Bossové českého fotbalu: Obst - předseda v době krize

Jiří Šidliák
9. 7. 2008 0:00
Jan Obst byl šéfem ČMFS, na svazu pracuje i dnes
Bývalý předseda ČMFS Jan Obst.
Bývalý předseda ČMFS Jan Obst. | Foto: BBC

Praha - V minulém dílu seriálu o deseti nejvlivnějších mužích z českého fotbalového zákulisí jsme představili současného předsedu ČMFS Pavla Mokrého. Nyní přichází na řadu jeho předchůdce - Jan Obst.

Šestapadesátiletý právník vedl fotbalový svaz v době rozsáhlé korupční aféry, navíc byl pouze stínem předchozího charismatického šéfa Františka Chvalovského. V nejvyšší funkci však zažil také úspěšné Euro v Portugalsku.

V roce 2005 pak už do dalšího výkonného výboru nekandidoval, přesto ve fotbale zůstal a v současné době zastává pozici předsedy Legislativní rady ČMFS.

Mezi smutečními hosty bylo mnoho tváří fotbalu. Samozřejmě také Pavel Mokrý, předseda fotbalového svazu.
Mezi smutečními hosty bylo mnoho tváří fotbalu. Samozřejmě také Pavel Mokrý, předseda fotbalového svazu. | Foto: Ondřej Besperát
Seriál Aktuálně.cz:
Bossové českého fotbalu: Mokrý alias vládnoucí figurka

Chvalovského stín

Jan Obst po krátké kariéře aktivního hráče v Dynamu Žižkov působil několik let jako rozhodčí v pražských soutěžích, poté se vydal na dráhu funkcionářskou.

Členem předsednictva fotbalového svazu byl již před listopadovou revolucí, v roce 1990 se pak stal místopředsedou, poté také generálním sekretářem a ekonomickým ředitelem.

Jan Obst

Vzdělání: Vysokoškolské právnické

Datum narození: 13. 3. 1952

Funkce: Šéf legislativní rady, bývalý předseda ČMFS

V té době vládl ČMFS mocnou rukou blšanský boss František Chvalovský, Obst však ochotně vykonával práce podřadnější, na které neměl charismatický předseda čas.

Pražský právník se v roce 1999 vyhoupl znovu do křesla místopředsedy a o dva roky později byl po problémech dlouholetého svazového "frontmana" najednou hlavním kandidátem na uvolněný post.

Předseda, který nepředsedoval

Obst to v nejvyšší svazové funkci neměl jednoduché od samého začátku. Už při samotné volbě byl během dohadovacího řízení mezi českými a moravskými delegáty vykázán na chodbu a jednání se vůbec neúčastnil.

Schůze "o nás bez nás" ale dopadla v jeho prospěch, moravská strana ustoupila a dosavadní šedá eminence ČMFS se posadila na Chvalovského místo.

Mistra kompromisů však začali záhy přerůstat jeho kolegové z výkonného výboru. Nad nimi čněli zejména místopředseda Jaroslav Vacek a šéf Sparty Vlastimil Košťál. Ten se v té době stal zároveň manažerem reprezentace.

Obstovi příliš nepřidaly ani neúspěšné volby do senátu. Za svou sociální demokracii neměl v pražském obvodu nejmenší šanci.

Jako předseda zažil ještě slavné portugalské Euro a semifinálový úspěch českého národního týmu, pak už ale přišel krutý direkt. Po vypuknutí korupční aféry již do vedení fotbalu znovu nekandidoval. Na svazu přesto zůstal.

Nebýt Václava Faltuse, mohl Karel Brückner trénovat Slovensko.
Nebýt Václava Faltuse, mohl Karel Brückner trénovat Slovensko. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brückner, nebo Jarabinský?

Prvním velkým úkolem, který nového předsedu čekal ve funkci, bylo ale hledání nového kouče reprezentace za Jozefa Chovance po neúspěšné baráži s Belgií.

A moravský funkcionář Jiří Kubíček dodnes vzpomíná, jak mu tehdejší šéf svazu sedl na lep.

Po tom, co se šéfovi olomouckého klubu doneslo, že Karel Brückner podlehl tlaku médií a sám se vzdal možnosti ucházet se o post trenéra národního týmu, nelenil Obstovi zavolat a nakukat mu, že místo fotbalového kouče mluvil se známým imitátorem Václavem Faltusem.

Předseda mu uvěřil, Kubíček mezitím zorganizoval "spolupachatele" Károlyiho a Petrželu a spolu Brücknera přemluvili, aby si ještě vše rozmyslel. O pár dní později se stal lodivodem české reprezentace a úspěšně ji dovedl na dva evropské šampionáty a jeden světový.

Národní stadion? Bude

Dalším počinem Jana Obsta je stavba národního fotbalového stadionu, na které pracuje od dob svého předsedování prakticky dodnes. Mezitím se několikrát změnila plánovaná lokalita i systém financování celé stavby.

V roce 2003 už byl tak blízko, že s pražskou radnicí vyjednal podporu projektu na Strahově. Stát zde měl stánek pro 52 tisíc diváků za 4,5 miliardy. Hotov měl být v roce 2009…

Národní stadion zatím skončil u maket.
Národní stadion zatím skončil u maket. | Foto: Aktuálně.cz

V dnešní době zkrachovala i další varianta v Praze na Letné, mezitím se mluvilo také o Stodůlkách či Vysočanech. Zatím ale vše skončilo u plánů, odborných analýz a maket.

Šestapadesátiletý právník, který v současné době zastává post šéfa Legislativní rady ČMFS, zároveň pracuje na nových stanovách fotbalového svazu.

Výraznou pozici si však Jan Obst ve fotbalovém světě za dvacet let funkcionaření nevybudoval. Mnozí mu vyčítají jeho přílišnou zálibu v alkoholu, někomu zase vadí jeho neprůbojné vystupování.

Bývalý předseda je dnes spokojeným zaměstnancem ČMFS, který jako jediný zůstal sedět v bývalé svazové budově v Kozí ulici a dál sní svůj sen o národním fotbalovém stadionu.

 

Právě se děje

Další zprávy