Slavia má konečně titul. Děkovat může Řepkovi a Spartě

Jiří Šidliák, Václav Rojík
19. 5. 2008 12:30
Našli jsme sedm důvodů, proč se v Edenu slaví
Hráči Slavie pozvedli na hřišti svého nového stadionu pohár pro Mistra Gambrinus ligy.
Hráči Slavie pozvedli na hřišti svého nového stadionu pohár pro Mistra Gambrinus ligy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Fotbalová Slavia získala po dlouhých dvanácti letech mistrovský titul v Gambrinus lize.

Její hokejové kolegyni se podařilo to samé, letošní sportovní rok je tak ve znamení červenobílých barev.

Čím si vršovičtí fotbalisté titul zasloužili? Byli opravdu lepší než Sparta, nebo pouze nebyli horší?

Jaké důvody rozhodly o jejich prvenství? Redakce Aktuálně.cz se jich pokusila najít sedm.

Čtěte také:
Štístko Šmicer se culil: Titul není žádné překvapení
Slavia nevyhrála, přesto v novém Edenu slaví titul

Tomáš Řepka

Sparta měla ještě tři kola před koncem na Slavii luxusní čtyřbodový náskok. Ve 28. kole však přišel další z Řepkových "blikanců", když po pouhé půlminutě hry hodil míč do obličeje brněnského útočníka Besty.

Tomáš Řepka (vlevo) opouští hřiště a vyjadřuje se na adresu jednoho z teplických pořadatelů.
Tomáš Řepka (vlevo) opouští hřiště a vyjadřuje se na adresu jednoho z teplických pořadatelů. | Foto: AC Sparta Praha

Ten sice svému pádu řádně přidal, stoper Letenských byl i tak vyloučen. Kvůli disciplinárnímu trestu pak chyběl i v dalším zápase s Ostravou. Bez svého klíčového muže Sparta ve dvou zápasech čtyřikrát inkasovala, sama nedala ze hry jediný gól.

"Určitě bylo důležité, že ta jeho červená karta přišla tak brzy. Kdyby hrál, Sparta by, myslím, neprohrála," zhodnotil Řepkův zkrat s Brnem slávista Vladimír Šmicer.

Podobně rozhodil Řepka dobře rozjetou Spartu svým zkratem v 6. kole v Teplicích, kde byl vyloučen a cestou do kabin inzultoval kameramana. Bílkův tým tehdy prohrál 1:2.

Sparťanský závěr ligy

Oba první body jsou spojené nádoby a rozhodly o letošním mistrovi. Když Slavia v 27. kole podlehla doma Žižkovu, mohla si Sparta dovolit luxus remízy na hřišti sestupem ohrožených Bohemians 1905. Přesto vedla ligu o čtyři body a experti i média nepochybovali, že o titulu je rozhodnuto.

Obrazem: Jak Sparta darovala Slavii titul

Jenže přišlo Řepkovo vyloučení s Brnem, první domácí prohra a snížení náskoku na jediný bod. Přesto na Letné stále věřili. Bídná hra obhájce titulu se pak naplno projevila v zápase s Baníkem.

Sparta si v zápase nevytvořila jedinou vyloženou příležitost, branku dokázala dát pouze z pokutového kopu. Mizérii v závěru sezony pak podtrhla prohrou v Liberci.

Čtěte více: Chovance naštvali vlastní fanoušci. Vyháněli Horvátha

Postup do Ligy mistrů

Konečně se to podařilo, Slavia na šestý pokus poprvé postoupila do základní skupiny Champions League.

Ač v ní závratnou díru do světa neudělala a ostudnou prohrou 0:7 na Arsenalu držela jistou dobu nezáviděníhodný rekord soutěže, nakonec bylo úspěchem třetí místo a postup do Poháru UEFA. 

Účast v Lize mistrů s sebou samozřejmě přinesl také značné finanční prostředky do klubové kasy. Hráči byli v euforii a výsledkem byl pětibodový náskok na čele tabulky po podzimní polovině soutěže.

Nový stadion

V posledním ligovém kole se splnil také sen několika generací slávistů o novém stánku v Edenu. Několikaletý pronájem Strahova červenobílým nesvědčil, tribuny stadionu Evžena Rošického většinou zely prázdnotou.

Nová aréna pro jednadvacet tisíc diváků je nejmodernějším stadionem v České republice. Zbývá dokončit pár drobných úprav interiéru a bude splňovat i přísné požadavky UEFA. Na předkolo Ligy mistrů tu bude určitě vyprodáno.

Čtěte také: Slávisté se dočkali. Šmicer otevřel nový Eden

I když Slavia v novém Edenu odehrála až poslední kolo, vidina rychle rostoucí domácí tvrze mohla přispět i k lepším výkonům na Strahově.

Štístko Šmicer

Když před sezónou do Slavie přišel, viděli v něm mnozí spasitele. Jiní mu nevěřili, už kvůli jeho častým zraněním.

Nakonec se splnily předpoklady obou těchto skupin, ta první z toho má nepochybně větší radost. Bývalý reprezentant sice většinu soutěžního ročníku promarodil a připsal si pouhé dva vstřelené góly, na hřiště se ovšem vrátil v klíčovém momentu sezóny a k zisku titulu přispěl nemalou měrou.

Hráči Slávie děkují po utkání fanouškům v ochozech. Za zády mají nastoupené policisty.
Hráči Slávie děkují po utkání fanouškům v ochozech. Za zády mají nastoupené policisty. | Foto: Ondřej Besperát

"Doufal jsem, že můj příchod do Slavie bude mít takový efekt. Myslím, že je důležité, aby takhle zkušení hráči jako já v kabině byli," zhodnotil svůj přínos pro tým sám Šmicer.

Hráčské posily

Rekordní nákupy hráčů provázely slávistické letní i zimní přestupní období. V létě přišli Vaniak, Šmicer, Šenkeřík, Tavares, Belaid, Ivana či Brabec, v zimě pak Černý, Jarolím, Blažek, Abraham, Toleski a další. Klub naopak opustili Vlček se Švecem.

Trenér Karel Jarolím měl tolik možností složit základní jedenáctku, že místy až příliš často točil se sestavou a docházelo k situacím, kdy v dalším ligovém kole hrálo i pět jiných hráčů než v tom předchozím.

Kvalita zakoupených hráčů se však nakonec projevila. Vydařil se zejména přestup Martina Vaniaka, který slávistům vychytal postup do Ligy mistrů. Široký kádr může být velkou výhodou i do sezón příštích.

Stabilní finanční situace

Když někdo ze Slavie v minulých letech odešel, většinou si s sebou odnášel nesplacenou pohledávku. Slavný klub dlužil, kam se podíval.

Čtěte také: Slavii už nikdo nevěřil. Ani já, říkal čaroděj Vaniak

To se letos změnilo. Pomohla premiérová účast v Lize mistrů, ale také odkrytí nových majitelů Slavie - Petra Doležala a Tomáše Rosena.

Hráči dostali za postup do Champions League tučné prémie, včas chodí konečně i výplaty. Také proto klub šlape a po dvanácti letech se raduje ze zisku titulu. Věčně druzí jsou najednou první.

 

Právě se děje

Další zprávy