného proutku mohla skončit po příští valné hromadě.

Ne každému se styl protřelého právníka zamlouvá a nejtvrdší kritice ho podrobil Ivan Hašek, neúspěšný kandidát na předsedu ve volbách 2005.

Bývalému kapitánovi československé reprezentace se nelíbí zejména Károlyiho počínání v korupční aféře, kde podle Haška hrubě pochybil.

Pokud by se rozhodl znovu kandidovat a šéfem ČMFS se skutečně stal, byl by předseda disciplinární komise pravděpodobně prvním člověkem, který by si na Strahově balil věci.

 

Právě se děje

Další zprávy