Fotbalový agent pošle Slavii k soudu. Žádá miliony

Luděk Mádl Luděk Mádl
3. 11. 2011 12:10
Pavel Vandas bude po Slavii soudně vymáhat 16 milionů za přestup Suchého do Spartaku Moskva

Praha - Hráčskému agentovi Pavlu Vandasovi došla trpělivost. Svůj spor s fotbalovou Slavií o výši provize z přestupu obránce Marka Suchého do Spartaku Moskva chce řešit u soudu. Zatím ho požádal o vydání platebního příkazu na 12 tisíc eur. Ale to jsou jen drobné.

V další fázi chce ze Slavie vydobýt mnohem vyšší pohledávku. Podle informací Aktuálně.cz mu jde o doplatek ve výši 16 milionů korun.

"Slavia mi za přestup Suchého poslala provizi 60 tisíc eur. Jako přestupní sumu totiž uvádí 600 tisíc eur a z ní mi vyplatila 10 procent. Spartak Moskva ale celkem vyplatil za Suchého 2,7 milionu eur. A já jsem přesvědčen, že mám nárok na určité procento vypočítávané z této celkové sumy," říká Vandas.

Slavia: Vandas už své dostal

Slavia má v ruce právní analýzu, podle níž má Vandas nárok pouze na peníze, které už vyinkasoval, tedy 60 tisíc eur, podle tehdejšího kurzu 1,476 milionu korun. Vandas nechce přesně prozradit, jakou sumu si celkově nárokuje, připouští však, že se jedná přinejmenším o desetinásobek toho, co od Slavie dostal. Podle jiných zdrojů Aktuálně.cz chce celkem 700 tisíc eur, tj. podle dnešního kurzu 17,6 milionu korun.

Nejčtenější o fotbale na Aktuálně.cz:

Pojďme po stopách celého případu. Pavel Vandas zastupoval jako agent hráče Marka Suchého skoro pět let. Jeho chráněnec pak zazářil na MS "20" v Kanadě, odkud si spolu s Feninem, Kaloudou a spol. přivezl stříbrnou medaili a také osobní ocenění pro člena All Star výběru turnaje. Jméno mladého slávisty se objevilo v poznámkových blocích skautů předních světových klubů včetně Chelsea.

Na konci roku 2009 se Suchý rozhodl změnit agenta. Uzavřel proto spolu se Slavií, Vandasem a svou novou agenturou Sport Invest, kterou reprezentoval Pavel Zíka, čtyřdohodu. "Ta určovala, že se na přestupu Marka Suchého ze Slavie budu jako jeho bývalý agent podílet určitým procentem provize," vysvětluje Vandas. Různým cenovým hladinám odpovídaly ve smlouvě různé procentuální podíly.

V Moskvě nejdřív jako host

Nejžhavější zájem o Suchého nakonec projevil Spartak Moskva. Slavia s ním uzavřela dohodu o Suchého ročním hostování v kalendářním roce 2010. Spartak zaplatil 0,5 milionu eur a smlouva podotýkala, že doplatí-li do 31. července 2010 dalších 2,5 milionu eur, změní se Suchého hostování v přestup.

Pro vysvětlení: Hostování znamená vlastně jakési dočasné zapůjčení hráče jinému klubu. Přestup pak značí plné převedení hráčských práv na daného fotbalistu kupujícímu subjektu. Zpravidla se proto za přestupy vyplácejí výrazně vyšší částky než za hostování. Případ Suchého byl ale specifický.

Slavia se totiž brzy ocitla ve finanční tísni, a tak už v dubnu nabídla Spartaku dodatek smlouvy. S tím, že když do 21. dubna Rusové zaplatí 1,6 milionu eur, prodlouží se Suchého hostování o další rok, tedy do konce roku 2011. A navíc už v takovém případě Slavii bude stačit jen dalších 0,6 milionu eur, aby schválila změnu hostování v přestup.

Původně chtěla tedy Slavia za Suchého 3 miliony eur, kvůli prosbě o "expresní splátku" byla ochotna slevit na 2,7 milionu (0,5 vstupní splátka + 1,6 dubnová + 0,6 doplatek).

Rusové zaplatili

Rusové všechno uhradili tak, jak si Slavia přála, doplatek poslali do Prahy 18. května a Suchý se stal hráčem Spartaku Moskva.
Vandas se přihlásil o svou provizi. "A Slavia mi sdělila, že přestupní částka činí 600 000 eur." Z ní mu pak zaslala desetiprocentní provizi, tedy  60 000 eur, podle tehdejšího kurzu 1,476 milionu korun.

Za přestupní sumu tedy Slavia označila jen onu poslední splátku. „Podle právní analýzy, kterou máme k dispozici, byly všechny ostatní peníze, které Spartak Moskva za Marka Suchého poslal, splátkami za jeho hostování a prodloužení hostování. A na hostování pan Vandas podle smlouvy neparticipuje," vysvětluje Miroslav Platil, ředitel Slavie. Ten zdědil případ po předchozím managementu zosobněném Tomášem Rosenem a Petrem Doležalem, který k celé věci zaujímal shodné stanovisko.

Vandas je připraven řešit celou věc u soudu. Zatím k němu podal jen žádost o vydání platebního příkazu, kterým chce ze Slavie dostat 12 000 eur. „K těm 60 000 eur, co mi poslali, mi totiž podle smlouvy měli připočíst i částku odpovídající DPH. Tento nárok mi nejprve přiznali a pak odepřeli, tak jsem to dal k soudu," říká Vandas.

"Tento nárok pana Vandase uznáváme, chtěli jsme po něm jen, aby nám předložil daňový doklad," říká ředitel Slavie Platil.

"Smlouva žádné takové podmínky neupravovala, ty peníze mi prostě měli vyplatit," reaguje Vandas.

Podle fotbalových norem by své nároky měl přednostně uplatňovat před Arbitrážní komisí Fotbalové asociace ČR.

"Jejímu předsedovi jsem ale napsal, že členové jeho komise jsou většinou vůči mojí osobě podjatí, a to svým angažmá v jiných kauzách, kterých se účastním. Vystupují jako advokáti v případu Bohemians, kde jsem věřitelem klubu, jenž skončil v konkurzu. Nebo jako právní zástupci ve věci údajné korupce Sigmy Olomouc, kde údajně měly být předávány úplatky mým bývalým klientům," vysvětluje Vandas.

Proto hodlá fázi řešení sporu na fotbalové půdě přeskočit a jít rovnou k soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy