Sparta má na jaře formu. Šesti góly deklasovala Žižkov

Jan Cigánik
24. 2. 2008 21:55
Miroslav Slepička dal dvě branky
Sparta má na jaře formu, odnesla to Viktoria Žižkov
Sparta má na jaře formu, odnesla to Viktoria Žižkov | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Fotbalová Sparta hraje na začátku jarní části Gambrinus ligy ve velké formě, což se projevilo v utkání 18. kola, kdy v pražském derby s přehledem porazila odevzdanou Viktorii Žižkov 6:1.

Domácí, kteří nastoupili v netradičních modrých dresech na podporu projektu "Sparta fandí slušně", byli od úvodu zápasu hodně aktivní. Už ve 2. minutě měl velkou šanci Matušovič, jehož povedenou hlavičku musel likvidovat kvalitním zákrokem gólman "Viktorky" Bartalský.

Kolem sedmi tisícovek diváků se první branky dočkalo ve 20. minutě. Hosté zbytečně ztratili míč na půlce hřiště, rychlý brejk Sparty rozjel Slepička, přiťukl rozběhnutému Matušovičovi, ten se šikovně protáhl kolem dvou obránců a s přehledem překonal brankáře hostů.

Čtěte také:
Plzeň sahala po vítězství, Klokani v závěru srovnali
Kladno znovu prohrálo. Nestačilo na Mladou Boleslav

Žižkov přijel na Letnou s defenzivní taktikou, jenže Sparta si s ní dokázala poradit rychlou kombinační hrou, se kterou si hosté nevěděli rady.

Další úder domácích přišel ve 36. minutě. Kamil Vacek si narazil se Slepičkou, dostal se za obrannou linii hostů a poslal míč přesně do pravého horního rohu branky Viktorie. Žižkovští fotbalisté působili v tu chvíli naprosto bezbranně a odevzdaně.

Slepička vstřelil dvě branky

Po přestávce se obraz hry nezměnil. Sparta dál držela míč na svých kopačkách, hosté se kromě odkopů od své brány nedostali téměř k ničemu.

V 50. minutě už to bylo 3:0. Sivok vrátil před branku přetažený centr, míč skákal kolem dvou obránců hostů, ani jeden ho však nedokázal odkopnout, až doskákal k nejlepšímu hráči Letenských Slepičkovi, který ho pohotově uklidil do branky.

Čtěte také: Liberec nedal Teplicím šanci, Zlín na Baníku jen snížil

Sparta poté zvolnila a do příležitostí se dostali i hosté. K jejich náznakům šancí přispěl i nepovedený výkon domácí brankářské jedničky. Mladý Grygar neměl svůj den, "Viktorka" však jeho nejistoty nedokázala využít.

V 73. minutě se v pohodě hrající domácí dočkali další branky. Kolář poslal prudký centr před bránu, kde se k němu probil ve velké pohodě hrající Slepička, a vstřelil svoji druhou brankou v zápase.

Michal Bílek byl po utkání se Žižkovem hodně spokojený
Michal Bílek byl po utkání se Žižkovem hodně spokojený | Foto: Ondřej Besperát

To, že žižkovská defenziva prožívala v těchto momentech naprostý rozklad, dokázala minuta následující, kdy se k pohodlnému zakončení "angličanem" dostal střídající Daniel Kolář - 5:0.

Sparťanskou exhibici přeci jen dokázala "Viktorka" narušit v 85. minutě. Střídající Radek Bukač se pěkně uvolnil po levé straně, s přehledem si pohrál s Tomášem Řepkou a přizemní střelou zkorigoval na 5:1. A to ještě nebylo vše. Gólovou úrodu na Letné zakončil v nastaveném čase po centru z pravé strany Jiří Kladrubský.

Sparta Praha deklasovala naivně hrající Viktorii Žižkov 6:1 a zmenšila náskok vedoucí Slavie na dva body. Ta má však pondělní utkání s Brnem k dobru.

Výsledek.
Sparta Praha - Viktoria Žižkov 6:1 (2:0)
Branky:
50. a 73. Slepička, 21. Matušovič, 36. Vacek, 75. Kolář, 90. Kladrubský - 84. Bukač.
Sestavy:
Sparta:
Grigar - Voříšek, Sivok, Řepka, Kadlec - Hušek - Kulič, Vacek (60. Kolář), Horváth (81. Kladrubský), Matušovič (65. Jeslínek) - Slepička. Trenér: Bílek.
Žižkov: Bartalský - Kučera (53. Šťastný), Kropík, Labant, Xavier - Kušnír, Procházka, Novotný, Stracený (46. Da Silva) - Švancara, Kalod (72. Bukač). Trenér: Griga.

 

Právě se děje

Další zprávy