Doktoři varují fotbalisty: příliš hlaviček škodí mozku

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
29. 11. 2011 9:50
Časté hlavičkování může vést k závažným poškozením mozku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Pravidelné sportovní sice šlechtí tělo i ducha, ale nic by se nemělo přehánět. S takovým varováním především pro často hlavičkující fotbalisty přišli lékaři ve Spojených státech.

Podle zprávy, kterou přinesla BBC, z výzkumné studie vedené americkými lékaři na dvaatřiceti fotbalistech vyplynulo, že odehrávat míč hlavou více než 1000 krát za rok může být nebezpečné a dokonce přivodit vážně poranění mozku.

Lékaři přitom vycházeli z obrázků, které jim poskytl speciální typ magnetické rezonance (difúzní MR). Z ní vyplynulo, že mezi 32 testovanými dobrovolníky z řad fotbalistů měli největší poškození mozku ti, kteří se považovali za časté hlavičkáře.

Čtěte také: Fotbalisté v ´kose´ chřadnou. Jsou to srabi, říká Rada

Mezi ty oblasti mozku, jež hlavičkování nejvíce poškozuje, patří čelní lalok a poté oblasti zodpovědné za paměť, soustředění a vyšší vizuální funkce.

Vědci použili metodu magnetické rezonance.
Vědci použili metodu magnetické rezonance. | Foto: Josef Tuček

"Hlavičkování obvykle nemá pro mozek žádné velké následky. Ale časté hlavičkování může spustit kaskádu procesů, které končí degenerativními změnami nervových buněk," uvedl doktor Lipton.

Odstrašujícím případem je podle lékařů někdejší fotbalista West Bromwiche Albion Jeff Affe, který podle doktorů zemřel v roce 2002 právě na následky častého hlavičkování a rezultujících kognitivních poruch.

Mozkovou poruchu u Affeho podle koronera způsobilo právě časté hlavičkování těžkých kožených míčů, s nimiž se v šedesátých letech hrálo.

 

Právě se děje

Další zprávy