Horník dostal za kapříky pokutu 900 000

Red DOM, ven, čtk
15. 3. 2006 17:20
Praha - Za korupci ve fotbale padla nejvyšší pokuta. Ivan Horník zaplatí 900 000 korun, dostal desetiletý zákaz činnosti a sedmiměsíční vězení s pětiletým odkladem. PŘEHLED trestů.

O trestu pro bývalého sportovního manažera Viktorie Žižkov Ivana Horníka rozhodl Obvodní soud pro Prahu 3.

"Ivánku, kamaráde. Kapříci připluli. Vždyť já to s tim fotbalem myslim dobře." To jsou výroky, které obohatily český slovník a které zároveň dostaly před soud jednoho z aktérů největší korupční aféry ve fotbale.

Tím je bývalý sportovní manažer Viktorky Ivan Horník, který podle obžaloby nabízel rozhodčím a delegátům Českomoravského fotbalového svazu úplatky za ovlivnění zápasů ve prospěch svého klubu. Soudu kromě něj čelí i deset rozhodčích a delegátů, kteří podle policie s úplatkem souhlasili.

Horník k soudu nechodí, rozhodčí a delegáti vinu odmítli.

Hlavním důkazem policie jsou odposlechy telefonních hovorů. Do policejní sítě spadl každý, kdo na Horníkovy telefonní nabídky "třicetníků", "kil jablek" či "litrů nafty" reagoval slovy: jasně, fajn či jo.

Nejen funkcionáři, ale i novináři měli jít Horníkovi na ruku

Z odposlechů také vyplynulo, že se Horník vychloubal svými kontakty na fotbalové novináře. Ti měli podle jeho slov psát tak, jak on bude chtít. Při pondělním slyšení však všichni obvinění odmítali.

"Horník se choval jako příliš sebevědomý  lobbista, který chtěl ukázat svou moc," vysvětloval si Horníkova slova "mám  Čapouna na jedničce" moderátor pořadu České televize Dohráno Pavel Čapek.

Foto: ČT24

O bývalém redaktorovi deníku Sport a současném mluvčím fotbalového svazu Václavu Tichém zase Horník v jednom hovoru prohlásil, že bude psát na  jeho objednávku. "Psát do Sportu bude Venca Tichý, což je velký plus, psát  tam bude, co budu chtít, a dá jim známku, jakou já budu chtít," tvrdil.

Novináře, kteří nešli Horníkovi na ruku, nebo kladli nepříjemné otázky, označil v odposlechnutých telefonních hovorech za "mediální mrdky".

Největší případ

"Horníkova" kauza je zatím největším případem v tažení policie proti úplatkům v profesionálním fotbalu, které odstartovalo před téměř dvěma lety.

Vše začalo u benzínové pumpy, kde byl v dubnu 2004 zatčen šéf tehdejšího prvoligového Synotu Hastík a rozhodčí Hruška, kteří se mobilním telefonem domlouvali na ovlivnění zápasu.

Právě odposlechy se staly klíčovým důkazem v celém vyšetřování. Zaznamenaná svérázná mluva funkcionářů a sudích dostala do podvědomí českého národa výrazy typu "kapříci", "desetník" či "já ho vyžlutím" a nadto posloužila hercům Petru Čtvrtníčkovi a Jiřímu Lábusovi k nastudování divadelní hry.

Dosud jen dva tresty

Pravomocný trest si zatím vyslechl jen rozhodčí Vladimír Pastyřík, který dostal osmiměsíční podmínku, třicetitisícovou pokutu a tři roky nesmí soudcovat. Jeho případ probíhal odděleně, protože Pastyřík byl zároveň policistou. Stejnou pokutu dostal i delegát svazu Jiří Vlček, který jako jediný přijal trest ve zkráceném soudním řízení.

V některých případech však soudy zprostily obžalované viny.

Trestal i fotbalový svaz: disciplinární komise vynesla tresty nad 16 rozhodčími, 5 delegáty, 6 fotbalovými celky a 10 funkcionáři. Pokuty dosáhly téměř čtyř miliónů korun. Kluby, které uplácely, přišly celkem o 45 bodů.

Přestože se fotbalový svaz po rozpoutání aféry kál a slíbil očistu fotbalu, příliš se mu to zatím nedaří.

V lednu fotbaloví funkcionáři rozhodli v případu sudího Milana Šedivého, že smí dál pískat první ligu. Policejní záznamy odposlechů přitom jasně prokázaly, že se Šedivý s manažerem Viktorky Horníkem domlouvali na ovlivnění zápasu v utkání Plzeň-Olomouc. Cílem debaty bylo udělení žluté karty plzeňskému Petru Smíškovi, aby nemohl nastoupit v dalším utkání proti Žižkovu.

Zde je přepis policejního odposlechu, který zveřejnila MfD:

Horník: "Milánku, čau, neruším tě, můžu ještě na chvilku? No, to je, hele prosím tě, ještě mám k tobě jednu. Já už jsem byl s Vlčounem (svazový delegát Vlček), on byl teď na Slavii, vole. Ještě jel na fotbal, už jsem tam nejel na fotbal, ale byli jsme spolu odpoledne a tak dále. Takže uvidíš, budeš spokojenej, že to je všechno O. K. Jsem chtěl ještě jednu věc, já jsem mu to říkal taky. Smíšek, vole, ten útočník."

Šedivý: "To je pacholek."

Horník: "Kdyby zlobil, vole, tak mu ji sekni, vole, byla by čtvrtá a na jaře by nenastoupil."

Šedivý: "Jo, proti vám, jo?"

Horník: "Takže by byl proti nám pak vyžlucenej, když bude zlobit, a on je to drzej takovej parchant."

Šedivý: "Jo, no ten, toho si pamatuju. Vlastně jsem pískal s váma, že jo? Jo, vím, o koho jde, vím, no. Tak jo, Ivánku, hele držím palce a zítra si zavoláme."

V utkání Plzeň-Olomouc (1:3), které 22. listopadu 2003 pískal Šedivý, plzeňský útočník Smíšek žlutou kartu dostal.

 

Právě se děje

Další zprávy